Diz protezi nedir, neden ve nasıl takılır ?

Diz protezi takılması, gördüğü hasar nedeniyle işlevi bozulmuş ve ağrıya sebep olan diz ekleminin değiştirilmesi işlemidir. Diz protezi takılma işleminde, diz eklemindeki hasarlı kemik ve kıkırdak dokusu uzaklaştırılarak yerine metal ve plastikten yapılmış bir protez takılır.


Diz protezi takılmasının nedeni nedir ?


En sık neden hastanın diz ağrılarıdır. Hasta oturup kalkarken, merdiven çıkarken veya yürürken ağrı çeker. Bu ağrı o kadar dayanılmaz hale gelir ki, kişi en küçük bir hareketi yapmaktan bile çekinir. Hatta bazı kişilerde hareketsiz iken bile ağrı olur. Hasar görmüş eklemin değiştirilmesi hem ağrıyı hem de hareket kısıtlılığını ortadan kaldırır. 


Diz protezi takılmasının riskleri nelerdir ?


Diz protezi takıldıktan sonra enfeksiyon gelişme riski düşük olsa da nadiren görülebilir. Yüksek ateş, titreme, ameliyat bölgesinden akıntı olması, ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişkinlik ve ağrı enfeksiyon olduğunun işaretidir. Bu durumda en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Toplardamarlarda kan pıhtısı oluşumu da risklerden biridir. Meydana gelen pıhtı toplardamarlar yoluyla ilerleyerek akciğerler başta olmak üzere damar tıkanıklıklarına yol açabilir.

Sinir hasarı nadir görülen risklerdendir.


Diz protezi kim tarafından takılır ?


Diz protezinin takılması ortopedistler tarafından yapılır. İşlem genel, spinal veya epidural anestezi altında ameliyathanede gerçekleştirilir. 

Diz protezi takılması

Ameliyat sonrası dönemde neler yapılmalıdır ?

Ameliyattan sonra birkaç gün hastanede kalınır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı hissedilmeye başlanır. Ancak uygun ağrı kesiciler yardımıyla ağrı azaltılır. 

Öncelikle diz protezi takılan ayak ve bileğinin oynatılması istenir. Böylece bacak kaslarına kan akışı artar, ameliyat edilen yerin şişmesi ve kan pıhtısı oluşması önlenir.

Ayrıca verilen kan sulandırıcıları ve kullanılan özel çorapların da yardımıyla hem şişlik hem de kan pıhtısı oluşumu engellenmeye çalışılır.

Ameliyattan sonraki gün bir fizyoterapist yeni diz ile hangi egzersizlerin yapılması gerektiğini gösterir. Daha sonra bir fizik tedavi programı uygulanarak önce evde daha sonra dışarıda yürüyüşler başlatılır.

Bir süre sonra da merdiven inme ve çıkma denemeleri başlar. Fizik tedavi uzmanlarının önerdiği diz güçlendirme egzersizleri de yapılarak 3-6 haftalık bir dönemden sonra hafif ev işleri ve alışverişe çıkma gibi aktiviteler yapılabilir.

Doktorunuzun ve fizik tedavi uzmanının talimatları ne kadar düzgün yapılırsa, normal hayata dönmek de o kadar çabuk ve kolay olacaktır.

Yorumlar