Total Demir Bağlama Kapasitesi (TIBC) testi

TIBC testi, kan dolaşımında “transferin” adlı proteinin demir taşıma kabiliyetini ortaya koyan bir testtir. “Total Iron Binding Capacity” İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma ile anılan bu test, demir eksikliği veya fazlalığına bağlı olarak ortaya çıkan klinik belirtilerin aydınlığa kavuşmasına yardımcı olur. Türkçe kısaltma olarak Total Demir Bağlama Kapasitesi kelimelerinin baş harfleri olan "TDBK" olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca karaciğerin fonksiyonları hakkında da bilgi veren test, kan demir ve UIBC düzeylerinin belirlenmesi ile hesaplanabilir.

TIBC ve UIBC arasındaki fark nedir ?


TIBC, kandaki proteinler tarafından bağlanarak taşınan toplam demir miktarını belirler. Kandaki demirin tamamına yakını transferin ile taşındığından, TIBC miktarı aynı zamanda transferin miktarını da yansıtır. Toplam demir bağlama kapasitesi, serum demiri ile UIBC toplamına eşittir.

UIBC (Ansatüre Demir Bağlama Kapasitesi) anlamına gelir ve transferinin demir taşıyabilecek rezerv kapasitesini verir. Bu miktar henüz demir ile satüre olmadığından, yani demir bağlamadığından, bu şekilde isimlendirilir. UIBC direk olarak ölçülebildiği gibi, ölçülen TIBC’den ölçülen demirin çıkartılması ile de hesaplanabilir.


TIBC testi için gereken örnek nedir ?

TIBC testi, aç karnına genellikle koldan alınan kan örneğinde yapılır.


TIBC testi neden istenir ?

Kişinin demir eksikliği veya fazlalığına ait klinik belirtiler göstermesi durumunda doktor TIBC testini isteyecektir. Bu test genellikle serum demiri ve kan sayımı testleri ile birlikte istenir. Demir eksikliğine ait klinik belirtiler şunlardır:

  • Sürekli yorgunluk,

  • Bitkinlik,

  • Baş dönmesi,

  • Solukluk,

  • Baş ağrısı.

Demir eksikliği kadar, demirin yüksekliği de bir takım belirtilere sebep olur. Demir fazlalığına ait belirtiler ise şunlardır:

  • Eklem ağrıları,

  • Yorgunluk ve bitkinlik,

  • Kilo kaybı,

  • Karın ağrısı,

  • Saç dökülmesi,

  • Kalp problemleri.
demir bağlama kapasitesi

TIBC'nin referans aralığı nedir ?


TIBC kanda 250-400 mikrogram/dL arasında bulunur.


TIBC'nin azaldığı durumlar nelerdir ?

Demir miktarının fazlalığı,

Hemokromatozis,

Demir birikimi olan çeşitli kansızlık tipleri,

Karaciğer hastalıkları,

Nefrotik sendrom,

Kronik hastalıklar.


TIBC'nin arttığı durumlar nelerdir ?

Demir eksikliği. 

Yorumlar

  1. tahlil sonucu TIBC 516-DEMİR 58-ÜRİK ASİT 8-HGB 11,2-HCT 35,3-MCV 74,4-MCH 23,6-MCHC 31,7-TSH 8,2T3 3,49-T4 0,85 Koyu renkli olanlar ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Koyu renkli olan test sonuçlarının bazıları sizde kansızlık olabileceğini göstermektedir. Tiroid fonksiyon testlerinde de bir dengesizlik var gibi görünüyor. Ancak tüm bu test sonuçlarının değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. merhaba doktorum demır eksıklıgı var dıyo baska bı doktor hayır yok dıyo ne yapacagımı bılmıyorum yardımcı olurmusunuz test sonucları var elımde fakat bıse anlamadım demır fe 31 demır baglama 330 plt 128 pct 0.123 lym 24
    yardımcı olurmusunuz sonuclar ne oluyo

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Nagihan hanım,
    Demir ve demir bağlama kapasitesi testlerinin referans aralığını da yazarsanız sonuçlarınızın normal olup olmadığını, demir eksikliği bulunup bulunmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca yapıldıysa ferritin test sonucu ve hemogram sonucunuzu da yazınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Tıbc 15777623 çıkıyor bunun nedeni ne olabilir normal değerler 220 480 arasında gösteriyor kan değerlerim normal bana yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Sonucunuzun kaç çıktığı tam olarak anlaşılamamıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. benim tibc 391 tdbk 468 yuksekmi demir eksikligımi var

    YanıtlaSil
  8. tibc 391 tdbk 468 yuksekmi neyim var

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Derya hanım,
    Demir bağlama kapasiteniz yüksek, eğer demir değeriniz ve ferritin değeriniz de düşükse demir eksikliği var denilebilir. Adı geçen diğer test sonuçları ile beraber hemoglobin miktarı da değerlendirilmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  10. Demir bağlama kapasitesi=145 Referans aralığı 155-355 verilmiş.Demir bağlama eksikliğinin neden olduğu durumlara baktım siroz hastalığı da var. Halam ve babam sirozdan vefat ettiler.

    Demir= 127 çıkmış.
    Yorumlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Ersin bey,
    Demir sonucunuz normal çıktığı için demir bağlama test sonucunuz düşük çıkmış. Bu durum normaldir ve endişe etmenize gerek yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  12. Hocam merhaba 20 yaşındayım kan tahlillerim Total Demir bağlama 459 (155-355) UIBC 374 (155-355) Demir 85 (60-180) Anti tpo 39.60 (0-9) Dehidroepiandrosteron sulfat 395.40 bu değer 18-20 yaş için 51-321 21-30 yaş için 18-391 Ferritin6.40 değerlerimde sıkıntı var mı hocam lütfen yardım edin
    Gizle

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Cansel hanım,
    Demir düzeyleriniz normaldir. DHEAs sonucunuz biraz yüksek ancak sizde herhangi bir belirti olup olmaması veya bir şikayetiniz olup olmamasına bağlı olarak doktorunuz gerekli değerlendirmede bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  14. Çok sağolun hocam peki anti tpo 39.60 yüksek olması önemli mi?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Cansel hanım,
    Bu sonuç tiroid bezinde bir iltihaplanmanın göstergesi olabilir. Doktorunuz tiroid bezi fonksiyonlarına bakarak bunu da değerlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. selçuk gençata14 Şubat 2018 09:55

    sayın hocam kan testimde demir 211 ,TIBC 286, UIBC 75,ferritin 83.4
    WBC 6.41, RBC 4.24,HGB 13.6 durumum nasıl söylerseniz sevinirim.iyi günler dilerim sayın hocam.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Selçuk bey,
    Durumunuz normaldir, kansızlık gibi bir problem bulunmamaktadır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. selçuk gençata15 Şubat 2018 08:28

    sayın hocam kan değerlerimde demir değerim 211 çok değilmi üst sınır 175 görünüyor bu beni meraklandırdı o yüzden tekrar rahatsız ettim.saygılar tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Selçuk bey,
    Sizin en başta yaşınız olmak üzere klinik durumunuz hakkında herhangi bir fikre sahip değiliz. Bir hastalığınız olup olmadığı, bir ilaç kullanıp kullanmadığınız, demir ilacı kullanıp kullanmadığınız gibi bilgilere de sahip değiliz. Bu sebeple tahlil sonuçlarınızın değerlendirilmesini bizim yapmamız yerine bu tahlilleri isteyen doktorunuzun değerlendirmesi daha uygun olacaktır. Lütfen tahlil sonuçlarınızı doktorunuza göstererek onun yorumunu alınız. Bu en doğru yorum olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  20. Gecen ay yaptırdığım testte demir serum 82,demir bağlama kapasitesi 152,B 12 189,ferdinin 23,24tü bu ay yaptırdığım testte demir serum 128,demir bağlama kap 96, ferritin36,61 b12 460,
    28 yaş kadın için normaldir, demir bağlama kap niçin düşmüş olabilir riskli midir tesekkurler

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Ümmühan hanım,
    Sonuçlarınız normaldir. Demir bağlama kapasitesinin düşmesi de normaldir çünkü demiriniz yükselmiştir ve bir riski yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba hocam tahlil sonucum Demir(serum) 54 Demir bağlama kapasitesi 441 Hgb 14.4 yaşım 19 sonuç nedir

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Furkan bey,
    Testlerin referans aralıklarına göre değerlendirme yapılabilir. Sonuç derken neyi kastettiğinizi de belirtiniz lütfen. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  24. Demir(serum)54(referans 59-158)
    Demir bağlama kapasitesi 441(referans 155-355) hgb14.4(13.2-17.2) Anemi varmı

    YanıtlaSil
  25. Demir(serum)54(referans 59-158)
    Demir bağlama kapasitesi 441(referans 155-355) hgb14.4 referans(13,2-17.2)

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Furkan bey,
    Şu an için anemi yok ancak yakın zamanda demir eksikliğine bağlı bir anemi ortaya çıkacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Furkan bey,
    Şu an için anemi yok ancak demir seviyesi düşük olduğu için yakın zamanda eksikliğine bağlı bir anemi ortaya çıkacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  28. Hocam bende aşırı terleme yorgunluk ve vücuduma iğne batma hissi gibi belirtiler var bunlar Demir’den mi kaynaklanıyor ve önerebileceğiniz bir ilaç varmı

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Furkan bey,
    Demir düzeyiniz düşük fakat şu an için bu durum sizde kansızlığa sebep olmamış. Ancak yakında demir eksikliğine bağlı kansızlık gelişebilir. Bu sebeple hem durumunuzu değerlendirmek hem de bahsettiğiniz şikayetlerinizi anlatmak için bir dahiliye uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  30. melahat yıldız3 Mart 2018 08:33

    Merhaba hocam benim demirim ve tdbk yüksek. İkisimin aynı anda yüksek çıkması ne anlam taşıyor? Şimdiden tesekkür ederim ilginize

    YanıtlaSil
  31. Mrhba hocam doymamış demir bağlama kapasitesi 346 dyo acaba ne demek bu

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Nihal hanım,
    Bu konuda birşey söyleyebilmek için demir, hemoglobin, ferritin gibi test sonuçlarının da bilinmesi gerekir. Demir düzeyiniz düşükse doymamış demir bağlama kapasitesi yüksek olacaktır. Bu da demir eksikliğinin göstergesi olabilir. Siz en iyisi sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O gereken değerlendirmeyi yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba doktor Bey;

    Demir: 97
    UIbc: 493
    Tıbc: 590
    Folat : 4
    Ferritin : 13,36

    Bu sonuçlar normal mi acaba?

    Şimdiden teşekkürler....

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Aslı hanım,
    Sonuçlarınızın normal olup olmadığı laboratuvarın size verdiği sonuçların yanında yazan referans aralıklarına göre anlaşılır. Bu sebeple referans aralıklarının da yazılmasına gerek vardır. Sağlıklı günler idleriz.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba Melahat hanım,
    Sonuçlarınızı doktorunuza göstermenizi ve gerekli bilgileri ondan almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  36. Hct 37.4 refans aralığı 38 _ 52
    Mcv77.1 refans aralığı 78.100
    Mch 24 .8 refans aralığı 27.35
    Rdw_ sw 16.3 refans aralığı 11.5.14
    Mpv 10.refans aralığı 6.0. 9.5
    Demir fe 38.6 refans aralığı 50.150
    Tıbc total demir ba.kap.410
    Uıbc 371.4
    Ferritin 11.24 refans aralığı 4.63 204
    Hocam sonuçlar nasıl

    YanıtlaSil
  37. 25-hidroksi vitamin d 6.6 referans aralığı 17 .70

    YanıtlaSil
  38. Referans aralığı 11.70

    YanıtlaSil
  39. Merhaba Şeyma hanım,
    Sonuçlarınıza göre sizde demir eksikliği ve D vitamini eksikliği bulunmaktadır. Demir eksikliği sizde kansızlığa sebep olup, kolay ve çabuk yorulma, göz kararması ve halsizlik gibi şikayetlere sebep olur. Tedavi için doktorunuza müracaat ediniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba Şeyma hanım,
    Sonuçlarınıza göre sizde demir eksikliği ve D vitamini eksikliği bulunmaktadır. Demir eksikliği sizde kansızlığa sebep olup, kolay ve çabuk yorulma, göz kararması ve halsizlik gibi şikayetlere sebep olur. Tedavi için doktorunuza müracaat ediniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba Şeyma hanım,
    Sonuçlarınıza göre sizde demir eksikliği ve D vitamini eksikliği bulunmaktadır. Demir eksikliği sizde kansızlığa sebep olup, kolay ve çabuk yorulma, göz kararması ve halsizlik gibi şikayetlere sebep olur. Tedavi için doktorunuza müracaat ediniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder