Akut lenfositik lösemi (ALL) nedir ?

Akut lenfositik lösemi (ALL), akut lenfoblastik lösemi olarak da adlandırılır. Çocuklarda en sık rastlanan kanserlerden olan ALL, yetişkinlerde de görülebilir. Kan dolaşımında bulunan beyaz kan hücrelerinden lenfositlerin artışı ile karakterize olan hastalık hızlı ilerler. Çocuklardaki tedavi şansı yetişkinlere göre daha fazla olan ALL’de, kan dolaşımında aşırı miktarda artan lenfositlere rastlanır. Bu lenfositler olgunlaşmamış olup, normal fonksiyonlarını da göremezler.

Akut lenfositik lösemi

ALL’de görülen belirtiler nelerdir ?


Diş etlerinden kanamalar,

Kemik ağrıları,

Ateş,

Sık geçirilen enfeksiyonlar,

Sık burun kanaması,

Lenf düğümlerinde şişlikler,

Solgunluk,

Nefes darlığı,

Zayıflık,

Yorgunluk ve halsizlik.



ALL riskini artıran faktörler nelerdir ?

Kanser tedavisi geçirmiş olmak: Herhangi bir kanser nedeniyle tedavi amacıyla kemoterapi veya radyoterapi ALL geçirme riskini artırır.

Yüksek radyasyona maruz kalma: Nükleer reaktör kazaları veya atom bombası gibi yüksek derecede radyasyona maruz kalan kişilerde ALL gelişme riski yüksektir.

Genetik hastalıklar: Down sendromu gibi genetik hastalıklar da ALL riskini artıran sebeplerdendir.

ALL’li kardeşi olmak: İkiz kardeşi veya kardeşleri ALL olan kişilerin ALL geçirme olasılığı daha fazladır.


ALL teşhisi nasıl konur ?

Görülen klinik belirtiler doktor tarafından değerlendirilir, muayene bulguları ve aşağıda adı geçen testlerin yardımıyla ALL teşhisi konur.

Kan tahlilleri: Hemogram adı da verilen kan sayımı ile kan dolaşımında akyuvarların sayısının artışı önemli göstergelerdendir. Beyaz kan hücrelerinin artışına ilaveten, kırmızı kan hücreleri ve trombositlerin sayısının azalması da akyuvar artışına paralel olarak tespit edilebilir. Normalde kemik iliğinde bulunup, kan dolaşımında bulunmayan olgun olmayan beyaz kan hücrelerinin kan dolaşımında bulunması da teşhis koydurucu etmenlerden biridir.

Kemik iliği testleri: Kalça kemiğinden alınan kemik iliği örneği, lösemi hücreleri açısından laboratuvarda incelenebilir. Hücrelerin mikroskop altındaki görünüşlerine göre, değerlendirme yapılabilir. Hücrelerde meydana gelen değişikliklere göre lösemi hücrelerinin T veya B lenfositlerden kaynaklandığı anlaşılabilir. Bunun belirlenmesi, tedavi planlarının yapılması açısından önemlidir.

Görüntüleme testleri: Yapılacak radyolojik tetkikler, löseminin beyin, omurga veya vücudun başka bölgelerine yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

Beyin-omurilik sıvısının değerlendirilmesi: Belden sıvı alınması ile, kanser hücrelerinin sinir sistemine yayılıp yayılmadığını gösterir.

Yorumlar