Siroz

Siroz, karaciğerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi sonucu meydana gelen bir durumdur. Karaciğerde oluşan hasar, karaciğer hücrelerinin yerine bağ dokusu hücrelerinin geçmesi ile sonuçlanır. Böylece karaciğer hücresinin yapması gereken işlevler yapılamaz. Hepatit, alkolizm gibi sebeplerle karaciğerde onarılması mümkün olmayan hasarlar oluşur. Erken dönemde siroza sebep olan durum belirlenerek tedavi edilebilirse, sirozun ilerlemesi durdurulabilir. Aksi halde, karaciğerde siroza bağlı daha fazla hasar oluşur ve bu durum hayatı tehdit eder.

karaciğer sirozu

Sirozun belirtileri nelerdir ?


Sirozun belirtileri ancak karaciğerdeki hasar ileri düzeylere geldikten sonra görülmeye başlar. Siroz belirtileri şunlardır:

Yorgunluk,

Kaşıntı,

Sarılık,

Karında sıvı birikimi,

İştahsızlık,

Bulantı,

Kilo kaybı,

Bacaklarda şişme,

Kolayca meydana gelen kanamalar,

Deri üzerinde kolayca meydana gelen morluklar,

Deri üzerinde örümcek benzeri kan damarları.  


gözlerde sarılık

Siroz sebepleri nelerdir ?

Sirozun nedeninin belirlenmesi son derece önemlidir. Çünkü tedavi buna göre yapılacaktır. Karaciğer hasarının ilerlemesinin engellenmesi ancak nedene yönelik tedavi ile mümkün olabilir. Aşağıdaki sebepler siroza yol açabilir:

Alkolizm,

Hepatit C,

Hepatit B,

Karaciğer yağlanması,

Safra kanallarının hasar görmesi,

Bazı parazit hastalıkları,

Vücutta demir birikimi,

Karaciğerde bakır birikimi,

Safra kanallarının yapısındaki bozukluklar,

Şeker metabolizması ile ilgili kalıtımsal hastalıklar.


Sirozun yol açtığı durumlar nelerdir ?

Portal hipertansiyon: Siroz sebebiyle karaciğerden kan geçişi yavaşladığından, bağırsaklardan karaciğere kan getiren kan damarlarında yüksek basınca sebep olur. Bu duruma portal hipertansiyon adı verilir.

Bacaklarda ve karında şişme: Portal hipertansiyon sebebiyle bacaklarda ve karın içinde sıvı birikimi olur. Bu nedenle bacaklar şişer (ödem), karın şişer (asit). Bu bölgelerde sıvı toplanmasının bir nedeni de karaciğerin albumin üretimindeki azalmadır. Albumin azlığı sıvının kan damarları içinde tutulmasını azaltır.

Dalak büyümesi: Portal hipertansiyon dalakta da bir takım değişikliklere sebep olarak dalağın büyümesine yol açabilir.

Kanamalar: Portal hipertansiyon nedeniyle karaciğerden geçemeyen kan ince damarlara yönlenir. İnce damarlarda basınç oluşturarak, bu damarların çatlamasına ve kanamalara yol açabilir. Ayrıca karaciğer yeterli miktarda pıhtılaşma faktörü de üretemeyince kanamalar daha da artar.

Enfeksiyonlar: Siroz olanlar enfeksiyonlarla savaşmakta zorluk çeker. Karın içinde biriken sıvı da enfeksiyon gelişimi için uygun bir ortam oluşturabilir.

Sarılık: Karaciğer hasarı nedeniyle vücutta meydana gelen bilirubin yeterli bir şekilde ortadan kaldırılamaz. Vücutta artan bilirubin derinin, gözlerin sararmasına yol açar. İdrar rengi koyulaşır.

Kemik hastalıkları: Siroz hastalarının kemiklerinin sağlamlığı azalır ve kemik kırıkları meydana gelir.

Yorumlar