Anjiyografi tipleri nelerdir ?

Vücutta incelenecek bölge ve bu bölgeyi besleyen damarlara göre anjiyografi tipleri de farklıdır. Baş ve boyun bölgesi serebral anjiyografi, kalp koroner anjiyografi, akciğerler pulmoner anjiyografi, kol ve bacaklar ekstremite anjiyografi, böbrekler ise renal anjiyografi ile incelenebilir.


Serebral anjiyografi


Beyni besleyen damarlarda bir tıkanıklığa bağlı kan akımında azalma ve buna bağlı problemlerin görüldüğü hastalarda "serebral anjiyografi" yapılabilir. Serebral anjiyografi riskli bir işlemdir. Çünkü geçici iskemik atak veya inme gibi durumlara sebep olabilir.

İnme veya felç geçirenlerde kan damarlarında bir daralma olup olmadığının anlaşılması için serebral anjiyografi yapılabilir.

Serebral anjiyografi "anevrizma" adı verilen beyin damarlarındaki balonlaşmaları da ortaya çıkarır. Bu anevrizmalar yüksek tansiyonu bulunanlarda tehlikeli durumlara yol açabilir. Yüksek tansiyon bu baloncukları patlatarak beyin kanamasına sebep olabilir.

Beyin tümörlerinin kan akımının serebral anjiyografi ile ortaya çıkarılması da tedavi şeklinin belirlenmesinde önem taşır. 

serebral anjiyografi

Koroner anjiyografi

Vücudumuzun her yerine kan pompalayan kalbin beslenmesi son derece önemlidir. Kalp kasının beslenmesindeki aksama ya da kesinti kalbin normal işlevini görmesini engeller. Beslenemeyen kalp bölgesindeki kalp kası ölür. Kalp krizi adı verilen bu durumda vücuda kan gönderilemez ve vücut hücreleri de beslenemez.
Bir kalp krizi durumunda koroner anjiyografi yapılabilir. Böylece damar tıkanıklığının nerede olduğu ve derecede tıkanıklık bulunduğu ortaya çıkar. Gerekirse eş zamanlı olarak balon anjiyoplasti yapılabilir veya stent takılabilir.

Kalp kasının beslenmesinin azaldığı anjina durumunda da koroner anjiyografi yapılabilir.

Bu konudaki daha geniş bilgiye "Koroner anjiyografi" yazımızda ulaşabilirsiniz.


Ekstremite anjiyografisi

Kol veya bacak kaslarına giden kan akımında bir azalma olduğu düşünülüyorsa, ekstremite anjiyografisi yapılabilir. Periferal arter hastalıkları adı verilen hastalıklarda kullanılan bu yöntem, tıkanıklık ya da daralmanın yerini belirlemede yardımcı olur.


Böbrek anjiyografisi


Böbrek anjiyografisi


Böbrek kan akımında bir azalma olduğu düşünüldüğünde renal anjiyografi yapılabilir. Böbreklerdeki kan akımının azalma belirtileri şunlardır: 

Kan basıncında yükselme

Vücudun çeşitli bölgelerinde şişmeler

Böbrek yetmezliği

İdrarda kan görülmesi ve kaşıntı gibi böbrek hastalığı bulguları.

Yorumlar