KLL teşhis ve tedavisi

Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) hastalarında görülen klinik belirtiler doktor tarafından değerlendirilerek muayene bulguları ve aşağıda adı geçen testlerin de yardımıyla KLL teşhisi konur.

Tam kan sayımı: Hemogram adı da verilen kan sayımı ile kan dolaşımında akyuvarların sayısının artışı önemli göstergelerdendir. Akyuvarların bir tipi olan B hücrelerinin sayısındaki artış, KLL hastalığının göstergelerindendir.

Akım sitometresi: Flov sitometri (flow cytometry) adı verilen bir test ile artan lenfosit tipleri de belirlenebilir. Böylece, görülen belirtilerin gerçekten KLL sebebiyle olup olmadığı ortaya çıkarılabilir. Başka nedenlere bağlı olan lenfosit artışları bu şekilde ekarte edilebilir. Bu test aynı zamanda KLL’deki lösemik hücrelerin karakteristik özelliklerini de ortaya koyarak, hastalığın şiddeti hakkında da bilgi verir.  

Kemik iliği testleri: Genellikle kalça kemiğinden alınan kemik iliği örneği, lösemi hücrelerinin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvarda incelenebilir. Mikroskop altındaki lösemi hücre görünüşlerine göre, değerlendirme yapılarak, meydana gelen değişikliklere göre lösemi hücrelerinin T veya B lenfositlerden kaynaklandığı anlaşılabilir.

lenfositler

Görüntüleme testleri: Radyolojik tetkikler, löseminin vücudun başka bölgelerine yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

Beyin-omurilik sıvısının (BOS) değerlendirilmesi: Belden sıvı alınması ile, lösemi hücrelerinin sinir sistemine yayılıp yayılmadığını ortaya koyar.


KLL’de evrelendirme nedir ?

Teşhis konduktan sonra sıra, hastalığın hangi evrede olduğunun belirlenmesine gelir. Böylece hastalığın nasıl tedavi edileceği belirlenir.

Konu hakkındak klinik araştırmalar devam etse de, erken dönemde olam KLL hastalarına hemen tedavi öngörülmemektedir. Bu dönemde yapılan tedavinin KLL hastalarının yaşam süresini uzatmadığı gösterilmiştir. Bu sebeple tedavinin sebep olduğu istenmeyen yan etkilere de maruz kalınmamış olur. Bu dönemde dikkatli bir izlem yapılarak hastalığın ilerleyip ilerlemediği kontrol edilir.


Orta ve ileri evre KLL hastalarının tedavisi nasıl yapılır ?

Kemoterapi: Ağızdan alınan haplar veya damardan uygulanan kemoterapi ilaçları lösemi hücrelerini öldürmek için kullanılır. KLL tedavisinde, tek veya diğer ilaçlarla birlikte kombine kemoterapi tedavileri uygulanabilir .

Hedefe yönelik tedavi: Lösemi hücrelerinin duyarlı olduğu bazı özelliklere karşı geliştirilmiş ilaçlarla yapılan tedavi şekline “hedefe yönelik tedavi” adı verilir. Normal hücrelere zarar vermeyen bu tedavi şeklinde anormalliğin bulunduğu kanser hücreleri hedef alınır.

Kök hücre nakli:  Kemik iliğindeki anormal lösemi hücrelerini üreten tüm kanser hücreleri kemoterapi ile ortadan kaldırıldıktan sonra uyumlu bir vericiden alınan sağlıklı hücreler KLL hastasına nakledilir. Bu sağlıklı hücreler kemik iliğine yerleşerek, normal lenfositleri üretmeye başlar.

Bu tip tedaviler uzman doktorların kontrolu ve gözetimi altında yapılmalı, tedavi aşamasında yapılan her şey doktorların bilgisi dahilinde yapılmalıdır.

Yorumlar