BOS testi ile belirlenebilen hastalıklar nelerdir ?

BOS (beyin omurilik sıvısı) testi ile tanınması zor olan bazı santral sinir sistemi hastalıklarının teşhisi kolaylaşabilir. Kan almak kadar kolay olmasa da, belden su alınması ile enfeksiyon hastalıkları, kanamalar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve tümörlere BOS testi ile tanı konabilir.

bos testi belden su alma


Enfeksiyon hastalıkları:


Bakteri, virüs, mantar veya parazitler santral sinir sistemini etkileyebilir. BOS testi ile tanınabilen hastalıklar şunlardır:

Menenjitler (beyin zarı iltihabı), bakteri veya parazitlerin etken olduğu enfeksiyonlar olup, tıbbi açıdan aciliyet taşırlar. Virüslerin sebep olduğu menenjitlerle benzerlik gösterseler de, virüslerin etken olduğu menenjitler bakteri veya parazitlere göre hayatı daha az tehdit edicidir.

Beyin iltihabı,

Tüberküloz (verem),

Mantar enfeksiyonları,

Çeşitli virüsler.


Kanamalar:


Belden sıvı alınması ile beyin kanamaları tespit edilebilir. Kanamanın nerede olduğunu kesin olarak belirlemese de, beyin kanamasının varlığını ortaya koyduğundan, daha ileri testler yapılmasını sağlayabilir. Beyin kanamasına sebep olan en önemli durumlar şunlardır:

Yüksek tansiyon,

İnme,

Anevrizma (beyin damarlarında baloncuk).


Bağışıklık sistemi bozuklukları: 

Bağışıklık sistemi çeşitli şekillerde santral sinir sistemine zarar verebilir. İltihaplanmalar, sinir liflerini çevreleyen ve “myelin” adı verilen kılıfın zarar görmesi ve kendi dokularına karşı antikor oluşumu gibi bağışıklık sisteminin beyin ve omuriliğe zarar verdiği hallerden bazıları şunlardır:

Guillain Barre sendromu, (virüslerin sebep olduğu bazı enfeksiyonlardan sonra görülüp, felçlere sebep olan bir hastalıktır).

Sarkoidoz, (sebebi bilinmeyen, akciğerler, eklemler, deri ve birçok organı etkileyen bir hastalıktır).

Nörosifiliz, (frengi hastalığının beyni de etkileyen çeşididir).

Multiple Skleroz (beyin ve omuriliği etkileyen bir hastalıktır).


Tümörler:

BOS testi ile beyin ve omurilik tümörleri (primer tümörler) tespit edilebildiği gibi, vücudun başka yerinde bulunup beyne ve omuriliğe yayılmış olan kanserler (metastatik tümörler) de belirlenebilir.

Yorumlar