Yaşlılarda D vitamini eksikliği

Yaşlıların, özellikle 70 yaşın üzerindeki kişilerin %70’inde D vitamini düzeyi düşüktür. D vitaminindeki bu düşüklük yaşlılarda yıl boyu süreklidir. Yaşlılardaki D vitamini eksikliğinin çeşitli sebepleri olabilir. Olası sebepleri aşağıda belirtilmiştir:

Yaşlılar günlük yaşantılarında çoğunlukla güneşten uzak yaşarlar.

Yaşlılar genellikle yaz güneşinden de yeteri kadar faydalanmazlar.

D vitamini içeren gıda tüketimi yaşlılarda azalır.

D vitamini ilaçlarını almayı unuturlar.

Yaşlıların deri dokusunda meydana gelen değişiklikler nedeniyle güneşe çıksalar da derilerinde yeteri kadar D vitamini sentez edilemez.

Yaşlılar besinlerle yeteri kadar D vitamini alsalar da, bağırsaklarından D vitamini emilimi azaldığından, aldıkları D vitaminli yiyeceklerden yeterince faydalanamazlar.


Yaşlılarda D vitamini

D vitamini için günlük önerilen doz ne kadardır ?


Yaşlılarda D vitamini testi ile D vitamininin seviyesi belirlendikten sonra eksiklik saptanırsa D vitamini ilacı kullanılabilir. Eğer D vitamininin bağırsaklardan emilimi ile ilgili bir problem yoksa, günlük önerilen doz 800 ünitedir. Kişinin sağlık durumuna ve D vitamini düzeyine göre doz ayarlanabilir.


Yaşlılarda D vitamini eksikliğinin sonuçları nelerdir ?
Kemik erimesi (osteoporoz): 

Yaşlılarda görülen kemik problemlerinin başında gelmektedir.

Kemiklerin sağlıklı ve sağlam olması için yeteri kadar mineral içermesi gerekir.

Kemiklere kalsiyum birikmesinin sağlanması için vücutta yeterli miktarda D vitamini bulunması gerekir.

D vitamini eksikliğinde, sağlıklı kemikler için gerekli kalsiyum tam olarak sağlanamayacağından, “osteoporoz” adı verilen kemik erimesine rastlanır.


Kas erimesi: 

Yaşlılıktaki kemik erimesinin benzeri bir durumdur.

Yaşlandıkça azalan iştah besin alımında azalmaya yol açtığından kilo kaybı olur. Kilo kaybı esnasında kas kitlesi de kaybedilir.

Azalan kas kitlesi ile paralel olarak, yaşlandıkça fiziksel aktivitede düşüş olur.

Bu etkenler kasların sağlıklı kasılabilmesini engellediğinden, kas güçsüzlüğü yaşanır.

Kalsiyum kasların kasılmasını sağlayan bir mineraldir. Kanda yeterli miktarda kalsiyum olması için D vitaminine de ihtiyaç vardır.

Yaşlılarda D vitamini azaldığından, kasların çalışması bozulacaktır.


Düşme ve kırıklar:

İleri yaştaki çoğu kişide görülen ve yaşlı kişinin bakıma muhtaç hale gelmesine yol açabilecek durumlardır.

Çeşitli sebeplerle düşen yaşlıların kemik kırılmalarından korunmaları için sağlam kemiklere ve işlev gören kaslara ihtiyacı vardır.

Bunu sağlamak için yaşlılarda D vitamini eksikliği olup olmadığının saptanması ve eğer varsa, doktorun önerdiği dozda D vitamini kullanılmalıdır.


Hafıza kaybı:

Yaşlılarda görülen problemlerden biridir. Bazı bilimsel çalışmalara göre, D vitamini eksikliği ile hafıza kaybı arasında bir ilişki olduğu ileri sürülmektedir. Ancak bu ilişkiyi doğrulamayan çalışmalar da vardır.

Konu tartışmalı olsa da, ileri yaşlarda bulunan kişilerin önerilen dozda D vitamini almasında fayda olduğu düşünülmektedir.   
  

Yorumlar

  1. epilepsi nöbeti bir kez geçirdim ve keppra 500 mg ile eptantoın 100 mg günde 2 şer adet kullanıyorum D vitamini desteği kapsül olarak almanın ilaçlarımla bir sorun olurmu...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Öncelikle D vitaminine ihtiyacınız olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Eğer D vitamini düzeyiniz düşükse sizi takip eden Nöroloji uzmanına başvurmalı ve onun değerlendirmesini istemelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder