Total protein (TP, TPRO) testi

Total protein testi, kan dolaşımında bulunan ve albumin ile globulin adı verilen proteinlerin toplam miktarını ölçmeye yarayan bir testtir. Kan dolaşımında bulunan proteinlerin toplamı, kişinin genel sağlık durumu hakkında fikir verir. Karaciğer ve böbrek hastalıklarının yanında, kişinin beslenme yetersizliği bulunup bulunmadığı veya ciddi başka bir takım hastalıkların varlığı konusunda da fikir veren Total protein testi genellikle koldan alınan kan örneğinde yapılır.

Total protein testi


Total protein testi neden önemlidir ?


Proteinler doku ve hücrelerin yapı taşları olup, büyüme ve gelişmelerinde önemli role sahiptir. Vücudumuzda işlev gören birçok madde protein yapısındadır. Hücrelerde meydana gelen reaksiyonlarda yer alan enzimlerden, vücut savunmasında yer alan maddelere kadar birçok molekülün yapısını proteinler oluşturur.

Vücudun normal işleyişini sürdürebilmesi için protein miktarının sabit bir düzeyde tutulabilmesi gerekir. Kandaki total protein miktarında meydana gelen değişiklikler, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple, total protein testi büyük önem taşımaktadır.


Total protein normal değer aralığı nedir ?

Yetişkinlerde total protein 6.4-8.3 gram/dL arasında değişiklik gösterir. Bu değer testin yapıldığı laboratuar ve cihaza göre değişiklik gösterebilir. Test sonucunuzun bulunduğu rapor üzerinde yer alan referans aralığı, yani normal değer aralığına göre değerlendirme yapılmalıdır.


Total protein testi neden istenir ?

Sağlık kontrolundan geçen kişiler ile bazı sağlık problemleri olanlarda total protein testi istenebilir. Ayrıca, son zamanlarda sebebi belli olmayan kilo kaybı, vücudunda şişlikler olan kişiler ve karaciğer, böbrek, kemik iliği ile ilişkili rahatsızlığı bulunduğu düşünülen kişilerden total protein testi yaptırması istenir.


Düşük total protein sonuçları ne ifade eder ?

Total protein seviyesinin düşük çıkması durumunda aşağıda belirtilen rahatsızlıklar düşünülür:

Karaciğer hastalıkları,

Böbrek hastalıkları,

Beslenme bozuklukları,

Bağırsaklardan emilim bozuklukları,

İltihabi bağırsak hastalıkları.


Yüksek total protein sonuçları ne ifade eder ?

Kronik iltihabi hastalıklar,

Kronik enfeksiyonlar,

Multiple myelom.


Test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

Östrojen ve doğum kontrol hapları total protein düzeyini düşürebilirler.

Yorumlar