CA 19-9 testi

Karbonhidrat antijen veya kanser antijen kelimelerine karşılık gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltma ile adlandırılan CA 19-9 testi pankreas kanserini ayırd etmekte ve pankreas kanser tedavisinin izleminde kullanılır. Pankreas kanseri dışında kalın bağırsak kanseri, akciğer kanseri, safra kesesi kanserinde de yükselebilen CA 19-9 genellikle bir tümör belirteci olarak kullanılmaktadır.


CA 19-9 sadece kanserlerde mi yükselmektedir ?


Pankreas kanserlerinin %70-90'ında yükselen bu test, siroz gibi karaciğer hastalıkları, safra tıkanıklıkları ve pankreasın iltihaplanmalarında da yükselebilir.

CA 19-9 testi kanser taramalarında kullanılmamalıdır. Bilakis, kanser tedavisinde olan hastalarda tedavinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılmasında yani tedavi takibinde kullanılmalıdır.


CA 19-9 testi için gerekli örnek nedir ?


Test için genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinden elde edilen serum kullanılır.


CA 19-9

Test sonucu ne kadar sürede çıkar ?

Eski yıllarda nadir çalışılan CA 19-9 testi artık çoğu sağlık kuruluşunda yapılabilmektedir. Çoğu tıbbi laboratuvar CA 19-9 test sonucunu genellikle 1 günde verebilmektedir.


Test sonuçlarının düşük çıkması ne anlama gelir ?

CA 19-9 test sonuçları sağlıklı kişilerde düşük çıkar.


Test sonuçlarının yüksek çıkması ne anlama gelir ?

Pankreas kanseri CA 19-9'un yüksek çıktığı kanserlerin başında gelir. Yukarıda bahsedilen diğer kanserler ve selim durumlarda da CA 19-9 yükselebilir.

Pankreas kanser tedavisi altında olan kişilerde CA 19-9 test sonucunun yüksek çıkması tedavinin yarar sağlamadığı anlamına gelebilir. Ancak bu değerlendirme için tedavi öncesi CA 19-9 seviyesinin bilinmesi gerekir.

Tedavi sonrası belirli aralıklarla tekrarlanan CA 19-9 test sonucu önceki ölçümlerle karşılaştırılarak tedavinin gidişatı hakkında fikir sahibi olunabilir.

CA 19-9 sonuçları kanser varlığı veya yokluğu açısından tek başına değerlendirilmemelidir. CA 19-9 test sonucu mutlaka hastanın klinik değerlendirmesi ve diğer tanı araçlarından elde edilen bilgilerle birlikte yorumlanmalıdır.


Test yaptırılırken dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir ?

Tümör belirteçleri standart yöntemlerle analiz edilemediğinden, farklı laboratuvarlarda kullanılan farklı analiz sistemlerinin vermiş olduğu sonuçların karşılaştırılması yanlış değerlendirmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle, belirli aralıklarla CA 19-9 tahlili yaptıracakların her seferinde aynı laboratuvarda yaptırmaları son derece önemlidir.  

Yorumlar

  1. verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Umarız faydalı olmuşuzdur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  3. kolon kanseri ameliyatı oldum.parça alındı.12 doz kemoterapi gördüm.eelerim ve ayaklarımda aşırı uyuşma var.her kafadan bir ses çıkıyor.2 ay-6ay-1 yıda yada hiç geçmeyebilir diyenler var.Doktorum bile net bir cecap veremiyor.tahlillerim normal çıkıyor.(PLT 129)en düşük çıkan bu.cea başlangıçta 2,7 idi şimdi 0,665 ca 19-9 başlangıçta 11,7 idi şimdide aynı.bu sonuçlar sizce normalmi.uyşmalar ile ilgili bir tedavi bilgisine sahip misiniz.
    Saygılarımla,teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Kanser belirteçleri adı verilen test sonuçlarınızın normal sınırlar içinde olduğu ve hatta başlangıç düzeylerine göre gerilediği anlaşılıyor. Test sonuçlarınızın bu şekilde çıkması çok güzel. Yapılan tedavilerin işe yaradığını gösteriyor. Tedavilerin bir takım yan etkileri olması normaldir. Bunlar zamanla düzelecek ve sağlığınıza tamamen kavuşacaksınız. Herkesin organizması farklı özellikler gösterir. Bu sebeple tedaviye yanıtta olduğu kadar, tedavinin yan etkileri de kişiden kişiye değişebilir. Ortaya çıkan bazı yan etkilerin gerilemesi ve ortadan kalkması da hastalar arası farklılık gösterebilir. İnsanlar belki de iyi niyetle kendilerine ve çevresindekilere iyi gelmiş bazı uygulamalar önerebilir. Sizin yapmanız gereken şey çevredeki birçok insanın söylediği şeylere biraz kulak tıkamanız ve doktorunuzun tavsiyelerine uymanızdır. Sağlığınıza kavuşmanıza çok sevindiğimizi belirtir, sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. İyi akşamlar sn. Hocam annem evre 1 meme kanseri tedavisi gördü 7.5 sene geçti ilaç içmiyor senelik kontrolleri var. Doktorumuz istemi üzerine yapılan tahl illerde cea 0.9 ca 19-9 68 ca 125 4.4 çıktı. Makalenkzdeki oran yüksek doktorumuz kolonoskopi önerdi bu durum endişe vericimidir ? Karın ağrısı ishal dönemi yaşadı bi zamanlar her zaman olmasada. Cevabınız için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    CA 19.9 testi genellikle pankreas, sindirim sistemi ve kalın bağırsak kanserleri ile ilişkili bir tümör belirtecidir. Ancak yüksek çıkması her zaman kanser varlığı anlamına da gelmemektedir. Yüksek çıkması durumunda sebepler araştırılmaya başlanır. Doktorunuz da bu sebeple kolonoskopi yapılmasını önermiştir. Böylece kalın bağırsakta bir sorun olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Eğer kalın bağırsaklar temiz çıkarsa bu durumda diğer sebepler araştırılacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  7. Merhava doktor bey bende sürekli kasıklarda ağrı var hiç geçmiyor Türkiyede yapılabilecek bütün testler tetkikler yapıldı sadece cea 4 çıkıyor ca-19-9 ise 200 çıkıyor ama vücudumda ne tümörü bulabiliyorlar ne de kasıklardaki ağrıyı geçirebiliyorlar 4 profesör 2 doçent 3 uzman hekimin ağızları açık kaldı ne dedilerse yapıldı ama yok bulunamıyor kolonoskopi, endoskopi, sistoskopi, bt, mr neler yapıldı kan testlerinin haddi hesabı yok.Pet/Ct kaldı sadece onuda bu hafta yaptıracağım doktorlarda bende deli olduk artık.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Pankreas açısından inceleme yapıldı mı acaba? Belki PET scan'de bir sonuç çıkar. Umarız çıkan sonuç iyi olur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Doktor Bey;
    Test sonuçlarını aldım fakat gösteremedim henüz Doktor bey izinde olduğu için.
    CA - 125 - 7.2
    CA- 15-3 29,4
    CA-19-9 8,51 çıktı. Olumsuz birşey var mı acaba? Ön bilgi alabilirsem çok sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    CA 15-3 test sonucunuzun yüksekliği biraz düşündürücü. Test sonuçlarınızı doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. merhaba 2 ay once cıkolata kıstı amelıyatı oldum.o donemde arastırma yapılırken
    ca 19-9 47 cıkmıstı.şimdi yenı tahlıl ıstendı ve sonuçlarım bu sekılde

    ca 15.6
    ca125 5.6
    ca 19-9 :31 çıkmış.acaba endıselenmemı gerektıren bır durum varmı ? 5er yılara ıle 3. çıkolata kıstı amelıyatı olusum.ve ca 19-9 hep yuksek degerde cıkıyor.hastanenın hatası kaynaklı amelıyat sonrası kıstler patalojıye gondeılmemıs ve patalojı sonuclarımız yok kayıtlarda.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Bizce endişelenecek bir durum yoktur. Ancak sizi muayene eden ve klinik geçmişinizi de hesaba katarak doktorunuz tarafından yapılacak olan değerlendirme en doğru değerlendirme olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. merhaba babam mide kanseri yaklaşık altı ay önce ameliyatla midesinin dörtte üçü alındı 1 ay radyoterapi gördü 6 seanslık bir kemoterapi verdiler şuan 4 seansı geride bıraktık babam 70 kilo ve diğer hastalara göre çok iyi saç dökülmesi vs. hiç bir durumla karşılaşmadık ama son tahlilinde CA-19-9 <2.00 CEA ise 0.96 çıktı nasıl yorumlamam gerek bilmiyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Ameliyat öncesi ve tedavi öncesi CEA ve CA-19.9 seviyelerinin yüksek olup olmamasına göre değerlendirme yapılmalıdır. Yine de test sonuçlarının düşük çıkması iyiye işaret olarak değerlendirilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba 10 yil once bartholin kistten (sağ taraf)ameliuat olmustum.gectigimiz gunlerde sol tarafimda ayni kist yine belirdi biraz daha sert ve daha iceride yapilan tahlilde ca 19-9 538 cikti mamokrafi ve tam emar yaptirdik sonuc beliyoruz patalojiyede. Parca verdik sorum şu bartholin apsesi ca19-9 un yuksek cikmasina nefen olabilirmi tesekkurler

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    Bu tip durumlar CA 19.9 seviyesinin yüksek çıkmasına sebep olabilmektedir. Tedavi sonrası seviyede düşme görülecektir. Muhtemelen doktorunuz da benzer açıklamalarda bulunmuştur. Ancak gerekli araştırmaları yapmakta fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. dr bey ben 3 kez çikolata kisti ameliyatı oldum ve şimdi yineçikolata kistim oluşmuş 14 cm ca125 219 ca19-9 500 çıktı.dr um çikolata kisti nden olabileceğini söyledi korkmalı mıyım

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,
    Çikolata kisti gibi durumlar CA 19.9 seviyesinin yüksek çıkmasına sebep olabilmektedir. Tedavi sonrası seviyede düşme görülecektir. Doktorunuz gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  19. ben 5 sene önce kalın bağırsak ameliyatı oldum.5senedir test sonuçları normal
    di fakat yeni yaptırdığım kan testinde CA19-9 27.69 ÇIKTI bu konuda ne yapmalıyımç

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,
    Test sonucunuzu kontrole gittiğiniz doktora gösteriniz. Ne yapılması gerektiğini o belirleyecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba doktor bey,
    3-4 aydır karnımın sol üstünde ara sıra ağrı ve rahatsızlık var. Bu ağrı gelip geçici; belli aralıklarla ortaya çıkıyor. Çok şiddetli değil ama beni çok rahatsız ediyor.Genelde gün içinde meydana geliyor. Bazen otururken bazen ayaktayken. Gece uyurken olmuyor. Pankreasta bir sorun olup olmadığını öğrenmek için 1 ay önce 2-3 farklı doktora gittim. 3 kere ultrasonla baktılar, bir sıkıntı görünmedi. kan tahlili yaptırdım. Karaciğer enzimleri normal. ca 19-9 : 6 çıktı. Sarılık vb. yok. Kilo kaybım yok. Tek şikayetim bahsettiğim ağrı. Sizce Pankreasta bit tümör olma olasılığı nedir? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba,
    Bahsettiğiniz derecede ağrı yapacak bir pankreas kanserinin 3 kez yapılan ultrason incelemesinde görülebileceğini düşünüyoruz. CA 19-9 sonucunuz da düşük çıkmış. Acaba mide veya bağırsaklarla ile ilgili bir problem olabilir mi? Mide ve bağırsaklar ile ilgili bir sorun olup olmadığının araştırılmasını tavsiye ederiz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  23. merhaba 2005 yılında karnın sağ alt kösesinde dışardan belli olmayan bastırınca ceviz büyüklüğünde sertlik mide bulantısı karın agrısı vardı genel cerrahi doktoru 1 haftalık tedavi sonucu amliyat kararı aldı patoloji sonucunda crohn yazıyordu 2016 yılında kan tahlili yaptırdım cea 5.25 ca 19.9 ise 15.0 dı 21/02/2017 de yaptırdığım cea:7.45 ca 19.9: 18.07 çıktı cea degerinin sınırdan yüksek cıkması neyi gösterir doktorlar enfeksiyona dayalıdır dediler ama crp 0 cıktı cevap yazarsanız cok sevinirim

    YanıtlaSil
  24. Merhaba,
    Bu gibi testler kanser belirteci olarak bilinir ve kanser tedavisi yapılan kişilerde kanserin nüks edip etmediğini gösterir. Bu testlerin ne amaçla istendiğini ve seviyelerinde görülen artışın anlamlı olup olmadığını doktorunuz değerlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  25. MERHABA BABAM ÖZAFAGUS KANSERİ 3 SENE ÖNCE RADYOTERAPİ VE 4 KÜR KEMOTERAPİ GÖRDÜ KASIM 2016 DA TEKRAR AYNI YERDEN NÜKS ETMİŞ DR BİZE 6 KÜR KEMOTERAPİ VERDİ 4.KÜRÜ ALDIK TEDAVİVİN İLK KÜRÜNDEKİ CA DEĞERLERİ CA-125:12 CA-15.3:19.6 CA-19.9:17.95 CEA 2.11 ÇIKMIŞTI YENİ SONUÇLARIMIZ İSE CA-15.3:30.2 CA-19.9:58.14 CEA:2.97 SİZCE SONUÇLAR NORMALMİ KEMOTERAPİ YOKSA İŞE YARAMIYORMU

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,
    Test sonuçlarında kemoterapi öncesine göre meydana gelen yükselmenin anlamlı olup olmadığını ve ne şekilde değerlendirilmesi gerektiğini hastanızın tıbbi geçmişini bilen, muayene ve tedavisini yapan doktorunuz yorumlayacaktır. Biz sadece sizin de yazdığınız gibi kemoterapi öncesine göre test sonuçlarında bir yükselme olduğunu görüyoruz. Bu yükselmenin anlamlı olup olmadığını bilen kişi doktorunuzdur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar 01/04/2016 da sol yumurtalıkla birlikte 15 cm oval kist alındı bir sene sonraki kontrolüm içon gittiğimde kan tahlili verdim CA 19-9 tetimin sonucu 46,36 çıktı kan tahlili verdiğimde adet dönemi biteli birkaç gün olmuştu doktorumda bir ay sonrasına tekrar gelip adetim bittikten bir hafta sonrası trkrar kan vermemi istedi eger değer düßük çıkarsa sıkıntı yok ama trkrar yükseliş gösterirss ozaman sıkıntılı dedi sizce bu yüksek değer çokmu fazla ve neyin belirtisi ayrıca böbrekte iyi huylu bor kistim var oda etken olabilirmi bu yüksekliğe şimdiddn ilgi ve alakanız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Yazımızda da belirttiğimiz gibi bu test bir kanser belirtecidir. Sindirim sistemi veya pankreas kanser vakalarının ameliyat veya tedavi sonrası takibinde kullanılır.Genellikle üst sınır 30-35 arasındadır. Ancak başka bazı hastalıklardan da etkilenerek yüksek çıkabilmektedir. Doktorunuz bu testi istediğine göre bir şeyler düşünerek istemiştir. Onun yorum ve değerlendirmeleri önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  29. CA-19-9 SONUCUMUZ 12.63 ÇIKTI KANSER Mİ ACABA

    YanıtlaSil
  30. Merhaba,
    Testin referans aralığına göre değerlendirme yapılır. Ancak referans aralığında belirtilen değerlerin üzerindeki sonuçlar kesin kanser demek olmadığı gibi, düşük değerler için de kesin kanser değildir denemez. Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O en iyi değerlendirmeyi yapacak olan kişidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  31. Hocam merhaba ca19-9 sonucum 3.18 çıktı ne demek oluyor acaba herhangi bir sorun varmı ?

    YanıtlaSil
  32. Merhaba,
    Bu sonuca göre bir sorun gözükmüyor. Sonucunuzu doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  33. Slm . Ben 5 senedir şeker hastasıyım insülün kullanıyorum.Ca-19-9. 126 çıktı pankreas kanseri olma ihtimalim varmı.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba,
    Yazımızda belirttiğimiz Ca 19.9 düzeyini yükseltebilecek tüm sebepler sizin için de geçerlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  35. Merhabalar,
    Anneme inoperable pankreas başı kanseri teşhisi konuldu 2,5 ay önce. (Sarılıkta oluştu)İlk teşhis konulduğunda tümör belirteçleri CEA:18.7, Ca19-9: <0.8, Ca 125: 19,7, Ca 15-3: 11,8 di. 1 aydır hergün radyoterapi haftada bir kez kemoterapi alıyor son değerleri ise şöyle: CEA:13,53, Ca19-9: <0.8, Ca 125: 17.9, Ca 15-3: 12,3. Belirteçlerin yüksek değer göstermemesi yanlış teşhis konulduğunun göstergesi olabilir mi? Ya da düşük CEA ve Ca19-9 değerleri ne ifade eder hastalığın prognozu iyi diyebilir miyiz? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Merhaba,
    Tümör belirteçlerinden sadece CEA yüksek çıkmış. Pankreas kanserinde genellikle CA 19.9 yüksek çıkar ama bu bir kural değildir. Kanserlerde tümör belirteçleri her zaman yüksek çıkmayabilir. Annenizin durumu buna örnek teşkil ediyor olabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  37. Merhabalar beynimde böbreğimde ve sağ over de bi kist çıktı ama hepsi iyi huylu ilk yaptırdığım testte ca 19.9 89 çıkmıştı iç hastalıkları doktoruna gönderdiler tekrardan test yapıldı bu sefer aç 19.9 152 çıktı doktorum değerin çok yüksek acilen onkolojiye sevk etti me yapmak gerekiyor bu pankreas da bir sorun mu var demek yoksa kistlerden dolayı mı yüksek çıktı ancak kistlerim normaldi cevap verirseniz çok mutlu olurum iyi çalışmalar dilerim

    YanıtlaSil
  38. Merhaba,
    Ca19.9'un artışı pek iyiye işaret değildir ancak durumunuzun mutlaka araştırılması gerekir. Tavsiye edildiği gibi onkolojiye en kısa zamanda görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  39. CA19_9 33.070 çıktı cokmu yulsek neyin belirrisi 33070 de olabilir cunku uzeri cizilmis okuyamiuoruz

    YanıtlaSil
  40. Merhaba,
    İki sonuç arasında çok büyük fark vardır. Öncelikle sonucun 33 bin yetmiş olmadığından emin olmak gerekir. Verilen referans aralığına göre değerlendirme yapılır. En iyi değerlendirme de testi isteyen doktorunuz tarafından yapılacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  41. ca 19-9 sonucu >2046.0 Geçen sene pankreas kuyruk alındı ama patoloji temizdi.Hiçbir sorun yokken birden pankreas mide ve karacciğerde kitleler çıktı.Pet sonucu henüz çıkmadı.Yorumunuz nedir.Sonuç kötümüdür

    YanıtlaSil
  42. Bu sonuç epey yüksek bir sonuçtur. Bu yükseliş muhtemelen görülen kitleler nedeniyledir. Sonucunuzu en iyi doktorunuz değerlendirecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  43. Annem 2 sene önce rahim kanseri ameliyatı geçirdi. Rahim ve yumurtalıklari alındı. Ama ek bir tedavi görmedi. 2 senedir kontrollerimiz normaldi. Ama son kan tahlilinde cea ca153 ca125 a AFP değerleri normal aralıkta gelirken ca19 9 değeri referans aralığı <27 iken sonucumuz 27. 19 geldi. Ultrason sonuclarimiz akciğer filmimiz temiz. Doktorumuz önemli bişeyin olmadığını söyledi. Ama içim rahat değil. Annem sigara kullanmıyor. İnsülin direnci yüksek. Ve 2. Derece karaciğer Yağlanması var. Bobreklerinde de 2 basit kist. 2007 senesinde taş nedeniyle safra kesesi alınmıştı. Bunlara bağlı olarak yükselmiş olabilir mi? Sonuclarimiz sizce normal mi? Tedbir amaçlı 1 ay sonra kan tahlilini bidaha yaptiricaz

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Özlem hanım,
    Doktorunuzun da önerdiği gibi 1 ay sonra testi tekrar yaptırmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  45. Kitle tümör tarzı bişey olsa ultrason da gözükmez miydi peki? Bide bu ca değerleri strese bağlı yukselebilir mi? Ogün 2 saat kaza nedeniyle yolda kalmıştık. Yada laboratuvar hatası olabilir mi? Doktorumuz cok az bi yukseklik tek başina anlamli değil dedi. Çok sıkıntı yapıyorum. 1 ay uzun bi zaman.

    YanıtlaSil
  46. Merhaba Özlem hanım,
    Kitlenin boyutları ile ilişkili olarak ultrasonda görülmeyebilir. CA 19.9 düzeyinin strese bağlı olarak yükselebileceğini düşünmüyoruz. Laboratuvar hatası olma olasılığı düşüktür çünkü tıbbi laboratuvarlar sonuç vermeden önce çeşitli kontrollar yaparak verecekleri sonucun doğruluğundan emin olurlar. Tahlil tekrar yapılana kadar olası sebepler farklı tetkikler ile araştırılabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  47. İlgi alaka ve geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  48. Merhaba pankreas ca yım.Planlanan 6 kürden 2 kür kemoterapi aldım, ilk ca 19.9:360, ikincisi:480, sonuncusu:280. Bu düşüş 45 günlük süre içinde gerçekleşti.Kanser marker'larımın düşmesini nasıl yorumlamalıyım, 2 kemoterapi küründe bu olabilir mi?Bu düşüş neyi işaret ediyor? Teşekkür ederim saygılar..

    YanıtlaSil
  49. Merhaba Osman bey,
    CA 19.9'daki düşüş kemoterapinin işe yaradığını göstermektedir ve iyiye işarettir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  50. merhaba, bana da yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Benim de sık sık karın ağrılarım oluyor. Bazen orta bazen çok şiddetli..İki kez acile gitmek zorunda kaldım. Yemeklerden sonra oluyor genellikle. Karnımın tam ortasında enlemesine çizgi gibi. Dorğrulunca çok daha şiddetleniyor. ve kusma da oluyor zaman zaman ağrıyla beraber.
    Ca19-9 yaptırdım sonuç 3.57, çok normal sanırım. Pankreasta bir sorun olsa bu testte belli olurdu değil mi ?
    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  51. Merhaba Ayşe hanım,
    CA 19.9 sonucunuz normal ancak pankreasta bir problem olması durumunda Ca 19.9 mutlaka yükselir diye bir kural yoktur. Safra kesesi açısından da incelenmenizde fayda olduğunu düşünüyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  52. 35 yaşındayım. Yumurtalıklarımda 5 cm ve 4 cm boyutlarında iki kist var. 3 ay önce yaptırdığım hormon testinde ca 9-19 61 çıkmıştı. Bu ay testi tekrarladım ca 9-19 87 çıktı. Üç aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  53. erhaba Fatmagül hanım,
    Adı geçen testleri isteyen doktora tahlil sonucunuzu göstererek değerlendirmesini isteyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  54. Merhaba 21 yaşındayım ve haşimato tiroidi hastasıyım. Sık sık kabızlık şikayetim oluyor. Dahiliyeye gitmiştim Ca 19 9 değerim en yuksek referans degeri 27 oldugu halde 36.4 cikmiş. Yorumlar misiniz?

    YanıtlaSil
  55. Merhaba Merve hanım,
    CA 19.9 düzeyini yükselten sebepler yazımızda belirtilmiştir. Sizdeki yüksek değerin sebebinin araştırılması için lütfen doktorunuza başvurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  56. Sizce endişelendirecek kadar yüksek bir değer midir peko

    YanıtlaSil
  57. Merhaba Merve hanım,
    Sonucunuz sağlıklı kişiler içim belirlenen normal değerlerin üzerindedir ve sebebinin araştırılmasında fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  58. Fatıma aydoğdu3 Ocak 2018 18:11

    Merhaba 25 yaşındayım ve 10 aylık evliyim. Bebek için doktora gittiğimde sol yumurtalığımda 4.4 cm ve 3 cm iki tane çikolata kisti olduğunu söyledi. Ca 19-9 sonucum ise 54 çıktı. Doktorum beni biraz endişelendirdi ama okuduğuma göre çikolata kisti yükseltebiliyor. Sizce korkulacak bi sonuç mu yoksa kistlerden kaynaklanabilir mi?

    YanıtlaSil
  59. Merhaba Fatıma hanım,
    Bu tip rahatsızlıklar bazı tümör belirteçlerini yükseltebiliyor. Ancak bu yükselişin başka sebeplere bağlı değil de kesin olarak çikolata kistinden kaynaklandığını belirlemek gerekir diye düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  60. Fatıma aydoğdu4 Ocak 2018 06:21

    Peki bu tümörler genellikle kötü huylu mu oluyor yoksa iyi huylu tümörler de yükseltebilir mi?

    YanıtlaSil
  61. Çağla polat4 Ocak 2018 07:18

    Iyi günler hocam. Ben 35 yaşındayım. Miyomum var. Genel amaclı doktora gittiğimde kan tahlili istedi. Kan tahlili verirken adetli günüm yaklaşıyordu ve agrım vardı. Sonuca göre CA125 27 - CA19-9 44 cıktı. Doktora gösterdim mr istedi. Çok korkuyorum. Sağlık durumum genel itibariyle ıyi. Miyom dışında hiç bir sağlık sorumum yok. Sizce bu değerlerin yüksek olmasında miyom ve adet ağrılarım etki eder mi. Lütfen cvp verin. Çok korkuyorum

    YanıtlaSil
  62. Merhaba Çağla hanım,
    Bu tip şikayetler adı geçen tümör belirteçlerini yükseltebilmektedir. Ancak yükselişin miyoma dışı sebeplere bağlı olmadığının araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  63. Merhaba Fatıma hanım,
    Bu belirteçler eğer bir tümöre bağlı artış gösterdilerse genellikle kötü huylu tümörlerin göstergesidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  64. Ben pankteas ca tanısı ile 24-34mm kitleyi aldırmak için ameliyat oldum fakat mide arka duvarı ve karaciğere metastas yaptığı için kapatıp onkolojiye yönlendirdiler 12. küre kadar iyi gitti pet ct ve pet mr da pankreasta kitle gözükmüyor sadece karaciğerde kaldı. ca19-9 onbinlerden 309 kadar düştü ilaç değiştirildi iki sefer onlarada direnç geliştirdi karaciğer anjiosu oldum o da müdahaleye uygun çıkmadı her 15 günde neredeyse 1000 artıyor şu an 12336 benim öğrenmek istediğim bu güne kadar görülen en yüksek rakam nedir? fiziken hiç bir sıkıntı yok yemem de. içmem de bulantı yok ama değerler çok yüksek

    YanıtlaSil
  65. sanlı ardıç29 Ocak 2018 01:32

    hocam iyi günler ben 48 yaşındayım 14 senedir çölyak hastasıyım CA-19-9 DEGERİ 50.6 CEA DEGERİ O.93 SİGARA KULLANMIYORUM DEGERLERİM TEHLİKELİMİ ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER HOCAM

    YanıtlaSil
  66. Merhaba Sanlı bey,
    CA19.9 sonucunuz yüksek çıkmış. Bu test sonucunun yüksek çıkmasına sebep olabilecek durumlar yazımızda belirtilmiştir. Pankreas kanserleri'nin %70-90'ında yükselen bu test, siroz gibi karaciğer hastalıkları, safra tıkanıklıkları ve pankreasın iltihaplanmalarında da yükselebilir. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. En iyi değerlendirmeyi o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  67. Merhaba Yakut bey,
    Bu güne kadar görülen en yüksek rakamın ne olduğunu bilemiyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  68. Hocam iyi günler yaşım 28 ca 125 ve ca 19 9 testlerini istedi doktor ilk yaptırdığımda ca125 51 çıktı ca19 9 ise 82 bir ay sonra tekrar yaptırmamı istediler ca125 71 ca 19 9 305 çıktı.endoskopi ve kolonoskopi oldum ama onlarda bişi yok napmam lazım

    YanıtlaSil
  69. Merhaba Eda hanım,
    Bu testlerin yüksek çıkmasına sebep olabilecek çeşitli durumlar mevcuttur. Yapılan kolonoskopi ve endoskopi mide ve bağırsakları incelemek için yapılmış ve temiz çıktığı anlaşılmaktadır. Bundan sonra diğer sebepler aşısından çeşitli tetkikler yapılacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  70. İy günler hocam 2 ay önce normal doğum yaptım ama şiddetli karın ağrısı kabızlık yaşıyorum doktor kist olduğunu söyledi kan tahlili yaptı ca 19 9 testi 191 çıktı araştırma hastanesi tomografi yaptı bağırsaklarda tümör olabilir dedi bu değerler yüksekmi

    YanıtlaSil
  71. Merhaba Hüsne hanım,
    CA 19.9 değeriniz yüksektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  72. Merhaba hocam,
    Son zamanlarda miğde ve karaciğerimdeki ağılarım nedeniyle doktora gittim. Yapılan tetkiler sonucunda CA 19-9 testin sonucu 14.2 çıktı, bu değer normal mi?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba,
    Sonucunuz tahlili yaptırdığınız laboratuvarın verdiği referans aralığına göre değerlendirilir. Referans aralığını yazabilirseniz size yardımcı olabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  74. merhaba hocam ben 17 yaşındayım. 1 ay önce kaza geçirdim. kafamda ödem oluşmasın epilepsi gelişmesin diye iki hafta keppra kullandım. şu an adet dönemindeyim ve ca 19 9 un en yüksek değeri 36 iken benim sonucum 82,24 çıktı. yumurtalıklarımda herhangi bir kist görünmedi. sizce yüksek çıkmasının nedeni ilaca bağlı olabilir mi yoksa ciddi bir hastalığım mı var? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  75. Merhaba Aslı hanım,
    CA19.9 düzeyinin yüksek olmasının farklı sebepleri olabilir. Bunun araştırılması gerekir. Doktorlarınız bu araştırmayı yapacaklardır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  76. horman ve marker testi
    CA19.9: N KÜÇÜK İŞARETİ 0,8 ÇIKMIŞ
    CA 72.4 :0,961 ÇIKMIŞ değerlendirirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  77. Merhaba Mustafa bey,
    Sonuçlarınız normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  78. Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum
    akciğer bronskopik endoskopi yaptırmıştım
    tanı olarak yüzeyel bronş mukozası ve kan fibrin kitlesi akciğer bronskopik akciğer biyopsi denilmiş kötü bir şey varmıdır. iyi günler diliyorum

    YanıtlaSil
  79. Merhaba Mustafa bey,
    Anlaşıldığı kadarıyla bronkoskopi esnasında alınan örneğin patoloji raporunda yazan sonucu bize yazmışsınız. Sonuçta belirgin bir şey yazmamaktadır. Alınan örneğin ne olduğu yazılmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  80. Annem de aşağı yukarı aynı şeyleri yaşıyor merak ettim şimdi ıyi misiniz

    YanıtlaSil
  81. Merhaba
    Hormon ve marker testi
    CA 19-9 37:degerim 36.8 kotu bir sey var midir

    YanıtlaSil
  82. Merhaba,
    Bu sonuca göre net birşey söylemek mümkün değildir. Araştırılmasında fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  83. Merhaba hocam sol yumurtaligimda 3 cm kist var ve hormon testi yapildi
    Cea 2.11
    cea 15.3:19.69
    CA19 9:36.96
    CA125:12.60
    Degerlendirirseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
  84. Merhaba,
    Ca 19.9 test sonucu yüksek çıkmıştır. Sebepleri açısından araştırılmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  85. CA-19-9 ,220.3 NE ANLAMA GELİYOR

    YanıtlaSil
  86. Merhaba Murat bey,
    Bu sonuç yüksek bir sonuçtur. Yüksek sonuçların sebepleri yazımızda belirtilmiştir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  87. Hocam iyi günler BABAM rectum .ca hastası karacigerde metastas var kalınbagırsaktan amaliyat oldu karaciger için kemoterapi gõruyor cea '293 cea19 310 çıktı son tahlilerrinde õnceki tahlileri cea 288 cea19 250 by nedemek Labour vucudun dieter bõlgelerine metastas olasılıgı olabilirmi

    YanıtlaSil
  88. Merhaba Eda hanım,
    Vücutta diğer bölgelere metastaz olup olmadığını sadece bu tahlil sonuçlarına bakarak söylemek pek mümkün değildir. Bunun için farklı radyolojik tetkikler yapılması gerekir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  89. İyi günler doktor bey, ablama 4 ay önce 1. Evre meme kanseri teşhisi konuldu. Tedbir amaçlı iki meme alındı ve 4 kür kemoterapi aldı. Kemoterapiler bittikten sonra yapılan testte ca 19.9=49 çıktı, testin referans değeri 37. Ameliyattan önce ölçülen değeri 53'tü. Doktoru bir ay sonra testin tekrar ettirilmesi gerektiğini söyledi sadece. Ama biz çok tedirginiz, bir ay uzun bir süre mi? Değer eskiye göre düşmüş ama yine de yüksek, sizce 1. evre kanser metastaz yapmış olabilir mi?

    YanıtlaSil
  90. Babam 72 yaşında ca 19-9. 290 çıktı bu oran çok korkulacak kadar yüksek bir oran mıdır? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  91. Merhaba,
    Bu sonuç oldukça yüksek bir sonuçtur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  92. Selam hocam benimde amilaz ve kipaz yüksek çıktı ca19-9 16.5 çıktı 37 den küçük değer aralığında.ıltrasondada bi sorun görünmedi pankreasla ilgili .bu amilaz ve lipaz (amilaz 117 lipaz67)yükselmesinin sebebi sizce ne olabilir ?

    YanıtlaSil
  93. Merhaba Müge hanım,
    Amilaz ve lipaz yükselmesine sebep olabilecek durumlar sitemizde bulunan ilgili sayfalarda açıklanmıştır. O sayfalara ulaşmanınızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder