Dalak büyümesinin teşhis ve tedavisi nasıl yapılır ?

Dalak büyümesi aşağıda belirtilen olaylara sebep olabileceğinden erken dönemde teşhis edilmesi ve sebebe yönelik olarak tedavinin başlanması son derece önemlidir.  

Enfeksiyonlar: Dalak büyümesi sebebiyle enfeksiyonlarla savaşan kan hücrelerinin sayısı azaldığından, enfeksiyon riski artmıştır. 

Kansızlık: Alyuvarların sayısı da azalır ve buna bağlı olarak kansızlık ortaya çıkar.

Kanama bozuklukları: Dalak büyümesi nedeniyle ortadan kaldırılan hücreler arasında kan pıhtılaşmasında yer alan trombositler de bulunduğundan, normalde olmayacak sebeplerle kanamalar meydana gelebilir. 

Dalak yırtılması: Dalak yapısı itibariyle kolayca hasar görebilir. Örneğin araba kazalarında dalak yırtılması sık görülen durumlardandır. Dalak büyümesinde dalağın yırtılma riski artar.


Dalak büyümesi nasıl teşhis edilir ?


Fizik muayene ile dalağın büyüdüğü elle tespit edilebilir.

Ultrason veya tomografi ile dalağın boyutları belirlenebilir.

MR ile dalak boyutları belirlenebildiği gibi, içinden geçen kan miktarı da değerlendirilebilir.

dalak tomografisi

Dalak büyümesinin tedavisi nasıl yapılır ?

Dalağın büyüme sebebi bulunursa, altta yatan sebep tedavi edilerek dalak normal boyutlarına indirilmeye çalışılır. Örneğin bir enfeksiyona bağlı dalak büyümesi varsa, ilaçlarla yapılan tedavi sonucu dalak da küçülür.

Dalak büyümesinin sebebi bulunamazsa, doktorunuz belirli aralıklarla kontrola çağırarak dalak büyümesinde ilerleme olup olmadığını belirlemek isteyebilir. Takip süresince, darbe alınabilecek sporlardan uzak durulmalıdır. Taşıtlarda mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır. Bu sayede yırtılma riski olan dalak korunabilir.

Dalak büyümesinin sebebi belirlenememiş fakat sürekli ciddi sorunlara yol açıyorsa, tedavisi de yapılamıyorsa, dalağın ameliyatla alınmasına karar verilebilir. 


Dalağın ameliyatla çıkarılmasından sonra nelere dikkat edilmelidir ?

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli şey, enfeksiyonlardır. Dalak çıkarıldığı için bazı enfeksiyonlar hayatı tehdit edici olabilir. Ameliyat sonrası alınması gereken önlemler şunlardır:

Ameliyatla dalağı çıkarılacak kişiler ameliyat öncesi ve sonrası bazı aşıları olmalıdır. Bunlar, pnomokok, meningokok ve hemofilus influenza tip b aşıları olup, ilgili enfeksiyonlara karşı koruyucudurlar. 

Herhangi bir enfeksiyon şüphesi durumunda doktora başvurulmalı ve vakit geçirmeden tedavisine başlanmalıdır.

Ateş bir enfeksiyon göstergesi olduğundan, yükselmesi durumlarında doktora başvurulmalıdır.

Özellikle sıtma gibi enfeksiyonların sık görüldüğü ülkelere seyahatten kaçınılmalıdır.

Yorumlar

  1. Ultrasografi ile dalağımın büyümüş olduğu tespit edildi.İlk defa bakılan dalağın büyümüş olduğu nasıl anlaşılıyor?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Turgay bey,
    Her organın belirli boyutları ve yerleşim yeri vardır. Boyutlarını aşan ve yerleşim yerinin dışına taşan organlar büyümüş olarak kabul edilir ve ilk defa da bakılsa büyüyüp büyümediği anlaşılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder