Fibrin yıkım ürünleri (FDP) testi

FDP testi, "fibrin yıkım ürünleri" anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltma ile anılır ve kan damarları içindeki bir pıhtı eritildikten sonra kan dolaşımında kalan maddeleri tespit eder.


Fibrin yıkım ürünleri nedir?


Normalde kan damarları içinde pıhtı oluşmaz. Ancak herhangi bir sebeple bir pıhtı oluşması durumunda vücut bu pıhtıyı ortadan kaldırıcı sistemleri devreye sokar. Aksi halde pıhtı kan dolaşımını bozarak damarı tıkar ve tıkanma yerine göre çeşitli organların beslenmesi ve oksijenlenmesi durur.

Damarların içinde pıhtı oluşmasının engellenmesi hayati öneme sahiptir ve eritilen pıhtıdan arta kalan maddeler "fibrin yıkım ürünleri" adını alır ve çeşitli durumların teşhisinde önemli rol oynar.


Fibrin yıkım ürünleri testi neden istenir?


Derin ven trombozu olup olmadığının belirlenmesinde,

Akciğer embolisi olup olmadığının belirlenmesinde,

Pıhtılaşma bozukluklarında,

Pıhtılaşma bozukluğu nedeniyle tedavi görenlerde bu test istenebilir.


Pıhtılaşma bozuklukları neden olur ?

Karaciğer hastalıkları,

Böbrek hastalıkları,

Yanıklar,

Doğumsal kalp hastalıkları,

Lösemi,

Ağır bakteriyel enfeksiyonlar,

Hamilelikte yüksek tansiyon,

Doku reddi,

Hamilelikte plasenta problemleri.


Test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

Barbitüratlar, heparin, streptokinaz ve ürokinaz gibi ilaçlar kan dolaşımında bulunan fibrin yıkım ürünlerini artırabileceğinden doktorunuz test öncesi bu ilaçları kesmenizi isteyebilir. Ancak doktorunuz istemedikçe ilaçları kendi başınıza kesmeyiniz.


Test sonucu normal değeri nedir ?

Test sonucu testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan yöntem ve cihaza göre değişiklik gösterebilir. Normal değer genellikle mililitrede 10 mikrogramdan azdır. Bunun üzerindeki değerler bir pıhtılaşma bozukluğunun göstergesi olabilir.

Test sonucunuzu doktorunuz değerlendirmelidir. Bu sebeple tahlil sonrası test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz.

Yorumlar