Penisilin alerjisi nedir ?

Vücut bağışıklık sisteminin Penisilin adlı antibiyotiğe vermiş olduğu tepkiye “penisilin alerjisi” adı verilir. Penisiline duyarlı olan bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda kullanılan bu antibiyotik dünya üzerinde en çok kullanılan antibiyotiklerden biridir. Keşfedildiği zamanlardan itibaren birçok kişinin hayatını kurtaran bu antibiyotik bazı kişilerde alerjiye sebep olabilmektedir. İnsanların %10’unun penisiline alerjisi olduğu düşünülse de, ciddi penisilin alerjisi görülme oranı %0.03 (on binde 3) civarındadır.

Penisilin alerjisi


Penisilin alerjisi neden olur ?


Vücudun savunma sistemi penisilini yanlışlıkla yabancı ve vücuda zararlı bir madde olarak algılar. Bu algı, bağışıklık sisteminin penisilin ile ilk karşılaşmasında oluşur. Bundan sonra vücutta penisiline karşı “antikor” adı verilen moleküller gelişir.

Penisilin ile daha sonraki karşılaşmalarda bu antikorlar devreye girerek penisiline saldırır ve vücutta bir takım reaksiyonlar meydana gelir. Bu reaksiyonlarda salgılanan bazı maddeler, alerji belirtilerine sebep olur.


Penisilin alerjisi riskini artıran faktörler nelerdir ?


Başka maddelere alerjisi olanlar,

Başka ilaçlara alerjisi olanlar,

Ailesinde ilaç alerjisi bulunanlarda penisilin alerjisi bulunma riski daha fazladır.


Penisilin alerjisi olduğunu düşündüğünüz durumda ne yapılmalıdır ?

En kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Anaflaksi belirtileri gösteren bir kişi için vakit geçirmeden ambulans çağırılmalıdır. Ambulansın gelmesinin uzun süreceği durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna acilen gidilmelidir.


Penisilin alerjisinin belirtileri nelerdir ?

Genellikle ilaç alındıktan sonra ilk 1 saat içinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Deride kızarıklık,

Kurdeşen,

Kaşıntı,

Ateş,

Şişlikler,

Nefes alma güçlüğü,

Hırıltılı solunum,

Burun akıntısı,

Gözlerde kaşıntı,

Gözlerde sulanma,

Anaflaksi.


Anaflaksi nedir ?

Nadir görülen ancak hayatı tehdit edebilen bir alerjik reaksiyondur. Vücuttaki sistemlerin çalışamaz hale geldiği anaflakside aşağıdaki belirtilere rastlanır:

Hava yollarının tıkanması,

Hava yollarının tıkanmasına bağlı solunum güçlüğü,

Mide bulantısı,

Kusma,

İshal,

Karın ağrısı,

Kan basıncında düşme,

Bilinç kaybı.

Yorumlar