Laparoskopik cerrahi nedir ?

Laparoskopik cerrahi, göbek etrafında açılan küçük deliklerden sokulan ince ameliyat malzemeleri ile operasyon yapılmasıdır. Laparoskopide karın içi organlar incelenirken, laparoskopik cerrahide; biyopsi almaktan, organın çıkarılmasına kadar çeşitli işlemler yapılabilir. Kapalı ameliyat adıyla da bilinen bu yöntem sayesinde, hastalar ameliyat sonrası kısa zamanda günlük hayatlarına dönebilmektedir.

Laparoskopik cerrahi ile yapılabilecek işlemler nelerdir ?


Laparoskopik cerrahi ile yapılabilecek işlemler her geçen gün artmaktadır. Aşağıda artık çoğu hastanede yapılabilen laparoskopik cerrahi işlemler sıralanmıştır: 

Safra kesesinin çıkartılması,

Apandisit alınması,

Bağırsakların bir bölümünün alınması,

Kadınlarda tüplerin bağlanması,

Dış gebelik tedavisi,

Doku ve organlardan biyopsi alınması,

Divertikülit tedavisi,

Tıbbi tedaviye dirençli ülseratif kolit veya Crohn hastalığı tedavisi.


laparoskopik cerrahi

Laparoskopik cerrahinin avantajları nelerdir ?

Kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi, açık ameliyata göre bir takım avantajlara sahiptir. 

Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

Ameliyat sonrası daha az ağrı duyulur.

Ameliyat sonrası daha az problem çıkar.

Hastanede kalış süresi kısalır.

İyileşme süresi daha kısadır.

Deri üzerinde daha küçük bir iz kalır.


Laparoskopik cerrahi öncesi neler  yapılır ?

Ameliyat öncesi dönemde hastanın tahlillleri yapılır ve kan tahlillerinde ameliyata engel olabilecek veya sorun yaratabilecek bir durum olup olmadığı araştırılır.

Hastanın akciğer filmi çekilerek herhangi bir solunum problemi olup olmadığına bakılır.

Hastanın genel anestezi almasında herhanbi bir sorun bulunmadığından emin olunur.


Laparoskopik cerrahi nasıl yapılır ?

Hasta genel anestezi ile uyutulduktan sonra göbek çevresinde 0.5-1 santim genişliğinde 3 veya 4 delik açılır. Bu deliklerden ameliyat malzemeleri karın içine sokulur. Deliklerden birinden karın içine gaz doldurulur. Karbondioksit veya azot oksit kullanılarak yapılan bu işlem karın duvarını karın içi organlardan uzaklaştırarak daha görünür olmalarını sağlamaktır. Bir ışık kaynağı ve kamera içeren ince bir boru da bu deliklerden sokularak, karın içi organların monitörden izlenebilmesi sağlanır. Böylece karın içinde yapılan işlemler de mönitörden görülerek yapılır.

İşlem sonrası tüm malzemeler deliklerden çıkarılar, operasyon başında açılan delikler kapatılır. Böylece ameliyat sonlanmış olur.


Kapalı ameliyat ner kadar sürer ?

Laparoskopik cerrahi ameliyatları genellikle 45-90 dakika sürer. Tabii ki bu süre ameliyatta yapılan işlem ile bağlantılıdır. Bazı ameliyatlar kısa sürerken, bazıları uzun sürebilir.


Kapalı ameliyat sonrası ne hissedilir ?

Karında açılan deliklerin olduğu yerde ağrı,

Omuzlarda ağrı.


Omuz ağrısı neden olur ?

Karın içine doldurulan gaz diyaframa baskı yapar. Bu baskı diyaframı etkilediği gibi, diyaframa gelen sinirleri de etkiler. Bu sinirler aynı zamanda omuzları da etkileyen sinirlerdir. Bu sebeple ameliyat sonrası, göbekte açılan deliklerden çok omuz ağrısından şikayet edilir.


Kapalı ameliyatın riskleri nelerdir ?

Kapalı ameliyatlarda genellikle bir sorun çıkmaz. Göbek etrafında açılan deliklerden hafif kanama görülebilir. Bunun dışında, işlem sırasında karın içindeki diğer organ veya damarlar hasar görebilir. Yara yerinin enfeksiyon kapması da her ameliyattan sonra görülebilecek komplikasyonlardandır.

Yorumlar