Hodgkin Lenfoma

Hodgkin hastalığı olarak da bilinen “Hodgkin Lenfoma” lenfatik sistemin bir kanseridir. Bağışıklık sistemimizde yer alan lenf dolaşımı; lenf düğümleri, lenf damarları ve lenf sıvısından oluşur. Lenfatik sistemdeki vücut savunma hücrelerinin anormal ve kontrolsuz olarak büyüyerek vücuda dağılması sonucu Hodgkin Lenfoma adı verilen hastalık meydana gelir.

Savunma hücreleri sayıca çok olmalarına karşın, hastalık ilerledikçe vücudun hastalıklarla savaşabilme kabiliyeti azalır.

Hodgkin Lenfoma nodül muayenesi

Hodgkin Lenfoma belirtileri nelerdir ?


Genellikle boyun, koltuk altı ve kasık lenf düğümlerinde şişlik,

Yorgunluk,

Ateş basması,

Gece terlemesi,

Kilo kaybı,

İştahsızlık,

Kaşıntı,

Alkole karşı hassasiyet artışı,

Alkol aldıktan sonra lenf düğümlerinde ağrı.


Hodgkin Lenfoma görülme sıklığı nedir ?


Lenfatik sistemin en sık görülen iki kanserinden biri olan Hodgkin Lenfoma, diğer tipe göre daha az görülür. Lenfatik sistem kanserlerinden Hodgkin olmayan (Non-Hodgkin) Lenfoma daha sık görülür.


Hodgkin Lenfomanın sebebi nedir ?

Hastalığın, vücudumuzda enfeksiyonlarla savaşan ve B hücreleri adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerinde genetik bir değişikliğe bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.

Meydana gelen genetik değişiklik sebebiyle bu hücreler daha hızlı çoğalır ve normal hücreye göre daha uzun yaşar. Bu hücreler daha büyük ve sayıca fazla olmalarına rağmen, normal fonksiyon gösteremez. Zamanla sayıları çok artan bu hücreler, normal olan hücrelerin de görev yapmasını engellediklerinden vücut enfeksiyonlara karşı savaşamaz ve önemsiz bir enfeksiyon bile hastanın ölümüne sebep olabilir.


Hodgkin Lenfoma riskini artıran faktörler nelerdir ?

Yaş: Hastalık en çok 15-30 yaş arası ve 55 yaş sonrası görülür.

Ailede lenfoma hastalığı bulunması: Aile bireylerinden birinde Hodgkin lenfoma bulunması, kişide bu hastalığın görülme riskini artırır.

Cinsiyet: Hodgkin lenfoma erkeklerde daha sık görülür.

Epstein-Barr enfeksiyonu geçirmiş olmak: Bu virüsün sebep olduğu “enfeksiyöz mononükleaz” hastalığını geçirmiş olanlar, geçirmeyenlere göre daha fazla risk altındadır.

Bağışıklık sistemi zayıf düşmüş olanlar: AİDS gibi hastalıklar nedeniyle vücudun savunma sisteminde meydana gelen zayıflamalar, Hodgkin Lenfoma riskini artırmaktadır.


Hodgkin Lenfoma teşhisi nasıl konur ?

Fiziksel muayene: Doktorunuz lenf düğümlerinde bir şişlik olup olmadığını anlamak için lenf düğümlerini elle muayene eder. Normalde bulundukları yerde farkında olmadığımız lenf düğümleri, hastalık halinde şişerek kendini belli eder. Lenf düğümlerinin yanında, karaciğer ve dalak da elle muayene edilerek normal olup olmadıkları anlaşılır.

Kan tahlilleri: Kan dolaşımında bulunan kan hücrelerinin sayısının belirlenmesi, teşhis açısından önemlidir.

Görüntüleme testleri: Röntgen, tomografi gibi radyolojik tetkikler de tanı koymada yardımcıdır.

Patolojik incelemeler: Şişmiş olan lenf düğümü çıkarılarak mikroskop altında incelenir ve hastalığa özgü bulgular teşhis koydurucudur.


Hodgkin Lenfoma evreleri nelerdir ?

Evrelendirme, hastalığın gidişi ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi açısından önemlidir:

Evre 1: Kanser sadece tek bir organ veya lenf düğümü ile sınırlıdır.

Evre 2: Kanser, iki lenf düğümü veya bir organ ve çevresindeki lenf düğümlerine yayılmıştır. Ancak vücudun tek bölgesinde, diyaframın üstünde veya altında bulunur.

Evre 3: Kanserin diyaframın iki tarafında da bulunduğu evredir.

Evre 4: Hodgkin lenfomanın en ilerlemiş şeklidir. Kanser hücreleri birçok organ ve dokuya yayılmış durumdadır. Sadece lenf düğümleri değil, karaciğer, akciğer ve kemikler gibi yerler de etkilenmiştir.


Hodgkin Lenfoma tedavisi nasıl yapılır ?

Tedavinin şekli; hastalığın şiddetine, genel sağlık durumuna, hastalığın evresine göre değişir. Tedavide amaç, mümkün olduğu kadar kanser hücresinin ortadan kaldırılarak hastalığı kontrol altına almaktır. Bu amaçla; kemoterapi, radyasyon tedavisi, kök hücre nakli gibi tedaviler kullanılır.

Yorumlar

  1. merhabalar hocam. annem 82 yasında boyundaki şişlik için cektirdiğimiz mr sonucunu yorumlarsanız cok sevinirim.. Sol scm kasının orta kesiminin anterior komsulugundaki yağlı doku içerisinde t1 ve t2 aserilerde hiperintens karakterde kontraslı serilerde yoğun homojen kontrastlanma gösteren mikrolobule konturlu 27 40 mm boyutlarda kitle lezyonu gözlenmistir...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Muhtemelen sizin de bildiğiniz gibi MR sonucuna göre boynun sol tarafında bir kitle olduğu anlaşılıyor. Ama bu kitle hakkında yorum yapabilmemiz mümkün değildir. Hastanın şikayeti ve muayene bulgularını bilen ve MR çekilmesini isteyen doktorunuz tarafından değerlendirme yapılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder