Erkeklerde göbek sorunu

Erkekler belirli bir yaştan sonra göbek bırakmaya başlar. Bira içenlerde bira göbeği olarak adlandırılan karın çevresindeki yağ tabakası arkadaşlar arası şaka konusu olsa da, çeşitli sağlık problemlerine sebep olabilir. Olması gereken kilonun üzerinde bulunan birçok erkek vardır ve çağımızın hastalığı olan hareketsizlik ve fast food alışkanlığı, göbek sorununu maalesef artırmaktadır. Ancak karın çevresindeki yağ tabakasının artmasının riskli olduğu düşünülmektedir.


Göbek çevresi neden kalınlaşır ?

Kilo alımı bilindiği gibi alınan besinlerle vücuda giren kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Çok fazla kalori alınır fakat çok az kalori harcanırsa aradaki fark vücutta yağ olarak depolanır. Fazla miktardaki yağın depolanma yeri genellikle göbek çevresidir.

Yaşlanma da göbek çevresinde yağ birikiminde rol oynar. Yaşlandıkça vücudun kas kitlesi azalır. Azalan kas kitlesi ile paralel olarak, harcanan kalori miktarı da azalır. Bu durumda sağlıklı kiloda kalmak zorlaşır. Ayrıca erkekler yaşlandıkça, kol ve bacaklardaki yağ hücrelerinin yağ depolama kabiliyetleri azalırken, artan yağlar göbek çevresinde depolanmaya başlar.

Erkeklerde göbek sorunu


Bira göbeği neden oluşur ?

Göbek çevresi yağ tabakasına bira göbeği dense de, tek suçlu bira değildir. Her çeşit alkol alımı göbek çevresinde yağ birikimini artırabilir. Hem yudum alkol vücuda alınan ekstra kalori demektir. Bu sebeple alkol kullananların ölçülü olmaları, alkol kullanımını sınırlandırmaları gerekir. Alkol ile alınan kalori azaldıkça, göbek çevresinde biriken yağ miktarı da azalacaktır. 


Göbek bırakmanın riski nedir ?

Fazla kilolar ve göbek çevresi artan kalınlık, sadece deri altı yağ tabakası ile sınırlı değildir. Fazla kalori alımına bağlı depolanan yağ ayrıca karın içindeki organların çevresinde de birikir. Bu durum ise;

Kalp ve damar hastalıkları,

Tip 2 şeker hastalığı,

Kalın bağırsak kanseri,

Uykuda soluksuz kalma (uyku apnesi) adı verilen hastalıkların görülme riskini artırır.

Göbek çevresindeki yağ tabakasının normal olup olmadığı nasıl anlaşılır ?

Çoğu kişide göbek çevresinde bir miktar yağ bulunur. Ancak bunun ne kadarının sağlıksız olduğunu anlamak için bel çevresi ölçülmelidir.


Bel çevresi kaç santim olmalıdır ?

Erkeklerde bel çevresi 94 santimin altında olmalıdır. Bel çevresinin daha fazla olması göbek ve çevresinde bol miktarda yağ tabakası olduğunu gösterir.


Bel çevresi nasıl ölçülür ?

Bel çevresinin doğru ölçümü, yağ tabakası hakkında fikir vermesi açısından çok önemlidir. Sağ ve sol tarafta kalça kemiklerinin üst noktalarından geçirilen bir mezür ile bel çevresi ölçülebilir. Bu seviye erkeğin göbek deliği ile aynı hizadadır.


Göbekteki yağ nasıl eritilir ?

Karın egzersizleri ile kaslar güçlendirilebilir. Ancak sadece bu egzersizler ile göbek çevresindeki yağ eritilemez. Bunu başarmak için aşağıda belirtilen faktörlere dikkat etmek gerekir:

Sağlıklı besinler tüketilmelidir: Sebze ve meyve gibi bitkisel kökenli yiyeceklere ağırlık verilmeli, protein kaynağı olarak tahıllar tercih edilmelidir. Düşük yağ içerikli süt ve ürünleri seçilmelidir.

Porsiyon ölçüleri küçültülmelidir: Tabağınıza konan yiyeceklerin yarısını yemek bir seçenek olabilir. Gerek evde, gerekse dışarıda yemek yerken küçük porsiyonlar seçin. Bir buçuk veya duble yerine tek porsiyon ısmarlayın.

Günlük hayatınıza fiziksel aktivite ilave edin: Sağlığınız elveriyorsa, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş veya 75 dakika koşu mutlaka yapılmalıdır. Buna ek olarak yapılacak her türlü fiziksel aktivite göbek çevresindeki yağın incelmesine katkıda bulunacaktır. 

Yorumlar