Böbrek biyopsisi

Böbrek biyopsisi, böbrekte bulunabilecek hasar veya hastalıkların teşhisi için incelenmek üzere küçük bir parça böbrek doku örneği alma işlemidir. Böbrek biyopsisi hastalıklara tanı koymanın yanında hastalığın şiddetinin belirlenmesi veya böbreğe yapılan bir tedavinin takibi amacıyla da uygulanır.  


Böbrek biyopsisine neden yapılır ?


Böbrek kaynaklı kanama olduğunda,

İdrarda bol miktarda protein bulunduğunda,

Böbrek fonksiyonlarında bozulma sonucu kan dolaşımında atık ürünleri biriktiğinde yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda böbrek biyopsisi önerilir.


Böbrek biyopsisinin riskleri nelerdir ?


Böbrek biyopsisi çoğunlukla herhangi bir probleme sebep olmaz. Ancak bazen aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:

Kanama: Böbrek biyopsilerinde en sık rastlanan problemlerden biri işlemden sonra idrarda kan görülmesidir. Kanama genellikle birkaç gün içinde ortadan kalkar. Nadiren kan verilmesine gerek duylacak derecede kanamalara rastlanabilir. 

Ağrı: Biyopsi yapılan bölgede kısa süreli bir ağrı hissedilse bile birkaç saat sonra ağrı geçer.

Enfeksiyon: Nadiren de olsa böbrek çevresinde işlem sonrası kan toplanabilir ve nadiren de olsa burada bir enfeksiyon gelişebilir. Gelişen enfeksiyon için antibiyotik kullanmak gerekebilir. Toplanan kan bazen de tansiyon yüksekliğine yol açabilir.


Böbrek biyopsisinden önce nelere dikkat edilmelidir ?


Kullanılan tüm ilaçlar doktora gösterilmelidir. Biyopsiyi yapacak olan doktor bu ilaçlardan bazılarını bırakmanızı isteyebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar u tip ilaçlardandır. 

Biyopsi öncesi herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının belirlenmesi için idrar tahlili yaptırılır. Bir enfeksiyon varsa biyopsi yapmak riskli olacağından böbrek biyopsisi ertelenir.

Böbrek biyopsisi aç karnına yapılır. En az sekiz saat birşey yiyip içilmemelidir.


Böbrek biyopsisi nasıl yapılır ?

Genellikle deri üzerinden ince bir iğne batırılarak böbreğe ulaşılarak böbrekten doku örneği alınır. Bu esnada böbreğe ulaşıldığından emin olmak için ultrasondan faydalanılır.  Bu sayede iğnenin tam olarak nereye batırılması gerektiği ve ne yönde ilerleneceği belirlenir.
İğnenin batırılacağı yer işaretlenerek temizlenir ve bölge uyuşturucu bir madde ile uyuşturulur.

Deri üzerine uygulanan lokal anestezik madde yeterli gelmezse damar yolu ile de uyuşturucu madde verilebilir.

Deri üzerine ufak bir kesi yapılarak iğne buradan sokulur. Bu esnada ultrason ile de iğnenin hareketi izlenir.

Böbreğe ulaşıldığında nefesinizi tutmanız istenerek böbrekten doku örneği alınır. Yeterli doku örneği alınana kadar bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. 

İşlem bittikten sonra deri üzeri bir bandaj ile kapatılır.


Böbrek biyopsisi sadece deri üzerinden mi yapılır ?


Bazen laparoskopik olarak da böbrek biyopsisi yapılabilir. Bu durumda karın boşluğundan laparoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla böbrekten doku örneği alınır.


Biyopsi sonrası neler yapılır ?


İşlem sonrası böbrek biyopsisi nedeniyle kanama olup olmadığını belirlemek üzere idrar örneği ve kan vermeniz istenir. Yapılacak idrar tahlili ve kan sayımı ile bu durum anlaşılabilir.
Biyopsi yapılan bölgede ağrı hissedilebilir. Ağrı kesiciler ile ağrı azaltılabilir. 
Biyopsi sonrası genellikle 1 gün kadar yatak istirahati önerilir. Bir süre ağır kaldırmak gibi işlerden kaçınmanız istenir.

Böbrek biyopsisi


Böbrek biyopsisi sonrası hangi durumlar önemlidir ve doktora başvurmak gerekir ?

Biyopsinin üzerinden 24 saat geçtiği halde idrarda kan veya pıhtı bulunması,

İdrar yapamama,

Biyopsi bölgesinde ağrının artarak devam etmesi,

Ateşin 38 derecenin üzerine çıkması,

Baş dönmesi.


Böbrek biyopsisi ile alınan örneğe ne yapılır ?


Alınan örnek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada çeşitli işlemlerden geçen örnek mikroskop altında incelenebilir hale getirilir. Patoloji uzmanının mikroskop ile yaptığı inceleme sonucu böbrekte herhangi bir anormallik bulunup bulunmadığı tespit edilir ve bir rapor haline getirilir.
Patoloji uzmanının yazdığı rapora göre biyopsiyi yapan doktor gerekli işlemleri yapar. Teşhis koymak amacıyla biyopsi yapıldıysa gerekli tedavi planlanırken, tedavi takibi için yapılan biyopsilerin sonucuna göre ya aynı tedaviye devam edilir veya tedavi değiştirilir.

Yorumlar