Kalp büyümesi

Kalp büyümesi, kalbin normal boyutlarının üzerine çıkmasıdır. Genellikle kalp kasının zayıflaması, kalbi besleyen damarların hastalığı, kalp kapakçıkları ile ilgili problemler nedeniyle kalpte büyüme olabilir.

Kalpte büyüme meydana geldiğinde, kalp normal işlevini yerine getiremez yani kalp her atımında pompalaması gereken miktarda kanı vücut hücrelerine gönderemez. Aslında vücuttaki kan miktarı yeterlidir ancak kalp bu kanı pompalamakta yetersiz kalır. Bu durumdaki kişilerde çeşitli belirtiler ortaya çıkar.


Kalp neden büyür ?


Kalbi büyüten sebepler; normale göre kalbin daha sıkı çalışmasını gerektiren durumlar veya kalp kasına zarar veren rahatsızlıklardır. Çeşitli hastalıklar kalp büyümesinin sebebi olarak bilinse de, bazen bilinmeyen nedenlere bağlı olarak da kalp büyümesi ile karşılaşılabilir.


Kalp büyümesi sebepleri nelerdir ?

Kalp büyümesinin en sık görülen sebebi, kalbi besleyen ve "koroner atardamar" adı verilen damarlarda meydana gelen daralmadır. 

Yüksek tansiyon da kalp büyümesinin başta gelen nedenlerindendir. Bu durumda kalp vücuda kan gönderebilmek için çok daha sıkı çalışmak zorunda kalır. Özellikle kalbin sol karıncığında büyümeye sebep olan yüksek tansiyon, tedavi sürecindeki gecikmelere bağlı olarak, kalbin diğer bölümlerini de etkileyebilir. 

Kalp kapaklarının romatizmal ateş veya enfeksiyonlar gibi sebeplerle zarar görmesi, kalbin büyümesine yol açan etmenlerdendir.

Tiroid bezinin az çalışması da, çok çalışması da kalbi büyüten etmenlerdendir.

Kalp kasında demir birikimi, kalp kasının zayıflamasına yol açtığından, sol karıncığın büyümesine yol açabilir.

Kalbi tutan enfeksiyonlar, 

Diyaliz gerektiren böbrek hastalıkları,

Kalıtsal hastalıklar da kalbi büyütür.


Kalp büyümesi


Kalp büyüme riskini artıran durumlar nelerdir ?

Tansiyonun yüksek olması,

Ailede kalp büyümesi olan kişilerin bulunması,

Kalbi besleyen damarlarda tıkanıklık olması,

Doğuştan kalp hastalığı bulunması,

Kalp kapakçıklarında problem bulunması,

Kalp krizi geçirmiş olmak, kalp büyümesi riskini artırır.


Kalp büyümesinin sebep olduğu durumlar nelerdir ?

Kalp yetmezliği: Kalp büyümesinin sebep olduğu en önemli durumlardandır. Kalp yetmezliğinde kalp kası zayıflat ve pompa görevini yerine getiremez.

Kan pıhtıları: Kalbin büyümesi, kalp iç yüzünde pıhtı oluşma riskini artırır. Meydana gelen pıhtı, kalbin iç yüzünden kopup, kan dolaşımına katılırsa, önemli organları besleyen damarları tıkayabilir. 

Kalpte normal olmayan sesler: Kalp büyüdüğünde kalbin içinde bulunan kapaklar tam olarak kapanamaz. Tam kapanamayan kapaklar nedeniyle, bir miktar kan geri kaçar. Bu esnada normal olmayan kalp sesleri duyulur. 

Kalp krizi: Bazı kalp büyümelerinde kalbin atış ritmi bozulur. Ritm yavaşlayarak veya hızlanarak her iki durumda da vücuda yeterli kan gönderemez. Bunun sonucu olarak bayılma ve daha şiddetli olması durumunda kalbin durmasına ve ani ölüme sebep olur.

Ani ölüm.

Yukarıda sayılan belirtileri bulunanlar, ailesinde kalp büyümesi bulunanlar, kendilerinde de kalp büyümesi olup olmadığını anlamak için doktora başvurmalıdır. Bir kalp hastalıkları uzmanı (kardiyolog) gerekli fizik muayene ve tetkikleri yaparak teşhis koyar.


Kalp yetmezliği olanlarda görülen belirtiler nelerdir ?

Kalp büyümesi olan kişilerde başlangıçta çok fazla belirti olmayabilir. Ancak, kalp büyümesi arttıkça, kalp büyümesine bağlı aşağıdaki yetmezlik bulguları ortaya çıkmaya başlar:

Solunum sıkıntısı,

Bacaklarda şişme,

Kalpte ritm bozukluğu,

Kilo artışı.

Yorumlar