Tuzun zararları nelerdir ?

Tuz, vücut için gerekli maddelerden biridir. Herkesin belirli miktarda tuza ihtiyacı vardır. Tuz, besinlerle alındığı gibi, genellikle sofralarımızda yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Çoğu kişi için tuzu olmayan yemek “tatsız-tuzsuz” bir yemektir. Kişinin tuz ihtiyacı genellikle 5 gramın altında iken, Türkiye’de kişi başına 14 gram kadar tuz tüketilmektedir. Fazla tuzlu yemenin çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getireceği düşünüldüğünden, Sağlık Bakanlığı tarafından tuz tüketimini azaltmak için çeşitli kampanyalar düzenlenmektedir.   

tuzun zararları


Tuz hangi besinlerde bulunmaktadır ?


Yemeklere tat katmasının yanında, birçok besinin hazırlanma safhalarında tuz kullanılmaktadır. Sofralarımızda bulunan tuzluk ile alınan tuz dışında birçok besin kaynağı tuz içerir ve bunlar biz farkında olmadan vücudumuza girer.

Kahvaltı soframızda bulunan ekmek, sucuk, salam, sosis, peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar yüksek miktarda tuz içermektedir. Konserveler, turşular, hazır soslar, ketçaplar, cipsler, tuzlamalar, hazır gıdalar, tuzlu kuru yemişler ile farkında olmadan tuz tüketimimiz artmaktadır.


Ne kadar tuz tüketilmelidir ?

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre, günde 5 gram tuz yeterlidir. Bu miktar, silme doldurulmuş bir tatlı kaşığı kadardır. Sağlıklı kişiler bu miktardan fazla tuz yememelidir.


Tuzun zararları nelerdir ?

Vücutta gerektiğinden fazla tuz bulunması tansiyon yükselmesine sebep olur. Herkesin bildiği gibi, tansiyonu düşen kişilere tuzlu ayran önerilir. Bunun sebebi, tuzun su tutucu özelliğidir. Vücutta tuz miktarı arttıkça, su miktarı da artacağından, tansiyon yükselir. Tansiyon yüksekliği ise birçok kalp ve damar hastalığına yol açar.

Fazla miktardaki tuzun vücut dışına atılabilmesi için böbrekler daha fazla çalışmak zorunda kalır. Tuzun atılabilmesi için vücuttan kalsiyumun da idrarla birlikte atılması gerekir. Ancak bu durum kemik erimesine ve böbrek taşlarına sebep olabilir.


Fazla tuzdan korunmak için neler yapılabilir ?

Yemekleri tatmadan tuz konulmamalıdır.

Yemeklere tat katmak için çeşitli baharatlar kullanılmalıdır.

Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

Daha az tuz içeren besinler tercih edilmelidir. Örneğin, peynirin veya zeytinin daha az tuzlusu alınmalıdır.

Dışarıda yemek yerine, yemekler evde yapılmalıdır.

Hazır çorbalar yerine evde yapılan çorbalar içilmelidir.

Alınan hazır besinlerin tuz içerikleri kontrol edilmeli, daha az tuz içerenler alınmalıdır.

Daha çok sebze ve meyve tüketilmelidir. Böylece bir yandan sağlıklı gıdalar yenirken diğer yanda tuz içeriği düşük olan gıdalar tüketilmiş olur.

Yorumlar