Valproik asit (VPA) testi

Valproik asit adlı ilacın kan dolaşımında bulunan miktarını belirlemek için valproik asit testi yapılır. Valproik asit bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda kullanılan  bir ilaçtır. Kullanılan bir ilacın tedavide etkili olabilmesi için kan dolaşımında belirli bir miktarda bulunması gerekir. İlaç, kan dolaşımında "tedavi edici doz aralığı" olarak belirlenen miktarının üzerinde olması durumunda vücuda zarar vereceği için kan düzeyinin belirlenmesi son derece önemlidir. 


Valproik asit hangi durumlarda kullanılır ?


Genellikle epilepsi (sara) hastalarında kullanılan valproik asit, epilepsi nöbetlerinin sıklığının ve şiddetinin azaltılması amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Bipolar bozukluk adı verilen psikiyatrik hastalıkların yanı sıra, migren hastalığında da valproik asit kullanılmaktadır.


Valproik asit testi neden önemlidir ?


İlacın tedavi edici olabilmesi için kan dolaşımındaki miktarının belirli bir aralıkta olması gerekir. İlacın kan düzeyi bu aralığın altında ise yeterli tedavi edici etkinlik sağlanamaz. Bunun tam tersine, ilaç yüksek miktarda bulunursa bu kez de faydadan çok zarar getirir ve ilaçtan zehirlenme durumu ortaya çıkar. Bu iki durum da istenen durumlar değildir.

İlaçlar belirli bir dozda verilir. Ancak bir ilacın kan düzeyi çeşitli faktörlerden etkilenebileceği için, aynı dozu aldığı halde herkesin kanındaki valproik asit düzeyi aynı olmayabilir.

İlacı kullanan kişilerin tedavisinin tam olarak yapılabilmesi veya ilaçtan zarar görmemesi için belirli aralıklarla kan dolaşımındaki valproik asidin seviyesinin ölçülmesi gerekir.


Valproik asit


Valproik asit testi için gerekli örnek nedir ?


Valproik asit testi genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kandan elde edilen serumda yapılır.


Valproik asit testi neden istenir ?


Verilen ilacın kanda tedavi edici miktara ulaşıp ulaşmadığının saptanması,

Verilen ilaca rağmen ilacın neden etkili olmadığının belirlenmesi,

İlaç verilen kişinin ilacı kullanıp kullanmadığının anlaşılması,

İlaç kullanan kişinin kan dolaşımındaki miktarın zehirleyici seviyelere çıkıp çıkmadığının görülmesi için valproik asit testi istenir.

Yorumlar