Burun kanaması sebepleri nelerdir ?

Burun kanaması, burun içindeki damarların çatlaması ile daha çok çocuklarda ve yaşlılarda meydana gelen bir durumdur. Genellikle tehlikesiz olsa da, burun kanamaları korkutucudur. Nadiren şiddetli olan burun kanamaları kısa zamanda geçer. Ancak, burun kanaması şiddetli ise ve yarım saati bulduysa, bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.


Burun kanaması nedenleri nelerdir ?


Dışarıdan fark edilmese de, burun deliklerinin içi duvarında ince damarlar bulunur. Bunlar kolayca hasar görebilecek kadar yüzeye yakındır. Aşağıda sayılan birçok sebebe bağlı olarak burun damarları çatlayarak burunda kanamalar meydana gelebilir.

Kuru hava,

Burun çekme,

Akut ve kronik sinüzit, (Bakınız. Akut sinüzit
Kronik sinüzit nedir?)
Alerjiler,

Aspirin kullanımı,

Kanama bozuklukları,

Kan sulandırıcılar,

Kimyasal maddeler,

Septum deviasyonu,

Yabancı cisimler,

Burun spreyleri,

Travmalar,

Alkol kullanımı,

Lösemiler,

Burun poilpleri,

Burun tümörleri.


Kuru hava nasıl burun kanamasına sebep olur ?


Burun içi genellikle nemli durur. Ancak solunum havasının nemini kaybettiği ve aşırı kuru hale geldiği durumlarda, burun iç tabakası da kurur. Bu durumda damarlar kolayca çatlayarak burun kanamasına sebep olur.

Burun kanaması


Yüksek tansiyon ile burun kanamalarının ilişkisi nedir ?

Yüksek tansiyonu olanlarda burun kanamaları daha şiddetli ve daha uzun olabilir.


Burun kanaması olduğunda neler yapılmalıdır ?

Burun kanaması olduğunda dik oturulup öne doğru eğilmelidir: Dik oturmak burun damarlarındaki basıncı azaltır. Öne doğru eğilerek akan kanın yutulması önlenir.

Burun kanaması olduğunda burun kanatları baş ve işaret parmakları ile tutularak sıkıştırılmalıdır: Böylece kanayan damar üzerine bir baskı oluşturularak burun kanamasının durması sağlanabilir. Genellikle 10 dakika kadar bu şekilde tutmak kanamayı durduracaktır. Bu esnada ağızdan nefes alınmalıdır.

Soğuk kompres yapılmalıdır: Eğer mümkünse burun ve çevresine soğuk kompres uygulanarak damarları daralması sağlanabilir. Böylece burun kanaması durur.

Burun kanaması durduktan sonra, burun çekilmemeli ve sümkürülmemelidir. Bunlar burun kanamasının tekrar başlamasına sebep olabilir.


Tekrarlayan burun kanamaları için ne yapmak gerekir ?

Burun kanaması durduktan sonra bir Kulak Burun Boğaz doktoruna muayene olmakta fayda vardır.


Burun kanamalarını önlemek için ne yapılabilir ?

Kuru hava en sık burun kanama nedenlerinden biri olduğu için, solunum havasının nemlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kuru havalarda ortamı nemlendirmek için nem oluşturan cihazlar kullanılabilir. Kaloriferler ortam havasını kurutan sebeplerdendir. Ortamı nemlendirmek için kaloriferlerin üzerine ıslak havlu konulabilir.

Yorumlar