Kan alma

Çeşitli hastalıklara teşhis koymak veya sağlık durumunuzu belirlemek için çoğunlukla tahlil yaptırmanız istenir. En sık yapılan tahliller kan tahlili veya idrar tahlilidir. Doktorun hastalığınıza teşhis koyabilmesi veya sağlık durumunuzun normal olup olmadığını belirleyebilmesi için sizin muayene bulgularınıza ilaveten yapılan tahlilin sonuçları da yol gösterir. Seneler önce istenebilen tahlil sayısı kısıtlı iken, çağımızda ileri teknoloji sayesinde hemen her yerde tahlil yaptırmak kolaylaşmıştır.


En sık istenen tahliller nedir ?



En sık istenen tahliller genellikle kan tahlilleridir. Bunun için vücudumuzda kan damarları içinde dolaşan kanın bir şekilde damar dışına çıkarılarak özel bir şekilde toplanması gerekir.


Kan alma işini kimler yapar ?

Bu işi genellikle sağlık tesislerinin kan alma ünitelerinde görevlendirilen eğitimli hemşireler yapar.


Hangi damarlardan kan alınır ?

Tahlil için kan çoğunlukla toplardamarlardan alınır. Toplardamarlar deri yüzeyine atardamarlara göre daha yakındır. Bu nedenle toplardamarlara ulaşmak ve kan almak daha kolaydır. Ancak bazı tahliller için atardamarlar da tercih edilir. Örneğin, “kan gazları testi” için kan atardamarlardan alınmalıdır.


Kan nereden alınır ?


Tahlil için kan örneği en sık koldan alınır. Bunun sebebi en kolay ulaşılır yer olmasıdır. Kollar kolayca sıvanabildiğinden hasta kan alınması için kolayca hazırlanabilir. Yetişkinlerde en sık kan alma yeri kol iken, bebek ve çocuklarda bu durum değişiklik gösterir. Bebeklerde topuklardan, çocuklarda el üzerinden de kan alınabilir. Ayrıca, kemoterapi gibi ilaç tedavisinde olan kişilerin kol damarları tedavi için saklanır ve tahlil için gerekli kan el üzerinden alınabilir. 

kan alma


Buradan kan nasıl alınır videosunu izleyebilirsiniz.




Kan alma acı verir mi ?

Kan alınırken acı veren tek şey iğnenin batmasıdır. Bu acıyı tarif ederken sinek ısırmasına benzetenler olur. Fazla acı veren bir işlem olmasa da bazı kişiler iğneden korkar ve panik yapar. Bu korku nedeniyle kan veren kişiler aşırı tepki gösterebilir, bağırabilir veya kendinden geçerek bayılabilir. Kan alan kişi bu durumu fark ettiğinde karşısındaki hastayı mümkün olduğu kadar sakinleştirmeye çalışmalıdır.

Yorumlar