Pankreas büyümesi

Karın üst bölgesinde, midenin arkasında bulunan pankreas sindirim sisteminde gerekli enzimleri üretmesinin yanında, kan şekerinin düzenlenmesi ile ilgili hormonların da üretiminde yer alan bir organdır. Pankreasın ürettiği enzimler bulunmadığı zaman besinlerin sindirimi sekteye uğrarken, kan şekerini düşüren insülinin eksikliğinde şeker hastalığı gelişir. Bu açılardan bakıldığında, çok önemli görevlere sahip olan pankreasın büyümesi değişik sebeplere bağlı olabilir. 


Pankreas bezinin büyümesine sebep olan faktörler nelerdir ?


Akut pankreas iltihabı (pankreatit): Pankreas bezinde aniden meydana gelen iltihaplanmadır. Genellikle kısa sürüp, bir-iki günde iyileşse de, ciddi ve hayatı tehdit edici boyutlara da ulaşabilir. Safra taşları ve alkolizm akut pankreas iltihaplanmalarının en önemli sebebidir. Kan dolaşımındaki yağların seviyesinin yüksek olması, kullanılan çeşitli ilaçlar ve bazı enfeksiyonlar da akut pankreas iltihaplanmasına sebep olup, pankreas bezinin büyümesine yol açabilirler.

Kronik pankreas iltihabı: Uzun süren ve genellikle pankreas bezinde kalıcı hasar bırakan iltihaplanmalar da pankreas büyümesine yol açabilirler. Kronik pankreatitin en önemli sebebi kronik alkolizmdir. Kalıtım, kistik fibrozis hastalığı, kan dolaşımında yüksek kalsiyum ve yağ düzeyleri, çeşitli ilaçlar da kronik pankreatitin diğer sebepleridir. 

Pankreas'ın yalancı kistleri: Sıklıkla pankreas iltihaplanmalarından sonra görülen, pankreasta hücre döküntüleri ve sıvı birikimi şeklinde görülen yalancı kistler, pankreas bezinin büyümesinin sebepleridir. 

Kistadenom: Genellikle iyi huylu olan bu tip tümörler de pankreas büyüten nedenlerdendir.

Abse: bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen abseler, pankreası büyütür. 

Pankreas kanserleri: Pankreas bezini büyüten etmenlerdendir.

pankreasın büyümesi

Büyüyen pankreasın belirtileri nelerdir ?

En sık görülen belirti, karın üst bölgesindeki ağrıdır. Yemek sonrası ağrı artarak sırta doğru yayılabilir. Diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Bulantı ve kusma,

  • İshal,

  • Yağlı dışkılama,

  • Kilo kaybı,

  • Ateş, 

  • Sarılık.

Pankreas büyümesi nasıl teşhis edilir ?

Şikayetleriniz doğrultusunda doktorunuzun yaptığı fizik muayene sonrası istenen amilaz ve lipaz testi gibi biyokimyasal ve ultrason ve tomografi gibi radyolojik testler ile pankreas büyümesinin sebebi ortaya çıkarılabilir. 


Pankreas büyümesi için tedavi seçenekleri nelerdir ?

Tedavi, pankreası büyüten sebebe bağlı olarak yapılır. 

Akut pankreatit tedavisi: Hastaneye yatırılan hastaya serum, gerekirse antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi yapılır. 

Kronik pankreas iltihaplanmasının tedavisi de akut pankreatit tedavisinde olduğu gibidir.

Diğer sebeplere göre; kistin boşaltılması, daralmış kanalların genişletilmesi, safra veya pankreas taşlarının endoskopik yöntemlerle çıkartılması veya bazı durumlarda açık ameliyat yapılabilir.

Yorumlar