Karaciğer büyümesi

Karaciğer vücudumuzun sağ tarafında, diyaframın altında kaburga kemikleri tarafından korunan bir organımızdır. Karaciğer büyümesi, karaciğerin şişerek normal boyutlarının üzerine çıkmasıdır. Karaciğerin büyümesine sebep olan etmenler tespit edilerek zamanında yapılan tedavi, karaciğerin zarar görmesini engelleyebilir. 


Karaciğerin görevleri nelerdir ?


Karaciğerin vücutta yapması gereken çok önemli görevler vardır. Bunlardan bir kaç tanesi bile karaciğerin ne kadar önemli ve hayati bir organ olduğunu gösterir:

Sindirim sisteminden emilerek vücuda giren maddeler, vücuda dağılmadan önce karaciğerden geçerek süzülürler. Böylece, vücuda dışarıdan giren veya vücutta üretilen veya zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale getirir.

Safra üreterek besinlerle alınan yağların sindirimini kolaylaştırır.

Ürettiği proteinler sayesinde vücudun sıvı dengesinin sağlanmasından, kan dolaşımında birçok maddenin taşınmasına kadar birçok hayati fonksiyona katkıda bulunur.

Depoladığı şeker sayesinde gerektiği zaman vücuda enerji verir.


Karaciğer büyümesinin belirtileri nelerdir ?


Karaciğer büyümesinin erken dönemlerinde herhangi bir belirti olmayabilir.

Büyüme ilerledikçe, karında dolgunluk ve rahatsızlık hissedilir. Karaciğer büyümesinin sebebine bağlı olarak; sarılık, yorgunluk ve bitkinlik, bulantı ve kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. 

Karaciğer büyümesi nasıl belirlenir ?
Doktorunuzun eliyle yapacağı bir karın muayenesi sonucunda karaciğer büyümesi tespit edilebilir. Buna ek olarak, ultrason, tomografi ve MR gibi radyolojik tetkikler ile karaciğerin ne kadar büyüdüğü ve boyutları belirlenebilir. 

karaciğer büyümesi hepatomegali


Karaciğer büyümesinin sebepleri nelerdir ?

Karaciğer yağlanması
Karaciğer iltihaplanmaları,
Karaciğer enfeksiyonları,
Bazı ilaçlar,
Zehirler,
Bazı hepatit tipleri,
Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar,
Genetik bozukluklar,
Karaciğer kistleri,
Karaciğer tümörleri,
Kalp yetmezliği,
Karaciğer damar hastalıkları.


Karaciğer büyümesi nasıl tedavi edilir ?

Tedavi, karaciğeri büyüten sebebe bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, karaciğer büyümesine sebep olan faktör aşırı alkol tüketimi ise, alkolün bırakılması gerekir. Çeşitli enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelen karaciğer büyümeleri, enfeksiyonların tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Bu sebeple karaciğer büyümesinin sebebinin belirlenmesi tedavi açısından büyük önem taşımaktadır.

Yorumlar

  1. Karaciğer boyutu tedaviyle normale döner mi. Örneğin sebep yağlanma ise diyet ve kilo vermeye yağlanma gerilediginde büyüme geri döner mi

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Karaciğer büyümesi yağlanmaya bağlı ise yağlanmanın gerilemesi karaciğer boyutlarını da küçültecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder