Legionella testi

Legionella testi, zatürre hastalığına sebep olan Legionella bakterisini tespit etmek için yapılan bir testtir. Lejyoner hastalığı adı verilen hastalığın sebebi olan bu bakteri, büyük binaların su sistemlerinde, termal veya sıcak su havuzlarında, fıskiye veya banyo duşları ile klima ve havalandırma sistemleri gibi yerlerde çoğalarak hastalığa sebep olabilir.

Bakteri, su damlacıkları ve buharın solunması yoluyla akciğerlere ulaşarak hastalığa yol açar. Antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilse de erken dönemde tespit edilmesi çok önemlidir. Tedavi edilmediği zaman ölüme yol açabilen ciddi bir hastalık olan Lejyoner hastalığı etkenini ortaya çıkaran test tipleri şunlardır:

Bakteri tarafından yapılan bir proteini tespit eden “antijen” testi,

Bakterinin solunum yolları sıvıları veya balgam örneği ile yapılabilen “kültür” testi, 

Bakterinin genetik maddesinin tespit edildiği “moleküler” test.

Legionella bakterisi


Test için gerekli örnek nedir ?


Yapılacak olan teste göre gerekli örnek tipi de değişebilir. Balgam örneği ve solunum yollarından alınacak sıvılar ile kültür ve moleküler test yapılabilir. Antijen testi için idrar örneği gereklidir.


Legionella testleri nelerdir ?


Polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile bakterinin genetik maddesi tespit edilebilir. Bu genellikle solunum yolları sıvılarında yapılsa da diğer vücut sıvıları da tercih edilebilir.

Legionella pneumophila antijeni testi ile bakteri proteinlerinden biri tespit edilir. Bu test genellikle idrarda yapılır.

Legionella kültürü, bu tip bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonların teşhisinde kullanılan en güvenilir testtir. Legionella bakterilerini üretmek için özel bir ortam kullanılır. Bu ortamda Legionella bakterilerinin üremesi 48-72 saat alabilir.  


Test sonuçları ne anlama gelir ?

Hastalığın teşhisi için test sonuçlarının, fizik muayene bulguları, röntgen görüntüsü ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Yapılan testlerden elde edilen negatif sonuç, hastalık bulunmadığı anlamına gelmemelidir. Test edilen Legionella tipinden farklı bir tip Legionella bakterisi tarafından hasta olan bir kişide test sonucu negatif çıkabilir. Ayrıca, örnekte çok az bakteri varsa bu bakteriler kültürde yeterince çoğalmamış olabilir. Testi tekrar yapmak için yeni örnek almak gerekebilir.

Legionella antijeni idrarda pozitif çıkarsa, hastanın zatürre belirtilerinin sebebinin Legionella bakterisi olduğu anlaşılmış olur.

Legionella kültürünün pozitif çıkması durumunda da zatürre belirtilerinin sebebinin Legionella bakterisi olduğu tespit edilmiş olur.

Polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle yapılan test sonucunun pozitif çıkması, kişinin Lejyoner hastalığı olduğunu doğrular. 


Lejyoner hastalığının diğer testlere bir etkisi var mıdır ?

Tek başlarına Lejyoner hastalığı teşhisinde kullanılmasalar da aşağıdaki testleri etkileyen hastalık, doktorlar için ipuçları verir:

Sodyum düzeyi düşer,

Fosfat düzeyi yükselir,

Sedimentasyon hızı artar,

CRP düzeyi yükselir,

Karaciğer fonksiyon testleri artar.

Yorumlar