Kan almak için kullanılan malzemeler nelerdir ?

Kan tahlili yapmak için vücudumuzda damarlarımız içinde dolaşan kandan örnek almak gerekir. Kan örneği alabilmek için bazı tıbbi malzemelere ihtiyaç vardır. Bu malzemeler sayesinde, kişiye çok acı vermeden, steril şartlar altında kan örneği alınabilir. Kan alınan yerde bir nokta kadar iz bırakan kan alma işleminde kullanılan malzemeler teknolojinin gelişmesiyle birlikte yıllar içinde çok gelişim göstermiştir.

 Aşağıda kan alma işleminde kullanılan malzemeler sıralanmıştır:


turnike bağlanması


Turnike:

Kan veren kişilerin üst koluna bir turnike bağlanır. Turnike elastik bir bant olup, kolu sıkıştırmak amacıyla kullanılır. Bu sayede toplardamarlardan kalbe doğru dönen kan yavaşlar, toplardamar genişleyerek şişer. Böylece damardan kan alma kolaylaşır. Damarları belirgin olan kişilerde turnike kullanılmadığı zamanlar da olabilir. Ancak kan damarı görülmeyen, belirgin olmayan veya deri yüzeyine yakın olmayıp derinde olan damarlar turnike kullanılarak daha rahat bulunabilir.

Resimde görüldüğü gibi modern turnikeler bulunmadığı durumlarda kauçuk borular ve hatta ameliyat eldivenleri bile aynı amaçla kullanılabilir. 

Antiseptik solusyon: 

Kan alınacak bölgeyi temizlemek için antiseptik bir solusyon kullanılır. Antiseptik olarak genellikle “alkol” kullanılır. Kanı alacak olan kişi bir pamuğa gerekli miktar antiseptik dökerek tahlil için kan alacağı bölgeyi temizler. Böylece iğnenin girdiği yerde deri üzerinde bulunabilecek mikropların enfeksiyona sebep olması engellenir.


kan tüpleri


İğne ve tüpler:

Tahlilin yapılabilmesi için gerekli olan kanı damarın içinden almak için kullanılır. Eski yıllarda damar içine sokulan bir iğneden damla damla akan kan cam bir tüp içinde toplanırken, sonraki yıllarda kanı damarın içinden daha rahat alabilmek için plastik enjektörler kullanılmaya başlanmıştır. Enjektör içine alınan kan yapılacak testlere göre plastik tüpler içine boşaltılarak ya pıhtılaşması beklenir veya pıhtılaşmaması için gerekli kimyasal maddeler eklenirdi. Günümüzde, yapılacak tahlile göre tüpler çeşitlenmiş, vakumlanmış, iğne ve iğneyi tutucu bir aparat ile kan alımı başlamıştır. Böylece her tahlil grubu için gereken örneği elde etmek kolaylaşmıştır.

Pamuk ve flaster:

Gerekli miktarda kan alındıktan sonra damar içindeki iğne çıkarılır. İğnenin girdiği deliğin üzerine kuru bir pamuk bastırılarak dışarı kanama önlenir. Birkaç dakika sonra pamuk kaldırılarak iğne deliğinin üzeri küçük bir flaster bant ile kapatılabilir. Böylece deri üzerindeki deliğin mikrop kapması önlenir.   

Yorumlar