Kulak kiri

Dış kulak yolunda üretilerek yavaşça kulak deliğine doğru hareket eden kulak kiri, vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Kulak kiri dış kulak yolunu temizler, kayganlaştırır ve bakteri üremesini engeller. Havadaki tozların da kulak içine girmesini engelleyen kulak kiri bazen aşırı birikerek uzaklaştırılması zorlaşır. Kulak kirinin birikerek bir tıkaç oluşturması dış kulak yolunda tıkanmaya sebep olur. Bu durumda müdahale edilerek eskilerin "kulak yıkatma" adını verdikleri işlemi yaptırmak gerekebilir.

kulak kiri muayene


Kulak kiri nereden gelir ?


Kulak kiri adı verilen salgı dış kulak kanalındaki deride bulunan bezler tarafından üretilerek salgılanır.
Kulak kirinin görevlerinden biri, dış kulak yolunu nemli tutarak kurumasını ve kaşınmasını önlemektir. Bunun yanında, dış kulak yolunda bulunan küçük kıllarla birlikte kulağa giren yabancı maddeleri tutarak, kulağa zarar vermesini önler.

İçinde bulunan kimyasal maddeler sayesinde kulak kiri dış kulak yolunda enfeksiyon gelişimini de önler. 


Kulak kiri nasıl temizlenir ?


Normalde çoğu kişide kulak kirinin küçük bir miktarı kulak dışına çıkar ve banyo esnasında yıkanarak temizlenir. Bunun yerine kulak yeni salgı üreterek eskisinin yerini almasını sağlar. 

kulak kiri temizlik

Kulak neden tıkanır ?

Bazı kişilerde dış kulak yolunda yapılan salgı aşırı salgılanır veya etkili bir şekilde temizlenmezse, dış kulak kanalında birikerek tıkanmaya yol açabilir.

Ayrıca, dış kulak yoluna kulak çubuğu, pamuk, kalem, firkete, saç tokası, kürdan ve kibrit çöpü gibi maddeler sokarak kulağını temizlemeye çalışanlar, salgının geriye doğru birikmesine yol açabilir. Bu durumda da dış kulak yolu tıkanır. 


Kulak tıkanmasının belirtileri nelerdir ?

Kulak ağrısı,

Kulakta dolgunluk hissi,

Kulak çınlaması,

İşitmede azalma.



Yukarıdaki belirtiler bulunduğunda neler yapılmalıdır ?


Kulak kiri yukarıda sayılan belirtilere sebep olsa da bazen farklı bir sebep de bulunabileceğinden en iyisi aile hekiminize başvurmaktır. Gerekli görmesi durumunda aile doktorunuz sizi bir kulak burun boğaz doktoruna gönderebilir. 

Doktorunuz "otoskop" adı verilen özel bir cihaz ile kulağınıza bakarak, dış kulak kanalını inceler. Sebep kulak kiri ise, doktorunuz bunu rahatlıkla temizleyecektir. 

Bazı durumlarda bu salgı sertleşmiş olabilir. Bunu için doktorunuz dış kulak yoluna damlatmanız için bir damla vererek bir süre bu damlayı kullanmanızı isteyebilir. Damla sayesinde yumuşayan kulak kiri daha kolay çıkarılabilecektir.

Gerek kulak çubukları sokarak, gerekse parmak, tırnak, kürdan, kibrit gibi cisimlerle kulak kirini temizlemeye veya çıkartmaya çalışmak kesinlikle uygun değildir. Bu tip nesneler kulak yoluna zarar verebilir. 

Yorumlar