Adet görememe (Amenore) nedir ?

Kadınlar belirli bir yaşa geldikten sonra, vücutlarında meydana gelen hormonal değişikliklerin de etkisiyle, adet görmeye başlar. Her ay belirli bir süre adet kanaması olur. Ancak, 16 yaşına geldiği, ikincil seks karakterleri geliştiği halde adet görülmediyse "birincil (primer) amenore" adı verilen durum ortaya çıkar. İkincil, ya da sekonder amenore ise, normal adet görürken, 3 ay veya daha uzun süre ile adet görmeme durumudur.

adet takvimi Adet görmeme


Adetlerin kanamalarının hormonal düzenlenmesi nasıl olur ?


Beyinde hipotalamus adlı bir bölgeden salgılanan hormonlar hipofiz bezini uyararak FSH ve LH adı verilen hormonların salgılanmasını sağlar.
Hipotalamustan belirli bir düzen içinde salgılanan FSH ve LH hormonları, östrojen ve progesteron hormonlarının düzeylerini değiştirir. Bu hormonlar, adet dönemi boyunca  rahim içinde farklılaşmaya sebep olup, dönem sonunda adet kanamalarının oluşmasını sağlar. Beyin, yumurtalıklar ve rahim arasındaki mekanizmanın düzgün çalışması, her ay adet kanamalarının da düzenli olmasının gereğidir.

Adı geçen hormonların salgılanması ile ilgili bozukluklar, adet mekanizmasının işleyişini bozar.


Adet görülmeme sebepleri nelerdir ?

Aşağıda birincil ve ikincil amenore sebepleri sıralanmıştır:

  • Cinsel organlardaki gelişim bozuklukları,

  • Kromozom anormallikleri (Turner Sendromu),

  • Hipotalamus ile ilgili problemler,

  • Hipofiz hastalıkları,

  • Cushing hastalığı,

  • Hamilelik (ikincil amenorenin en sık nedenidir),

  • Emzirme,

  • Menopoza girme,

  • Doğum kontrol hapları,

  • Stres,

  • Antidepresan ve antipsikotik ilaçlar,

  • PCOS adı verilen yumurtalıklarda birden çok kist bulunması,

  • Erken yumurtalık yetmezliği,

  • Erkeklik hormonu testosteronun artışı,

  • Tiroid bezinin az veya fazla çalışması.


Adet kanaması kesilen kadınlar ne yapmalıdır ?

İkincil amenore sebeplerinin başında geldiği için, kadının hamile olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu amaçla adeti kesilen kadın “hamilelik testi” yaptırabilir,

Adetlerin süre ve başlama zamanları not edilerek doktorunuza söylenebilir,

Ailesel olarak adet düzensizliği olup olmadığı belirlenebilir.


Amenore teşhisi nasıl konur ?

Amenore şikayeti olan kadın mutlaka bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’na başvurmalıdır. Uzman doktor şikayetinizi dinledikten sonra kesin teşhisi koymak için aşağıda adı geçen testlerden gerekli gördüklerini yaptırmanızı isteyebilir:

Kan tahlilleri (FSH, LH, PRL, Tiroid hormonları, Testosteron, vb).

Radyolojik tetkikler (Ultrasonografi, tomografi, MR, vb)


Adet görmeyen kadınlar nasıl tedavi edilir ?

Adet görmemenizin sebebi çok önemlidir. Tedavi bu sebebe göre yapılacaktır. Genellikle hayat tarzı değişiklikleri, kilo verme, diyet değişiklikleri yapılarak adet düzeni sağlanabilir.
Bunların yanında doktorunuz size bazı ilaçlar kullanmanızı önerebilir.
Bu konularla ilgili doktorunuzla görüşmekten ve kullandığınız ilaçlardan, günlük aktivitelerinize kadar her türlü bilgiyi doktorunuz ile paylaşmanız son derece önem taşımaktadır. Size önemsiz gelebilecek bilgiler, adet düzensizliğine yol açan sebeplerden biri olabilir.

Yorumlar

  1. merhabalar.ben en son 56 gün önce adet gördüm.rahmimde 3cmlik bir miyomum var.miyom çıktıktan sonraki aylarda düzensizlik olmadı.bu ayki adet olamamın sebebinden mi bilmiyorum bende ateş basması başladı.doktoruma gidip muayene olduğumda sordu ateş basması var mı diye.olduğunu söyleyince fsh ve e2 testlerini istedi.bu arada ben 38 yaşındayım.bu testleri en sonki adetimden 51 gün sonra yaptırdım.yani hala regl olmamışken.bildiğim kadarıyla normalde testler adetin 3.günü yapılıyor.fsh:71 e2:22 çıktı.buna istinaden de doktorum agnucaston verdi ve 3 ay kullan ondan sonra görüşelim dedi.doktorumun bu kadar rahat davranması beni çok rahatsız etti.bana şu anda ne yapmam gerektiği ile ilgi bir fikir verip yardımcı olabilir misiniz? şimdiden çok teşekkür ederim.iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun,
    Doktorunuzun rahat davranışı sizin şikayetlerinize benzer şikayetlerle çok karşılaşıyor olmasından kaynaklanabilir. Uzun zamandan beri adet görmediğiniz için testleri yaptırmak için adet günlerini beklemenin bir anlamı olmayabilir. Test sonuçlarınız mevcut durumu göstermesi açısından doktorunuza yol göstermiştir. Vermiş olduğu ilaç adet düzensizliklerinde kullanılan bir ilaçtır. Ancak emin olmak için başka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidip görüşünü alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder