Karaciğer yağlanması teşhis ve tedavisi

Çeşitli nedenlerle karaciğerde "trigliserit" adı verilen yağ depolanması görülebilir. Karaciğer yağlanması tespiti ve buna sebep olan etkenlerin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. Karaciğer yağlanması tesbitinde kullanılan yöntemler aşağıda sıralanmıştır:

Fizik muayene: Karaciğerinin büyümesi doktorunuz tarafından yapılan karın muayenesi sırasında tespit edilebilir.

Kan tahlilleri: Karaciğer fonksiyon testleri adı verilen kan testleri doktorunuzun teşhis koymasını kolaylaştırır.

Radyolojik tetkikler: Ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme tetkikleri ile karaciğerde meydana gelen yağlanma saptanabilir.

Karaciğer biyopsisi: Yüksek karaciğer fonksiyon testlerinin nedeni 6 ay süresince tespit edilememiş kişilere yapılan karaciğer biyopsisi ile karaciğerden doku örneği alınır. Genellikle ince bir iğne ile alınan karaciğer doku örneğinden yapılan mikroskopik inceleme, karaciğerde yağlanma olup olmadığını ortaya koyar.  

Karaciğer yağlanması


Karaciğer yağlanması nasıl tedavi edilir ?

Karaciğer yağlanması için özel bir tedavi şekli yoktur. Genellikle karaciğer yağlanmasına bireysel olarak nelerin neden olabileceği tespit edilebilirse, bu etkeni ortadan kaldırmaya veya tedavi etmeye yönelik tedbirler alınabilir.

karaciğerde yağ birikmesi

Alkol kullananların yapabileceği en doğru şey alkolü bırakmaktır. Alkol bırakılmadığı taktirde, durum kötüleşerek alkole bağlı karaciğer iltihaplanmaları veya siroz görülebilir.

Daha fazla hasara neden olabilecek enfeksiyonlara karşı aşılamalar yaptırılabilir. Bu aşılar hepatit aşılarıdır.

Aşırı şişman olan kişiler için diyet ve egzersiz programları düzenlenerek, kişilere kilo verdirilmeye çalışılır. Beslenme şekli değiştirilerek, sağlıklı gıdalar tüketilmeye özen gösterilmelidir.

Şeker hastası olanların kan şeker düzeyini kontrol edebilmeleri çok önemlidir. Bu sebeple, doktorun verdiği ilaçların zamanında kullanılması ve verilen diyet programına uyulması son derece önemlidir.

Kolesterol veya trigliserit düzeyi yüksek olan kişilerin de, sebze ve meyve ağırlıklı besinlere ağırlık vermesi önerilmektedir.

Karaciğeri yoracak ve karaciğerdeki hasarı artıracak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.


Karaciğer yağlanması çocuklarda görülür mü ?

Günümüzde çocukluk çağında da şişmanlık önemli bir sorun haline gelmektedir. Batılı ülkelerde çocukluk döneminde görülen obeziteye bağlı olarak karaciğer yağlanmasında da artışlar tespit edilmeye başlamıştır. Ülkemizde de alarm vermeye başlayan çocuk obezitesi , karaciğer yağlanması da dahil olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Yorumlar