Ülseratif kolit teşhis ve tedavisi nasıl yapılır ?


Ülseratif kolit teşhisi nasıl konur ?


Doktora başvurma nedeni olan belirtilerin farklı sebeplerini eleyerek, ülseratif kolit teşhisi koymak için doktorunuz aşağıdaki tetkikleri yaptırmanızı isteyebilir:

Kan tahlilleri: Kanamalara bağlı kansızlık bulunup bulunmadığını belirlemek için kan sayımı, ferritin testi gibi testler istenebilir.

Dışkı analizi: Dışkıda beyaz kan hücrelerinin bulunması ülseratif kolit olduğunu düşündürür.

Kolonoskopi: Ucunda kamera bulunan, ince ve esnek bir tüp yardımıyla kalın bağırsakların iç yüzünün incelenmesi ile teşhis konur.

Yukarıdakilerden başka, röntgen ve tomografi gibi çeşitli radyolojik tetkikler ile ülseratif kolite bağlı meydana gelen komplikasyonlar tespit edilebilir. 

ülseratif kolit ilaç tedavi

Ülseratif kolit tedavisi nasıl yapılır ?


Hastalığın şiddetine göre tedavide değişik ilaçlar kullanılabilir. Tedavinin ilk basamağında genellikle kortikosteroidler gibi antienflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu tip ilaçlar mevcut iltihabı gidermek için tercih edilirler.

Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da ülseratif kolit tedavisinde kullanılan ilaçlardandır. İltihaplanma olayını başlattığı düşünülen bağışıklık sistemi baskı altına alınarak iltihaplanma giderilmeye çalışılır.

Bunların dışında, ülseratif kolite bağlı olarak gelişen belirtilerin ortadan kaldırılması için; ishal kesici ilaçlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir ilaçları da kullanılabilir.


İlaç tedavisi dışında tedavide neler yapılabilir ?

Ameliyat ile kalın bağırsağın çıkarılması da tedavi seçeneklerinden biridir. Bu durumda, ince bağırsak direk olarak anüse bağlanarak normal dışkılama sağlanabilir. Bunun yapılamadığı hallerde ise karın bölgesine açılan bir deliğe bağlanan ince bağırsak içeriği bir torbada toplanır.

Yorumlar