Sık idrara çıkma sebepleri nelerdir ?

Sık idrara çıkma, normale göre daha sık idrar yapma ihtiyacı duymaktır. Yapılan idrar miktarı normale göre daha az olabileceği gibi, normal veya aşırı miktarda da olabilir. Sık idrara çıkma sadece geceleri olabilir veya tüm gün boyunca idrar yapma ihtiyacı olabilir. Sıkıntı yaratan bir durum olan sık idrara çıkma kişinin günlük aktivitesini, çalışma ve gece uyku düzenini bozar. Sık idrara çıkma ile beraber, sebebe bağlı olarak; idrar yaparken ağrı, sızlama, idrar yapmada zorluk, mesane kontrolunun kaybı, idrar renginde değişiklik gibi belirtiler de bulunabilir.

Sık idrara çıkma


Sık idrara çıkma tıbbi sebepleri nelerdir ?


Böbrekten başlayarak tüm idrar yollarını etkileyen durumlar sık idrar şikayetine yol açabilir. Böbrekleri idrar kesesine bağlayan tüpler, mesane adı verilen idrar kesesi ve keseden idrarın dışarı akmasını sağlayan tüplerin tamamı idrar yollarını oluşturur. Bu bölgeleri etkileyen sebepler aşağıda sıralanmıştır:

Mesane hastalık ve yaralanmaları,

Böbreklerin idrar üretimini artıran faktörler,

Mesanenin sinir ve kas sistemini etkileyen durumlar,

Kanser tedavileri,

İdrar üretimini artıran ilaçlar (idrar söktürücü ilaçlar),

İdrar yapımını artıran içecekler (alkol, kafein),

Prostat ameliyatları,

Prostat iltihabı,

Prostat büyümesi,

Hamilelik,

İdrar yolları enfeksiyonları,

Şeker hastalığı,

Kasık içi radyasyon tedavisi,

Mesane (idrar kesesi) enfeksiyonu (sistit),

Böbrek enfeksiyonu,

Mesane taşları,

Böbrek fonksiyonlarındaki değişiklikler,

Diabetes insipidus,

Mesane aktivite artışı.


Sık idrara çıkanlar neler yapmalıdır ?

Her zamankinden fazla sıvı, alkol veya kahve içmediyseniz, yani sık idrara çıkmak için belirgin bir sebep yoksa, idrarınızda kan varsa, rengi kırmızı veya kahve rengi ise, idrar yaparken ağrınız varsa, idrar yapma zorluğu başladıysa veya ateş de varsa en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar