CA 15-3 testi

Kanser antijeni veya karbonhidrat antijeni kelimelerine karşılık gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltma ile adlandırılan CA 15-3 testi meme kanseri tedavisine olan yanıtı veya meme kanserinin tekrarlayıp tekrarlamadığını ortaya koymak amacıyla yapılır. 


CA 15-3 nedir ?


CA 15-3, normal meme hücreleri tarafından üretilen bir proteindir. Meme kanseri olan kişilerin çoğunda CA 15-3 üretimi artar. Meme kanserinin erken devresinde olanların sadece %10'unda yükselen CA 15-3'in artış oranı çevreye yayılmış meme kanserlerinde  %80'lere yükselebilir.


CA 15-3 sadece meme kanserinde mi artar ?


Meme kanseri dışında, kalın bağırsak, pankreas, yumurtalık, prostat kanserlerinin yanı sıra, siroz ve hepatit gibi hastalıklarda da CA 15-3 yükselebilir.

ca 15.3 meme kanseri


CA 15-3 testi için gerekli örnek nedir ?

Test için genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinden elde edilen serum kullanılır. 


CA 15-3 test sonucu ne kadar sürede çıkar ?

Eski yıllara göre daha yaygın olarak çalışılan bu test artık çoğu sağlık kuruluşunda yapılabilmektedir. Çoğu tıbbi laboratuvar genellikle 1 günde CA 15-3 testi sonucu verebilmektedir.


CA 15-3 test sonuçlarının yüksek çıkması ne anlama gelir ?

Meme kanseri CA 15-3'ün yüksek çıktığı kanserlerin başında gelir. Yukarıda bahsedilen diğer kanserler ve selim durumlarda da CA 15-3 yükselebilir. 
Meme kanseri tedavisinde olan kişilerde CA 15-3'ün yüksek çıkması veya yükselmeye devam etmesi, tedavide başarı sağlanamadığı veya meme kanserinin tekrarladığı anlamına gelebilir. Ancak bu değerlendirme için meme kanser tipinin fazla miktarda CA 15-3 üretiyor olması gerekir. Eğer mevcut meme kanseri tipi CA 15-3 üretmiyorsa, bu test bir tümör belirteci olarak kullanılamaz. 

Meme kanseri olanlarda çok yüksek düzeylerde olan CA 15-3 düzeyi genellikle kanserin kemiklere veya akciğerler yayılmış olduğunu gösterir. CA 15-3 sonuçları kanser varlığı veya yokluğu açısından tek başına değerlendirilmemelidir. Test sonucu mutlaka hastanın klinik değerlendirmesi ve diğer tanı araçlarından elde edilen bilgilerle birlikte yorumlanmalıdır.


CA 15-3 testi yaptırılırken dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir ?

Tümör belirteçleri standart yöntemlerle analiz edilemediğinden, farklı laboratuvarlarda kullanılan farklı analiz sistemlerinin vermiş olduğu sonuçların karşılaştırılması yanlış değerlendirmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle, belirli aralıklarla CA 15-3 tahlili yaptıracakların her seferinde aynı laboratuvarda yaptırmaları son derece önemlidir.  

Yorumlar