Sistatin C testi

Sistatin C testi, kan dolaşımında bulunan sistatin C miktarını ölçer. Sistatin C, vücuttaki tüm çekirdekli hücreler tarafından üretilen bir proteindir. Böbrekler normal çalıştıkları sürece vücuttaki sistatin C seviyesi normal düzeyde kalır. Ancak böbrek fonksiyonlarının bozulmaya başlamasıyla, seviyesi yükselmeye başlar. Sistatin C testi sayesinde böbreklerin normal çalışıp çalışmadığı anlaşılabilir.


Sistatin C nedir ?


Vücut hücreleri tarafından üretilen bir protein olan sistatin C, sağlıklı kişilerde belirli bir hızda üretilip vücuttan atılır. Sistatin C'nin vücuttan atılması böbrekler yoluyla olur. 


Sistatin C düzeyi ile böbrek fonksiyonları arasında nasıl bir ilişki vardır ?


Vücut dışına atılması gereken atıkların bir kısmı böbreklerden belirli bir hızda süzülür. Böbreklerdeki "glomerül" adı verilen yapılarda gerçekleştirilen bu işlem, kan dolaşımından atık maddelerin temizlenmesini sağlar. Glomerül Süzme Hızı olarak tercüme edilebilecek İngilizce kelimelerin ilk harflerinden oluşan kısaltma GFR, böbrek fonksiyonlarının da göstergesidir. 
Sistatin C de böbrekler tarafından süzülen bir madde olduğundan, kan dolaşımındaki seviyesinin artışı, böbreğin süzme hızında, yani GFR'de azalma olduğunu gösterir. 

Sistatin C testi


Sistatin C'nin avantajı nedir ?


Sistatin C, GFR bozukluğunu gösteren ve sıklıkla böbrek fonksiyonlarını takip etmekte kullanılan kreatinin testinden daha önce yükselmeye başlar. Erken dönem böbrek hastalığını belirlemede daha etkili bir test olan sistatin C, yaş ve ırka göre değişiklik göstermediği gibi, kas kitlesi, ilaçlar, enfeksiyonlar ve alınan besinlerden etkilenmez. 


Sistatin C normal değerleri nedir ?

Aşağıdaki değerler, testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan cihaz ve yönteme göre değişiklik gösterebilir. Test sonuçlarının değerlendirilmesinde testin yapıldığı laboratuarın belirtmiş olduğu normal değerler esas alınmalıdır.

Yetişkinlerde: 0.48-0.98 mg/L,

Yaşlılarda: 0.93-3.35 mg/L,

Çocuklarda: 0.63-1.33 mg/L aralığındadır.


Test sonucu ne ifade eder ?


Yüksek sistatin C düzeyi böbrek fonksiyonlarının bozulmuş olduğunun göstergesidir. 


Test için gerekli örnek nedir ?

Test, genellikle koldan alınan kan örneğinden elde edilen serumda yapılır. 

Yorumlar