Lejyoner hastalığı

Lejyoner hastalığı, “Legionella pneumophila” adı verilen bir bakterinin sebep olduğu akciğer enfeksiyonudur. Bakteriyi solunum yolu ile alan yaşlılar, sigara içenler, kronik akciğer hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde Lejyoner hastalığı gelişebilir. Bir çeşit zatürre olarak da tanımlanabilecek bu hastalık, zatürre hastalığının sık görüldüğü kış aylarının aksine, yaz aylarında meydana gelir. Havalandırma sistemleri, klimalar ve duşlar bakterinin çoğaldığı kaynaklardır.

Lejyoner hastalığı kişiden kişiye temas ile bulaşan bir hastalık değildir. Antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilen hastalığın zamanında teşhis konup, tedavi edilmemesi durumunda solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi istenmeyen durumlara yol açarak ölüme sebep olabilir. 


Bu hastalığa neden “Lejyoner hastalığı” denir ?



Bu hastalık ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinin Philadelphia kentinde Amerikan Askeri Birlik (Lejyon) toplantısından sonra ortaya çıkmıştır. Zatürre olan hastaların yapılan incelemesinde tespit edilen yeni bakteri ye bu nedenle Legionella adı verilmiş, hastalık ise Lejyoner hastalığı adını almıştır. Bu salgın sırasında 182 kişi hastalanmış ve bunlardan 29 kişi hayatını kaybetmiştir.

akciğerlerde lejyoner hastalığı


Hastalık nerelerden bulaşır ?

Hastalık etkeni olan bakteriler sıcak havuzlar, klima, havalandırma sistemleri ve iç ortamlardaki havuz ve su deposu gibi durgun su kaynaklarında çoğalırlar. Havaya yayılan su damlacıkları ve buhar hastalığın başlıca bulaşma yoludur. Yaz aylarında klimalı ortamlarda daha fazla zaman geçirilmesi yanında duş ve havuzlar hastalık etkeninin bulaşma riskini artırmaktadır.

Genellikle büyük binalarda rastlanan salgınlarla duyulan bu hastalık, mikroskobik su damlacıkları içinde bulunan Legionella bakterisinin solunum havası ile akciğerlere ulaşmasından 2-10 gün sonra ortaya çıkar.


Hastalığın belirtileri nelerdir ?

Baş ağrısı,

Kas ağrısı,

Titreme,

Yüksek ateş,

Öksürük,

Balgam (kanlı olabilir),

Hava açlığı,

İştahsızlık,

Bulantı,

Kusma,

İshal,

Göğüs ağrısı,

Bilinç bulanıklığı.



Lejyoner hastalığına nasıl teşhis konur ?

Muayene bulguları: Hastalık belirtileri gösteren kişiler doktora başvurduğunda yapılan fizik muayene esnasında doktor hastanın akciğerlerini dinler. Duymuş olduğu sesler zatürre teşhisini koymasına yardımcı olur.

Radyolojik tetkikler: Akciğer filmi istenebilir. Akciğer filmi kişinin Lejyoner hastalığı geçirdiğini doğrulamasa da, kişinin zatürre olduğunu ve zatürrenin boyutları hakkında fikir verir.

Laboratuvar tetkikleri: Hastanın balgamından alınan örnekten yapılan balgam kültüründe Legionella bakterisinin üretilmesi tanı koydurucudur. Ayrıca, Legionella bakterisine ait antijenlerin tespit edilebileceği idrar ve bakteri genetik maddesinin belirlenebileceği kan testleri de yaptırılabilir.


Lejyoner hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Tedavi için antibiyotik kullanılır. Tedavi ne kadar erken başlarsa, istenmeyen durumların ortaya çıkma veya ölüm riski azalır. Tedavi genellikle hastanelerde yapılır. Sigara kullananların tedavi süresince sigara içmemeleri gerekir.

Yorumlar