Fibrinojen testi

Fibrinojen testi, kanda bulunan fibrinojen miktarını ölçer. Fibrinojen kan dolaşımındaki pıhtılaşma faktörlerinden biridir. Faktör I olarak da bilinen fibrinojen, kan pıhtılaşması ile ilgili problemlerin varlığında istenen bir testtir. Kandaki fibrinojen miktarı azaldığında pıhtılaşma meydana gelemez ve kanama problemleri görülür. Bunun dışında, kan damarlarının içinde de pıhtı meydana gelebilir ve bu durumda damarı tıkayarak çeşitli organların oksijenlenmesi ve beslenmesini bozar.


Fibrinojen nerede üretilir ?

Fibrinojenin üretim yeri karaciğerdir.


Fibrinojenin görevi nedir ?

Faktör I (bir) adı da verilen fibrinojen, kan pıhtılaşması için gerekli olan bir proteindir. Kan damarı hasar gördüğünde, o bölgede bir pıhtı oluşarak açılan yeri tıkar ve kan kaybı önlenir. Pıhtı oluşumunda kan hücreleri trombositlerin yanında fibrinojen de işlev görür. Birbirine yapışan trombositlerin arasına yerleşen fibrinojen iplikçikleri, hasarlı bölgede bir çeşit ağ oluşturarak kan pıhtısını sağlamlaştırır.


Fibrinojen testi için gerekli örnek nedir ?

Test için genellikle koldan özel bir tüpe alınan kan örneği gereklidir.


fibrinojen testi


Fibrinojen testi neden istenir ?


Anormal kanamaların nedenini araştırmak üzere aşağıda belirtilen durumlarda fibrinojen testi istenebilir:

Deri üzerinde ciddi morarmalar,

Diş etlerinden aşırı kanamalar,

Sık meydana gelen burun kanamaları,

Sindirim sisteminden olan kanamalar,

İdrarda kan bulunması,

Dışkıda kan bulunması,

Dalak yaralanmaları,

Diğer pıhtılaşma testlerinde anormal sonuçlar çıkması,

Vücuttaki kan damarlarının içinde kan pıhtılaşması olduğuna dair belirtiler bulunması .


Fibrinojen testi öncesi yapılması gereken hazırlıklar nelerdir ?

Test için özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Kullanmakta olduğunuz ilaçların test öncesi doktorunuz tarafından bilinmesi önemlidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar testi isteyen doktora bu durumu belirtmelidir.


Fibrinojen testinin normal değeri nedir ?

Testin yapıldığı laboratuvar ve kullanılan yöntem ve cihazlara göre test sonuç raporlarının üzerinde belirtilen referans aralık değerleri değişiklik gösterebileceğinden sonuç raporu üzerinde yazan değerler dikkate alınmalıdır.

Fibrinojen litrede 2-4 gram arasında bulunur.

fibrinojen testi


Test sonuçlarını etkileyen faktörler nelerdir ?


Son 1 ay içinde yapılan kan nakilleri fibrinojen düzeyini etkileyebilir.

Anabolik steroidler, fenobarbital, streptokinaz, ürokinaz, asparajinaz, valproik asit gibi ilaçlar fibrinojen düzeyinde düşüklüğe sebep olabilir.

Hamilelik, sigara içimi, doğum kontrol hapı ve östrojen kullananlarda fibrinojen düzeyinde yükseklik bulunabilir.

Akut enfeksiyonlar, kanser, travma gibi durumlarda da fibrinojen yüksek çıkabilir.

Çıkan sonuç doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.


Yorumlar

  1. ejder karakeleş9 Ocak 2018 04:41

    hocam öncelikle merhaba kolay gelsin.7 yaşında kızım var 1 hafta içinde yaklaşık 5 defa kan tahlili yaptırdık.yapılan kan tahlili sonucunda inr sonucu 1,79 ve fibrinojenin çok düşük çıktığı tespit edildi fibrinojenin normal değeri 200 ile 400 gr olması gerekirken 0,56 gr olarak sonuç çıktı.bu konuda hakkında bizi bilgilendirmenizi ve yapmamız gereken tedavi süreci varmı varsa da yardımcı olmanızı istiyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Ejder bey,
    Yazımızda da belirttiğimiz gibi fibrinojen düzeyini etkileyen çeşitli sebepler olabilir. Biz çocuğunuzun diğer test sonuçlarınızı, klinik durumunu, şikayetlerini bilmediğimiz için size doğru bilgi veremeyebiliriz. Doktorunuz, tahlil sonuçlarınız yanında önceki tetkikler ve gerekirse yapacağı muayene ile bir değerlendirmede bulunacaktır ve en doğru değerlendirme onun yaptığı olacaktır. Bu sebeple size önerimiz sonuçlarınızla birlikte doktorunuza başvurmanızdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. İyi günler
    gebeyim ve adet tarihine göre 12 haftalık olması gerekiyor. Adet düzensizliginden dolayı tam tarih belirlenemiyor. Ultrason ölcümlerine göre 7 haftalık görünüyor. Bugün doktorum fibrinojen testi istedi ve referans aralıgı 200-393 arası görünüyor. Fakat benim ölçümüm 350 cıktı. Bu hamilelikte normalmidir?
    iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sıddıka hanım,
    Sonucunuz normal çıkmıştır. Sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder