Kulak kültürü

Kulak kültürü öncesi, kulak neden iltihaplanır, kısaca sebeplerine değinelim; Kulak; kürdan, iğne, kurşun kalem gibi sert cisimlerle yaralanma, kulak kanalına su kaçması, boğaz ve geniz gibi kendisine  komşu olan bölgelerde bulunan normal flora mikroorganizmaların etkisiyle iltihaplanabilir. Ayrıca; vücuda giriş kapısı  solunum yolu olan kızıl ve kızamık gibi hastalıklar, bademciklerin iltihabı (tonsillit) ve boğaz iltihabı (farenjit) gibi enfeksiyonlar nedeniyle, kulağa da mikroorganizmalar yerleşip, üreyerek çoğalabilir. Bunun sonucu olarak, kulakta akıntı, şişme, kızarıklık, ağrı gibi belirtileri olan kulak iltihabı ortaya çıkar.


Kulak enfeksiyonları nasıl tedavi edilir ?


Bu şikayetlerden dolayı, hastayı muayene eden Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorları genellikle antibiyotik tedavisi uygularlar.

Ancak bazı durumlarda kullanılan antibiyotikler etkili olmaz. Hasta bir türlü iyileşemez, çünkü doktorun hastaya verdiği antibiyotiğe direnç olabilir. Yani enfeksiyon oluşturan mikroorganizmaları ortadan kaldırarak hastayı iyileştirecek olan ilaç o ilaç değildir.

Doğru mikroorganizmanın tanımlanıp, doğru ilacın verilebilmesi için, bu noktada  kulak kültürü tahlili devreye girer ve böyle durumlarda doktor hastaya kulak kültürü tahlili yaptırmasını ister.


Kulak kültürü nedir?

Kulakta enfeksiyon oluşturan mikropları tanımlamak için tıbbi laboratuvarlarda  yapılan, tahlile "kulak kültürü" denir.


Kulak kültürü nasıl alınır?

Öncelikle kulak kültürünü alırken kulağa herhangi bir hasar vermemek için, kulak kültürünü uzman kişilerin alması gerekir. Kulak kültürünü KBB uzmanları alırlar. 

Kulak kültürü için, steril edilerek mikroorganizmalardan arındırılmış tüpler ve ucunda pamuk bulunan çubuklar kullanılır. Uzman doktor steril çubuğu, kulağın uygun bölgesine sürerek, steril tüpün içine koyar ve laboratuvara gönderir. Kulak kültürü bu şekilde alınabileceği gibi, kulakta toplanan sıvı veya cerahat, steril enjektöre çekilerek, steril bir kaba konularak da laboratuvara gönderilebilir.

Önceleri laboratuvar şartlarında hazırlanan bu steril tüpler ve kaplar günümüzde tıbbi malzeme üreten firmalar tarafındanda üretilmektedir.

kulak kültürü üreyen bakteriler.

Kulak kültürü nasıl yapılır?

Laboratuvara kulak kültürü için gelen örnekler, mikroskobik inceleme için hazırlanır, uygun boya maddeleri ile mikroorganizmaları tanımaya yönelik boyamalar yapılır.  Mikroorganizmaları üretmek için özel hazırlanmış besiyerlerine ekim yapılır,  üremeleri için uygun sıcaklığın olduğu  etüvde bir gün süre ile bekletilir.

Ertesi gün, bu konuda uzman kişiler tarafından kontrol edilerek üreme olup olmadığına bakılır. Üreme yoksa, kulak kültüründe üreme olmadı şeklinde rapor edilir. Eğer üreme varsa, farklı bir kaç test uygulanarak bakteri tanımlanır ve üreyen bakteriye etkili ilacı tespit etmek için ”kültür antibiyogram” testi yapılır. 

Eğer kulak kültüründe bakteri değilde, mantar ürediyse, ayrıca mantar kültürü ekimleri ve tanımlamaları yapılır.


Kulak kültürü testi ne kadar sürede sonuçlanır?

Kulaktan yapılan kültürde herhangi bir mikroorganizma üremezse sonuç bir gün sonra verilir. Bir günün sonunda üreme olursa, bazı ek testler ve tanımlamalar (ilaç duyarlılık, antibiyogram) yapılacağı için sonuç  2-3 gün sonra verilir.

Yorumlar