Hormon testi (tahlili) nedir ?

Kan tahlillerinden bir grubu da hormon testleri oluşturur. Vücudumuzdaki birçok reaksiyonda yer alan hormonlar belirli seviyelerde bulunmalıdır. Hormon salgılarındaki azalma veya artışlar bazı hastalıklara sebep olduklarından, hastalıkların teşhisinde hormonların kan dolaşımındaki seviyelerinin belirlenmesi büyük önem taşır. Ayrıca, çeşitli hastalıkların tedavisinin takibinde de hormon testlerinin düzeyini belirlemek gerekir.


Hormon nedir ?


Vücudumuzun çeşitli yerlerinde bulunan ve özelleşmiş hücrelerden oluşan doku ve organlar bazı maddeler salgılar. Bu doku ve organlara "bez" adı verilir. Bezlerin oluşturduğu sistem "endokrin sistem" olarak adlandırılır. Resimde endokrin sistem görülmektedir. Bezlerden salgılanan maddelere "hormon" denir.  


Hormonlar salgılandıkları yerden kan dolaşımına katılarak organizmanın birçok hücresinde değişik etkiler gösterir. Bazı hormonlar kendileri direk etki gösterirken, bazıları ise farklı hormonların salgılanmasına sebep olur. Tüm bu hormonların salınımı kontrol altında ve belirli bir düzeyde olur. Böylece bir yandan vücudun büyüme ve gelişmesi sağlanırken bir yandan da vücuttaki kimyasal reaksiyonlar bir düzen içinde gerçekleşir.

endokrin sistem

Hormon testleri için gerekli örnek nedir ?

hormon tahlili serum

Hormon testleri genellikle koldaki bir toplardamardan alına kan örneğinden elde edilen serumda yapılır. Nadiren idrar gibi diğer vücut sıvılarında da hormon tahlilleri yapılabilir.


Hormon testleri için kan ne zaman alınır ?


Hormon testleri için genellikle sabah aç karnına alınan kan tercih edilir. Kan örneğinin sabah saatlerinde alınması önemlidir. Çünkü hormonların vücutta bir salınma ritmi vardır. Günün farklı saatlerinde alınan kanda yapılan hormon sonuçları yanıltıcı olabilir.


En sık istenen hormon testleri nelerdir ?


çok istenen hormon tahlilleri

En sık istenen hormon testleri tiroid bezinin fonksiyonları hakkında bilgi veren tiroid fonksiyon testleridir. Tiroid fonksiyon testleri zaman içinde değişiklikler göstermiştir. Önceleri Total T3 ve Total T4 testleri yapılırken bunlara serbest T3 ve serbest T4 testleri eklenmiştir. Tiroid bezinin fonksiyonlarını incelemede hipofiz bezinden salgılanan TSH testi de kullanılır. Ayrıca Anti-T ve Anti-M testleri de yapılmaktadır.


Diğer hormon testleri nelerdir ?

FSH, LH, PRL, Progesteron, Testosteron, Östrojen, ACTH, Kortizol, İnsülin, PTH, Büyüme hormonu gibi testler tıbbi tahlil laboratuvarlarında sıklıkla yapılan diğer hormon testlerindendir. 

Yorumlar

  1. Sonuçlarımı göndermiştm cevabını öğrenemdm ama

    YanıtlaSil
  2. Sayın Mehtap hanım,
    "Merhaba,
    Test sonuçlarınızdan bazıları adet döneminiz ile ilişkilidir. Bu konuda bilgi sahibi olmadığımız ve bu testlerin ne amaçla istendiğini bilmediğimiz için değerlendirme yapmamız uygun olmayacaktır. Lütfen sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz." şeklindeki cevabımızı size göndermiştik.

    YanıtlaSil
  3. serbest t3 3.38 tsh 6.98 cıktı ne demek oluyor. bide doktor dahiliyeye görüşün dedi dahiliye doktoru tahlıl istedi ultrasyonda istedi 20 yaşındayım akne trend de kullanıyom . korkuyom

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Sizin test sonuçlarınızın değerlendirilebilmesi için ölçümü yaptırdığınız laboratuvarın referans aralıklarının bilinmesi gerekir. Bunu yazmadığınız için bir yorum yapamıyoruz. Korkmanıza gerek yoktur. Hormonların düzeyleri çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yapılacak olan tetkiklerle bunun nedeni bulunur ve tedavi edilir. Sitemizde bulunan ve TSH hormonu ile ilgili; https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/tsh-tiroid-uyarici-hormon-testi-nedir.html ve tiroid hormonları ile ilgili; https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/t3-ve-t4-testi-nedir.html linkleri tıklayarak bilgi edinebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. 46yaşındayım sadece 1 ay adet olmadım hemen doktora gittim fsh 107 folukuler faz 3,5 12,5 postmenopoz 26 135 ovulasyon faz4,7 21,5lutel faz 1,7 7,7 menopoza kesin girmismiyim fsh yı dusurup normale donermiyim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    FSH değeriniz menopoza giren bir kadının değerleri ile uyumlu gözükmektedir. Durumunuzu bir kadın hastalıkları uzmanına danışmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. MRB KAN SONUÇLARIMDA BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ LÜTFEN NEREYE GİTMEM LAZIM KASIK BÖLGESİNDE ÇOK AĞRILARIM VAR GÜNDE 3 ADET VOLTAREN İÇİYORUM
    LH 26,17
    FSH 57,43
    SERBEST T3 7,04
    TESTOSTERON 205,78

    ÜROLOJİ DOKTORUM ENDOKRİNE GİTMEMİ SÖYLEDİ

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Yazmış olduğunuz testler hormon testleridir. Bu test sonuçlarında görülen değişiklikler için endokrinoloji uzmanına başvurulabilir. Kasıklardaki ağrı farklı sebeplere bağlı olabilir. Bunun için doktorunuz sizi yönlendirebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. adetin 3.günü yapaılan tahliller FT4-16 referas araligı 12-22 FT3-4,04 referasaralıgı 3,1-6,6 ; LH DEGERLERİM LH-13 ,follikelphase 2,4-13 IU/I , mittzykl.gipfel 14,0-96 IU/I , lutealhapse 1,0-11 IU/I, postmenopause 7,7-59 IU/I ; FSH DEGERLERİ FSH -17 Referans degerleri, follikelphapse 3,5-13IU/I , Mittzykl.gipfel 4.7-22IU/I,lutealphase 1,7-7,7IU/I,postmenopause 26-135IU/I ;E2 DEGERİM 34 , E2 referansdegerlerim follikelphase 12-233 ng/l ,ovaulationsphase 41-398 ng/l , lutealphase 22-341 ng/l ;AMH DEGERİM AMH,0,29 ug/l referans degeri,0,03-5,47; testeron degerlerim, testeron 0,12ug/l referansdegerleri 0,08-0,48 ;progesteron 0,90 ug/l ,follikelphase 0,06-0,89ug/l ,mittzyklus 0,12-12,00 ,ug/l ,lutealphase 1,83-23,90 ug/l ,postmenopause <0,05-0,13ug/l menopoza girdim mi? bu degerlerle yorumlarınız icin tesekkürler

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Test sonuçlarınızı lütfen doktorunuza gösteriniz ve değerlendirmeyi ondan alınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba.20 yaşındayım 6 ayda bir kere adet oldum .doktorum ultrason sonucu polikistik tanısı koydu ve hormon testi istedi .tarlusal kullandım. Sonuçlarım şöyle. Yorumlarmisiniz. E2 39,20 5-4300/ fsh 7,52 0.8-116.3 / lh 8.32 0.1-76.3 / prolaktin 34.50 2.8-29.2 /tsh 1.89 0.5 -4.33 /

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Bu testler adetin hangi gününde yapıldığına göre farklı değerlendirilir. Ancak siz 6 aydır adet görmediğinizi söylediğiniz için sonuçlarınız hakkında bir yorum yapamıyoruz. Hormon testlerinizin değerlendirmesi doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. Sarı kapak testi nedir ne değerde olmalıdır

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Ali bey,
    Sarı kapak testin değil de kanın alınacağı tüpün adı olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. Yazınız için teşekkürler hocam rapor yazarken baya işime yaradı:)

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Emrah bey,
    Yazımızın faydalı olduğuna memnun olduk. Umarız sitemizdeki diğer yazılarımızdan da faydalanırsınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. Ben hipofiz bezinde 10mm çapında tümör olan bir hastayım bu gün gittiğim endokrolin doktorum ayin 12 de hastaneye yatıracağını soyledi benim anlamadığım beni nasıl bir tedavi bekliyor hastanede yaptığım sürece bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Sevgi hanım,
    Doktorunuzun nasıl bir tedavi planladığını bilemeyiz. Muhtemelen hormonal bir dengesizlik varsa bunu düzeltmeye yönelik tetkikler yapacak ve bir tedavi planlayacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  19. Cevabınız için çok teşekkür ederim ama benim asıl merak ettiğim tahlil falanmı canımı açıtacak bir şey yaparlardı diye çok korkuyorum yani kolumdan alınacak kan dan korkmuyorum canımı yakmasınlar yeterki

    YanıtlaSil
  20. Yani endokronolijide yatan hastaya nasıl tedavi yöntemi uygulanıyor lütfen bu konuda bilgi verin bana aklımı oynatacam korkudan

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Sevgi hanım,
    Endokrinoloji bölümünde yatacaksanız muhtemelen çeşitli hormonlarınızın kandaki seviyesi ölçülüp, bazı ilaçlar verilerek hormon seviyelerinde değişiklik olup olmadığı tespit edilecektir diye düşünüyoruz. Endişe etmeyiniz. Endişe ve stres hormonal dengenizi bozacaktır. Dahili bölümlerde cerrahi bölümlerden farklı olarak daha az girişimsel işlem yapılır. Bunlar genellikle can acıtacak işlemler olmayıp hastanın acı duymasını engelleyici önlemler de alınır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  22. merhaba biyokimya sonuçlarım
    RF 28.1 IU/mL 0-14

    ASO 313 IU/mL 0-200

    hormon sonuçlarım
    TSH 2.97 µIU/mL 0.27-4.2
    değerlerim nasıl acaba şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Sevda hanım,
    ASO ve RF değerleriniz yüksek, TSH değeriniz normaldir. Tahlil sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. O gerekeni yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar bende zehirli guatr var doktorum dış sarı diye bir tetkik istedi bunu neden istemiştir ne demek oluyor bu

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Nazlı hanım,
    Dış sarı testinin ne olduğu anlaşılamamıştır. Acaba TESEHAŞ demiş olabilir mi?

    YanıtlaSil
  26. Merhaba oğluma kan tahlili yaptirdım sonuç BİO HOR HEM DİYE çıkti bu ne anlama gelir acaba

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,
    Bu harfler yapılan testin hangi laboratuvarda ve hangi test grubunda olduğunu göstermektedir. Sonuç değildirler. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  28. Sevgi büyükbalcı3 Eylül 2018 09:53

    Bio horr hem testim 16.10 çıktı.yüksekmi normalmi yorumunuz için şimdiden tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba,
    Sorduğunuz testin ne olduğu anlaşılamamıştır. Lütfen testin adını ve referans aralığını yazınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Tsh seviyem 3.47 anti tpo 246 cikti
    Cpr orani 7
    Home 3.07
    D vitamini 11 oraninda cikti
    Doktorlar sikintili olmadigini soyluyor tekrardan farkli doktora gorunmelimiyim icim hic rahat degil

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Esma hanım,
    İçiniz rahat değilse başka bir doktora da sonuçlarınızı gösterebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder