Karaciğer yağlanması

Karaciğer yağlanması, çeşitli nedenlere bağlı olarak, karaciğerde trigliserit adı verilen yağın birikimidir. Karaciğerde bir miktar yağ bulunması normaldir. Bu yağ genellikle karaciğerin ağırlığının %5-10’u kadardır. Ancak bu miktarın üzerinde yağ bulunuyorsa, karaciğerde yağlanmadan söz edilir.


Karaciğer yağlanmasının etkisi nedir ?


Karaciğerde yağ miktarının artması, karaciğer hücrelerinin yerini yağ hücrelerinin alması demektir. Bu durum, karaciğerin normal fonksiyonlarını görmesini engeller. Bunun yanında, karaciğerin farklı sebeplere bağlı olarak hasar görmesinin zeminini hazırlar.

Karaciğer yağlanması


Kaç tip karaciğer yağlanması olabilir ?


Alkole bağlı, alkole bağlı olmayan ve hamileliğe bağlı karaciğer yağlanması olabilir.

Alkole bağlı karaciğer yağlanması:
Fazla miktarda alkol tüketenlerde görülen bu tip yağlanma, uzun dönemde görülebileceği gibi kısa süreli aşırı alkol tüketiminden sonra da olabilir. Alkole bağlı karaciğer yağlanması riskini, hepatit C enfeksiyonu gibi geçirilen enfeksiyonlar, vücutta fazla demir bulunması veya aşırı şişmanlık da artırabilir.

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması: Orta yaşın üzerinde bulunanlar ve aşırı şişmanlar başta olmak üzere bazı kişilerde karaciğerde yağlanma meydana gelir. Bu kişiler hayatlarında alkol almamış ancak, sıklıkla yüksek kolesterol düzeyine sahip olanlar ve/veya şeker hastası olan kişilerdir. Bunların yanında; çeşitli ilaç kullananlar, viral hepatit geçirenler, kalıtsal karaciğer hastalığı olanlar, çok hızlı kilo verenler veya beslenme yetersizliği olanlarda da alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması görülebilir.

Hamileliğe bağlı karaciğer yağlanması: Nadir de olsa, gebelik süresinde karaciğer yağlanması ortaya çıkabilir. Sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber, hamilelikte değişen hormonal dengenin karaciğer yağlanmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Durum hem anne hem de bebek için riskli olup her ikisinde karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Karaciğer yağlanması tespit edildiğinde, bebeğin vakit geçirmeden alınması gerekebilir.


Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir ?

Karaciğer yağlanması olanlar genellikle bunu fark etmezler. Başlangıçta sıklıkla bir belirti olmaz. Zamanla aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Yorgunluk hissi,

İştah kaybı,

Kilo kaybı,

Zayıflık,

Bulantı,

Sağ karın bölgesinde ağrı,

Karaciğer büyümesi.


Karaciğer yağlanması riskini artıran faktörler nelerdir ?

Kanda yüksek kolesterol düzeyleri,

Kanda yüksek trigliserit düzeyleri,

Tip 2 şeker hastalığı,

İnsülin direnci,

Kan basıncı yüksekliği,

Şişmanlık (obezite),

Uyku apnesi,

Tiroid bezinin az çalışması,

Hipofiz bezinin az çalışması,

Mide küçültme operasyonu geçirilmesi,

Polikistik over sendromu.

Yorumlar