Şeker hastalığına bağlı böbrek hasarı

Şeker hastalığına bağlı gelişen böbrek hastalığına "diyabetik nefropati" adı verilir. Şeker hastalığı vücutta birçok doku ve organı etkilediği gibi böbrekleri de etkilemektedir.
Normal ve sağlıklı böbreklerde vücudun atıklarını süzen filtreler bulunur. Bu filtreler vücuda yararlı maddeleri tutup, atılması gereken maddeleri geçiren sistemlerdir. Ancak, şeker hastalığında ortaya çıkan yüksek kan şeker düzeyi bu sistemlerin hasar görmesine yol açar. Meydana gelen hasar şiddetlendikçe, böbrek fonksiyonları bozulmaya başlar. Meydana gelen fonksiyon bozukluğu şeker hastalığına bağlı olduğu için 'diyabetik nefropati' adını alır.

 şeker hastalığı böbrek hasarı


Diyabetik nefropati belirtileri nelerdir ?


Şeker hastalığı sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Bu sebeple böbrek fonksiyonlarındaki bozukluk ciddi bir hale gelene kadar çok da fazla belirti vermez. Böbrek hasarı ilerledikçe görülen belirtiler şunlardır:

Ayaklarda şişme,

Zayıflık,

İştah kaybı,

Mide bulantısı,

Uykusuzluk.


Diyabetik nefropati teşhisi nasıl konur ?

Böbrekler normal çalışıyorsa idrarda protein bulunmaz.

Böbreklerde meydana gelen hasar, idrarda protein (albumin) çıkmasına sebep olur. Diyabetik nefropatide idrardaki albumin günde 300 mg'ın üzerindedir.

Böbreklerin süzme işlevinin giderek azaldığının belirlenmesi şeker hastalığına bağlı böbrek hastalığının göstergesidir.

Diyabetik nefropatide ayrıca kan basıncı yüksekliği de bulunur.
İdrarda protein testi yanında, üre ve kreatinin gibi kan testleri de böbrek fonksiyonlarının normal olup olmadığının anlaşılmasında kullanılabilir.


Böbrek hasarının yavaşlatılması için neler yapılabilir ?


Kan şeker düzeyinin normal sınırlar içinde tutulmasına çalışılmalıdır. Verilen ilaçlar ve diyet programının sıkı bir şekilde takip edilmesi ile kan şeker düzeyi hedeflenen sınırlar içinde tutulabilir. Böylece kan damarlarının zarar görmesi engellenebilir.
Verilen diyet sağlıklı bir şekilde uygulanmalıdır. Şeker hastalığına bağlı böbrek bozukluğu bulunan kişilerin protein tüketimleri kontrol altında olmalı ve önerilen şekilde azaltılmalıdır.
Fiziksel olarak aktif olunmalı ve her gün gerekli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
Doktorunuzun önerileri harfiyen yerine getirilmelidir.


Böreklerin fonksiyon kaybı nelere sebep olur ?

Alınması gereken önlemler yeterince uygulamadığında şeker hastalığı böbreklerinizin işlev kaybetmesine yol açabilir. Bu durumda böbrekler vücutta biriken ve böbreklerle atılması gereken atıkları vücuttan uzaklaştıramaz. Bu durumda, yukarıda yazılan belirtiler daha da ağırlaşır. Kan dolaşımında üre ve kreatinin miktarları artar. Böbrek yetmezliği gelişir. Atıkların vücuttan uzaklaştırılması için diyaliz adı verilen işlemin yapılması gerekir. 

Yorumlar