Anjiyografi

Anjiyografi, ya da halk arasındaki kullanımı ile "anjiyo", kan damarlarının X ışınları kullanılarak görünür hale getirilmesi işlemidir. Bunun için "kontrast madde" adı verilen bir maddeye ihtiyaç vardır. İncelenecek olan damarın içine verilen bu madde sayesinde damar yapısı X ışını altında görünür hale gelir. 


Anjiyografi çekimi neden yapılır ?


Damar hastalıkları son yıllardaki ölüm sebepleri arasında başta gelmektedir. Başta inme, felç, kalp krizi, gangren ve organ yetmezlikleri gibi durumlara yol açan damar hastalıklarının anlaşılabilmesi için damar içindeki kan akımının normal olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. 


Anjiyografi çeşitleri nelerdir ?


Kalp kan akımının kontrol edilmesi gereken organların başında gelir. Koroner anjiyografi adı verilen tetkik ile kalbi besleyen kan damarları tıkanıklık olup olmaması açısından incelenebilir. Kalp dışında diğer organların kan akımındaki bozukluklar bu yolla tespit edilebilir. Beyinde "serebral anjiyografi", akciğerlerde "pulmoner anjiyografi", böbreklerde "renal anjiyografi" gibi tetkikler yapılabilir.


Anjiyografi nerede yapılır ?


Anjiyografi işlemi hastanelerde yapılan bir tetkiktir. Ancak her hastanede de anjiyografi yapılamayabilir. Çünkü bu işlem için yeterli alet ve tecrübeli personel gerekmektedir.

Anjiyografi ne kadar sürer ?

İncelenecek olan damarın özelliklerine göre anjiyografi işlemi yarım saat ile 2 saat arasında sürer. 

Anjiyografi sonrası hastanede yatmak gerekir mi ?

Yapılan işleme göre hastalar aynı gün eve gönderilebilir. Ancak anjiyografi sonrası genellikle bir gece hastanede gözlem altında tutulmanız istenebilir.

anjiyografi


Anjiyografi kim tarafından yapılır ?

Bu işlem kardiyoloji uzmanı veya radyoloji uzmanları tarafından yapılır.


Anjiyografi esnasında acı hissedilir mi ?

Anjiyografi işleminden önce genellikle lokal anestezi ve sakinleştirici uygulandığından herhangi bir acı hissedilmez. Karmaşık işlemlerden  ve çocuklara yapılacak anjiyografi öncesi lokal anestezi yerine genel anestezi de uygulanabilir. 
İşlem acı vermemesine karşın işlem esnasında hafif bir yanma hissedilebilir. Bu yanmanın nedeni damar içine verilen kontrast maddedir. 


Anjiyografi nasıl yapılır ?

Anjiyografi yapılacak damarın yerleşimine göre genellikle kasık atardamarına bir kesi yapılarak "kateter" adı verilen ince ve esnek bir tüp damar içine sokulur. Bu kateter damar içinden incelenecek damara kadar ilerletilir. İncelenecek damara ulaşıldığında bu kateter yardımıyla kontrast madde damar içine verilir. Bundan sonra X ışınları kullanılarak o bölgenin röntgeni çekilir. Böylece damar yapısı görünür hale gelir.


Anjiyografi esnasında başka bir işlem yapılabilir mi ?

Anjiyografi yapılırken damarda bir darlık tespit edilirse bu darlığın bulunduğu yere balon veya "stent" adı verilen bir tüp takılabilir. Böylece daralan damar içinden normal kan akımı sağlanır. 


Anjiyografinin istenmeyen yan etkileri nelerdir ?

Anjiyografi genellikle güvenilir ve acısız bir işlemdir. Anjiyografi nedeniyle hafif ve ağır bazı komplikasyonlar gelişebilir.

Hafif komplikasyonlar:

İşlem sonrası kateterin sokulduğu yerde morarma, kanama veya enfeksiyon olabilir.
İşlem sırasında verilen kontrast maddeye bağlı alerji gelişebilir. 

Ağır komplikasyonlar:

Böbrek hasarı,

Kalp krizi,

İnme,

Kan damarında hasar,

Kontrast maddeye karşı gelişen ciddi alerjik reaksiyon (anaflaksi),

Ölüm.

Yukarıda sayılan ağır komplikasyonlar nadirdir. Örneğin; anjiyografi nedeniyle inme bin kişiden birinde görülürken, anaflaksi yüz bin kişiden bir kişide görülür. 

Yorumlar