Andropoz nedir ?

Kadınlarda görülen menopoz döneminin karşılığı sayılabilecek olan “andropoz” erkeklerde görülen ve ilerleyen yaşa paralel olarak erkeklik hormonlarında meydana gelen değişikliklerin yaşandığı dönemdir. Erkeklerde 50 yaşlarının sonlarından itibaren testosteron hormonunda azalma meydana gelir. Testislerde üretilen testosteron hormonu ergenlikten itibaren erkeklerin kas gelişiminden fiziksel ve cinsel enerjilerine kadar birçok alanda yer alır. Yetişkin dönemde tüm bu aktivitelerde yer alan hormonun seviyesinin azalmaya başlaması bazı erkeklerde sorunlara sebep olabilir.


Andropoz belirtileri nelerdir ?


Erkekler yaşlandıkça aşağıda belirtilen çeşitli fiziksel, cinsel ve psikolojik problemler baş gösterebilir:

Depresyon,

Uykusuzluk,

Vücutta yağ tabakasında artış,

Kas kitlesinde azalma,

Memelerde büyüme,

Enerji azalması,

Fiziksel zayıflık hissi,

Kemik yoğunluğunda azalma,

İktidarsızlık,

Cinsel istekte azalma,

Kısırlık,

Motivasyonda azalma,

Kendine güvende azalma,

Testis boyutlarında küçülme,

Vücut kıllarında azalma,

Sıcak basmaları.


Erkeklerin testosteron düzeylerinde değişiklikler ne zaman olur ?

Ergenlik öncesi testosteron düzeyleri düşüktür. Ergenlik ile birlikte testosteron seviyesinin artışına paralele olarak vücutta bir takım değişiklikler belirmeye başlar. Kas kitlesi artar, vücutta kıllanma, ses kalınlaşması gibi erkeksi karakterler oluşur. Cinsel olgunlaşma ile birlikte testosteronun tüm etkileri ortaya çıkmış olur.

Ancak 30 yaşından sonra, her yıl testosteron düzeyi %1 azalmaya başlar. Erkek 70 yaşına ulaştığında ise, normal testosteron düzeyinin yarısına düşer. Bir takım hastalıklar bu düşüşü hızlandırabilir veya daha erken yaşlara çekebilir.


Testosteron düzeyinin düştüğü nasıl anlaşılır ?

Yukarıda sayılan belirtiler ile doktora başvuran bir kişide erkeklik hormonu seviyesinin belirlenmesi ile testosteron eksikliği olup olmadığı anlaşılabilir. Testosteron testi ile hormonun seviyesindeki azalma, rahatsızlıkların sebebini ortaya çıkarabilir.


Andropoz nasıl tedavi edilir ?

Erkeğin yaşantısını çok fazla etkilemiyorsa, andropoz tedavisine gerek yoktur. Yaşlılığın getirdiği normal sorunlar olarak kabul edildiği sürece çoğu erkek andropozu mesele etmez. ancak andropoza bağlı olarak erkeklerin depresyona girmesi ve hayat kalitelerinin bozulması durumunda doktora başvurulmalı ve erkeği sıkıntıya sokan durumlar çekinmeden doktor ile paylaşılmalıdır. erkekler genellikle cinsel hayatları ile ilgili sorunları doktora bile söylemekten çekinirler. Ancak bu durum çoğunlukla çözümü geciktirmekten başka bir işe yaramaz. 

Tedavi edilmesi gereken en önemli sorunlardan birisi depresyondur. depresyonun tedavisi erkeğin hayat kalitesini artıran en önemli faktörlerden biridir. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanılacak antidepresanlar ve hayat tarzı değişiklikleri depresyonun tedavisi için çok önemlidir. 

Diğer bir tedavi şekli de "hormon tedavisi"dir. Bu konu ile ilgili düşünceler çelişkili olabilir. Bu tedavi şeklinin çeşitli yan etkileri olabilir. Bunlardan birisi de, prostat kanserine olan olumsuz etkisidir. Hormon tedavilerinin avantaj ve dezavantajları iyice düşünülerek uygulanması gerekir. Bu sebeple olası etkiler ve istenmeyen etkiler konusunda mutlaka doktorunuz ile görüşünüz. 

Yorumlar