Antibiyotikler nasıl kullanılmalıdır ?

Bakteri ve bazı parazitlere bağlı gelişen enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaç grubuna antibiyotik adı verilir. Ülkemizde çoğunlukla, başta grip olmak üzere, virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlarda da kullanılan antibiyotiklerin aslında virüslere bir etkisi yoktur. Antibiyotik kullanımının kurallarına uygun olarak yapılması, antibiyotiklere direnç gelişmemesi açısından önemlidir.

Antibiyotikler nasıl tanımlanır ?


Antibakteriyel veya antimikrobik olarak da tanımlanan antibiyotikler bakteri ve bazı parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaç grubunu oluşturur. Uygun şekilde kullanıldıklarında hayat kurtarıcı olabilirler.


Antibiyotikler hangi formlarda bulunur ?

Antibiyotikler çeşitli formlarda olabilir. Ağızdan alınan şurup, tablet veya kapsül şeklinde olabildikleri gibi, kas veya damar içine yapılan enjeksiyonlar şeklinde de olabilirler. Ağızdan alınan antibiyotikler genellikle evde alınabilir. Kas içi veya özellikle damar içine yapılan antibiyotikler, ciddi enfeksiyonları olan ve çoğunlukla hastane ortamında yatan hastalara yapılır ve kullanımı bazı kurallara tabidir. Bunların dışında; genellikle deri enfeksiyonlarında kullanılan krem, losyon veya pomat şeklinde olan antibiyotik formları da vardır.


Antibiyotikler hangi enfeksiyonlarda kullanılır ?

Antibiyotikler bakteri ve bazı parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonların dışında işe yaramazlar. Virüsler veya mantarların neden olduğu enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının, enfeksiyonu iyileştirmek açısından bir faydası yoktur. Ülkemizde grip olan hemen hemen herkesin kullandığı antibiyotikler çoğunlukla boşuna kullanılmakta ve ilaç israfına sebep olmaktadır. Çünkü grip virüslerin sebep olduğu bir enfeksiyondur ve iyileşmesi için antibiyotiğe gerek yoktur.

Antibiyotikler

Antibiyotikler nasıl etki gösterirler ?

Çok çeşitli antibiyotik vardır ve bu antibiyotikler genellikle etki mekanizmasına göre sınıflandırılırlar. Bazı antibiyotikler bakterileri öldürerek etki gösterir. Örneğin; penisilin bakterileri öldürerek etki gösteren antibiyotiklerdendir. Bazı antibiyotikler ise bakterilerin çoğalmasınıo engelleyerek etki gösterir.   


Antibiyotikler nasıl kullanılmalıdır ?

Doktorunuzun reçetenizi yazarken ilacınızı nasıl kullanmanız gerektiğini size anlatır. Antibiyotikler onun tarif ettiği doz ve sürede kullanılmalıdır.

Çoğu kez yapılan yanlış, ilk birkaç doz antibiyotiği kullandıktan sonra kendini iyi hissedenlerin antibiyotik kullanmayı bırakmalıdır. Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir durumdur.


Antibiyotikler neden yarıda kesilmemelidir ?

İlk birkaç dozdan sonra vücutta enfeksiyona sebep olan mikropların hepsi ortadan kalkmaz. Bir kısım bakteri ilacın etkisine rağmen hala hayatta olduğu için, antibiyotiğin kesilmesi, bakterinin yaşamına devam etmesine ve o ilaca karşı direnç geliştirmesine neden olacaktır. Direnç gelişmemesi için antibiyotikler sonuna kadar kullanılmalıdır.


Direnç gelişmesinin zararı nedir ?

Antibiyotik direnci, mikropların antibiyotiğin etkilerine dayanabilme kaabiliyetidir. Direnç geliştiren bakterinin sebep olduğu hastalıklarda artık o antibiyotik işe yaramayacaktır. Bu sebeple, antibiyotiklerin doğru kullanılması çok önemlidir. 

Yorumlar