Belden su nasıl alınır ?


Beyin Omurilik Sıvısı
kelimelerinin baş harflerinden oluşan (BOS) kısaltması ile adlandırılan ve halk arasında bel suyu olarak bilinen vücut sıvısının alınması uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Beyin tarafından üretilen, beyin ve omuriliğin etrafını saran bu sıvı bazı hastalıklara teşhis koymak amacıyla kullanılabilir. İçinde bulunan maddelerin azalması veya çoğalması çeşitli hastalıkların tanınmasında yardımcı olabilir. 


BOS alınması işlemi nasıl adlandırılır ?


Halk arasında "bel suyu alınması" tıbbi olarak ise "lumber ponksiyon" adı verilen işlem beyin omurilik sıvısının vücuttan alınması işlemidir.


İşlem ne kadar sürer ?

BOS alınması işlemi genellikle yarım saatten az süren  bir işlemdir.


BOS nereden alınır ?

Omurlar arasında BOS alınması için en uygun bölge bel omurlarıdır.

Belden su alma işlemi

İşlem için nasıl pozisyon alınır ?

Genellikle sağ veya sol tarafınıza yatar ve dizleriniz karnınıza çekilmiş pozisyonda işlem yapılması tercih edilir. Böylece sırtınız kavis yapar ve bel omurlarının arası açılır.

Yatar pozisyondan başka, oturur pozisyonda da belden su alınabilir. Bu durumda kişi oturduğu yerde öne doğru eğilerek beline kavis yaptırır.  


İşlem yapılan alan nasıl temizlenir ?

Pozisyon aldıktan sonra, işlem yapılacak alanın temizlenmesine geçilir. Genellikle iyot kullanılarak bölge temizlenir ve böylece enfeksiyon gelişme riski azaltılır.


Belden su alınması acı verir mi ?

Temizlenen alan lokal anestezik bir madde ile uyuşturulabilir. Böylece işlem sırasında kişinin acı duyması engellenmiş olur. 


Belden su almak için ne kullanılır ?

BOS almak için özel bir iğne ile bel omurları arasından omurganın içine girilir. Omurganın içine girmek için genellikle bel omurlarından 3-4. veya 4-5. omurların arası tercih edilir.


Belden su alma işlemini kimler yapar ?

Bu işlem uzmanlık gerektiren bir işlemdir ve genellikle nörologlar, çocuk hastalıkları veya enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından yapılır. Alınan sıvı steril bir tüp içinde toplanır ve incelenmesi için laboratuvara gönderilir.


BOS içinde Laboratuvarda neler incelenir ?


Protein,

Glukoz,

Laktat dehidrojenaz,

Klor,

Alyuvarlar,

Akyuvarlar,

Bakteriler,

Diğer maddeler.


BOS alındıktan sonra neler yapılır ?

Sıvı alındıktan sonra iğne çıkartılır, iğne ile delinen yer temizlenerek bir bandaj ile kapatılır.
İşlem bittikten sonra en az 1 saat kadar yatmanız söylenir. Böylece belden su almanın en önemli yan etkilerinden biri olan baş ağrısı riski azaltılmış olur.

Yorumlar