Kalp büyümesi teşhis ve tedavisi

Göğüs röntgeni: Çekilen film ile akciğer ve kalbin durumu kolayca görünür hale gelir. Kalbin büyümüş olduğu tespit edilirse, diğer testlerle bunun sebebi bulunmaya çalışılır.


EKG: Bu tetkik ile kalbin elektrik aktivitesi ölçülür. Böylece kalp atımlarında bir ritim bozukluğu veya daha önceden geçirilmiş bir kalp krizine bağlı kalpte bir hasar gelişip gelişmediği ortaya çıkar.

Eko: Bu test yardımıyla kalbin imajı ortaya çıkar. Kalbin ultrasonu olarak da adlandırılabilecek bu test ile kalbin kulakçık ve karıncıkları rahatlıkla değerlendirilebilir. Kalbin boyutları, kas kalınlığı ve pompalama fonksiyonu eko ile ortaya çıkarılır.

Eforlu EKG: Bu test kişinin fiziksel bir aktivite yaparken kalbin nasıl çalıştığı hakkında bilgi verir. Test esnasında kalp ritmi, kan basıncı ve solunumu kontrol edilir.

Kan tahlilleri: Kalp ile ilgili çeşitli testler yapılarak seviyelerinde artış olup olmadığı belirlenir.

Kalp büyümesi röntgen filmi


 Kalp büyümesi nasıl tedavi edilir ?


Kalp büyümesine sebep olan neden ortaya çıktıktan sonra, tedavisi için aşağıda belirtilen ilaçlar ve uygulamalar yapılır:


1.İlaç tedavisi: 

İdrar söktürücüler

Anjiotensin konverting enzim inhibitörleri

Anjiotensin reseptör blokerleri

Beta blokerleri

Digoksin

Kan sulandırıcılar

Ritm düzenleyiciler


İdrar söktürücülerin kalp büyüklüğü tedavisi ile ne ilişkisi vardır ?

Kalp büyümesinin neden olduğu yetmezlik durumunda vücutta sıvı birikimi olur. Örneğin bacakların şişmesinin sebebi budur. İdrar söktürücüler kalbin pompalaması gereken kan miktarının azalmasını sağladığı gibi, vücutta biriken sıvının da idrar yoluyla atılmasını sağlar. 


 Kan sulandırıcıların kalp büyümesi tedavisi ile ilişkisi nedir ?

Kalp büyümesinde görülen istenmeyen etkilerden biri de kalpte pıhtı oluşmasıdır. Kalpte meydana gelen pıhtılar bulundukları yerden koparak kan dolaşımına katılabilir. Yukarıda da açıklandığı gibi, kan dolaşımına katılan bu parçalar gidip bir organı besleyen damarı tıkayabilir. Bu tıkanma, organın beslenmesini engelleyeceğinden, o organı meydana getiren hücrelerin ölümüne sebep olur. Bunun sonucu olarak, organ işlevini kaybeder. Tıkanan organa göre farklı sonuçlar ortaya çıkar.

Kalbi besleyen damarların tıkanması kalp krizine, beyini besleyen damarların tıkanması ise inme ve felçlere yol açabilir. Bunu engellemek için, riskli hastalarda kan sulandırıcılar kullanılarak, pıhtı oluşumu engellenmeye çalışılır.


 Digoksin kalp büyümesinde nasıl etki gösterir ?

Bu ilaç kalp kasının kasılma gücünü artıran bir ilaçtır. Böylece kalp her kasılmasında daha fazla kan pompalayabilir. Ancak bu ilacın belli bir süreden fazla kullanılması sakıncalıdır.

Bu sebeple belirli aralıklarla "digoksin testi" yaptırılarak, kullanılan ilacın seviyesinin yükselip yükselmediği tespit edilmelidir. Vücutta fazla miktarda bulunuyorsa, doz ayarlaması yapılarak ilacın zararı önlenmeye çalışılır.


 2.Uygulamalar:

Kalp atışlarını düzenlemek için kalp pili takılabilir.

Kalp kapakları ile ilgili bir sorun varsa ameliyat yapılabilir.

Kalbi besleyen damarlarda bir tıkanıklık varsa, baypas ameliyatı yapılarak sorun giderilir.

Kalp yetmezliği olanlarda kalbe mekanik bir pompa takılarak rahatlama sağlamaya çalışılır. Bu pompalara "sol karıncık destekleme cihazı" adı verilir ve kalp nakli yapılana kadar yardımcı olabilir.

Yapılan ilaç tedavileri ve uygulamaların yeterli olmadığı durumlarda kalp nakli düşünülebilir. Ancak, bu durum kalp bağışı ile mümkün olduğundan, bir bağışçının beklenmesi gereklidir.


 Kalp büyümesinin sebep olduğu durumları hafifletmek için neler yapılabilir ?

Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır.

Fazla kilo varsa verilmelidir.

Yemeklerde tuz azaltılmalıdır.

Şeker hastalığı olanlar kan şeker düzeyini kontrol altında tutmalıdır.

Tansiyon hastası olanlar kan basıncının yükselmesini engellemelidir.

Doktorunuzun önerileri doğrultusunda egzersiz yapılmalıdır.

Aşırı alkol ve kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Uyku düzenine dikkat edilmeli, her gün en az 8 saat uyunmalıdır.

Yorumlar