Lityum testi

Lityum testi, kan dolaşımında bulunan lityumun seviyesini ölçer. En sık “bipolar bozukluk” adı verilen hastalıkta verilen bir ilaç olan lityum tedavisinin başlangıç döneminde ilaç dozunun ayarlanması, tedavinin ilerleyen dönemlerinde ise belirli aralıklarla lityum'un kanda zehirleyici düzeylere ulaşıp ulaşmadığının kontrolunda kullanılır. Lityum testi için kan son ilaç içilmesinden en az 10-12 saat sonra alınmalıdır. Lityum dikkatli kullanılması gereken bir ilaç olup, belirlenen dozdan fazla kullanılması durumunda lityum zehirlenmesine sebep olabilir. Lityum kullanılmaya başladıktan sonra ağız kuruluğu, ağızda metalik bir tat, ellerde hafif bir titreme ve ishal gibi yan etkiler görülebilir ancak bu belirtiler bir süre sonra vücut lityuma alışınca ortadan kalkar.


Lityum hangi amaçla kullanılır ?


Lityum genel olarak psikiyatristlerin davranış bozukluğu tedavisi için reçete ettikleri bir ilaçtır.

Bipolar hastalık adı verilen ve birbirini takip eden depresyon ve mani dönemleri ile kendini gösteren bu hastalık lityumun en sık kullanıldığı hastalıklardandır.

Lityum santral sinir sistemi üzerinde etki göstererek kişinin duygularının daha kolay kontrol altına alarak hayattaki problemleri ile daha kolay başa çıkabilmesini sağlar.

Lityum bunun dışında mental depresyon, küme baş ağrısı ve kan dolaşımında bulunan “nötrofil” adlı kan hücrelerinin sayısının azaldığı durumlarda da kullanılabilir.  

Lityum testi


Lityum testi neden yapılır ?


İlaçların etkilerini gösterebilmesi için kan dolaşımında belirli seviyelerde bulunması gerekir. Tedavi edici doz aralığı denilen bu seviyeye erişebilmeleri ve bu doz aralığında kalabilmeleri tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir. Doktorlar ilaç verdikleri kişide tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için ilacın kan düzeyini bilmek isterler. Bu sebeple ilaç düzeyinin ölçülmesini isterler.
Ayrıca, bazen çeşitli nedenlerle ilaç istenilen doz aralığının çok üzerine çıkmış olabilir. Bu durumda ilaçtan faydadan çok zarar gelir. İlaç zehirleyici etki göstermeye ve kişide buna ilişkin belirtiler görülmeye başlar. Acil tedavi için ilacın düzeyinin bilinmesi ve tedavinin buna göre yapılması gerektiğinden lityum testi yaptırılır.


Lityum için gerekli test örneği nedir ?

Lityum testi için genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneği alınır. Bu kan örneği laboratuarda santrifüj edilerek serum elde edilir. Lityum testi bu serumda yapılır.


Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Lityum testi için kan örneğinin alınma zamanı çok önemlidir çünkü ilacın içilmesinden sonra kan dolaşımında bulunan düzeyi dalgalanma gösterir. Bu sebeple lityum testi için kan hep günün aynı zamanında alınmalı, son ilaç içilme zamanı kan alımından 10-12 saat önce olmasına dikkat edilmelidir.


Lityum test sonucu nasıl değerlendirilir ?

Lityumun tedavi doz aralığı 0.5-1.2 mEq/L’dir. 

Lityum test sonucunun 2 mEq/L’nin üzerinde çıkması kanda zehirleyici doza ulaşıldığını gösterir. Lityumun fazlası sinir hücrelerinin ve böbrek hücrelerinin hasar görmesine yol açar.

Lityum test sonucunun 3 mEq/L’nin üzerinde çıkması hayati tehlike riski oluşturur.

Yorumlar

  1. Lityum testi yapmam lazım ve konuştuğum hastane bana kan'ı Ankaraya göndereceğini sonucuda 10 gün sonra veririz diyor.Sİzce Lityum testi sağlıklı çıkarmı 10 günlük süre zarfında. Beni bilgilendirirmisiniz lütfen.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Sizden alınan kan uygun koşullarda gönderildiği taktirde hiçbir sorun olmaz. Kanın gönderildiği laboratuvar farklı yerlerden gelen kanları biriktirip çalışarak test sonucunu sizin hastanenize gönderecektir. Nadir yaptırılan testler için kullanılan yöntemlerden biri budur. Dikkat edilmesi gereken şey, bundan sonraki ölçümlerinizin de aynı yerde yaptırılmasıdır. Farklı laboratuvarlarda farklı yöntemlerle yaptırılan lityum testinin sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi uygun olmayacaktır. Bu sebeple ilk testi nerede yaptıracaksanız, bundan sonrakileri de orada yaptırınız.

    YanıtlaSil
  3. 11/01/2016tarihinde Lityum testi sonucu 0.83 tü ve günde 3defa litirul kullanıyordum.24/05/2016da Lityum testi sonucu 1.24çıktı.Doktorum ilacıgünde 2 ye indirdi ağustosun ikinci haftasında tekrar lityum testi ve diğer tahlilleri yaptırıp gel dedi.İSTANBUL/KARTAL DA yapılıyordu.Yaz tatili nedeniyle Trabzon a geldik.Trabzonda yaptırabilirsiniz demişti.Bir sorun olur mu?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Bu gibi testlerin aynı laboratuvarda yaptırılması takip açısından daha uygundur. Ancak mecburiyetler nedeniyle başka bir yerde yaptıracak olursanız, Trabzon'da Lityum testini yaptırdığınız laboratuvarın referans aralıklarını da doktorunuza bildirmeniz gerekir, çünkü yeni laboratuvar farklı bir yöntemle ölçüm yapıyor olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,ilginiz ve beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim iyi günler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Umarız faydalı olmuşuzdur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. iyi günler hocam benim lityum 0 73 çıktı sabah 2 akşam 2 içiyorum iyi günler

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Test sonucunuz bizim değerlerimize göre normal aralıktadır. Ancak test sonucunuzu mutlaka doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Lityum 0,23 Normal değerler 0.6-1.2

    Düşük olması ne anlama geliyor acaba? Toksisite ihtimalinden bahsediyor ayrıca.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Lityum düzeyinin düşük çıkması doktorunuz için bir göstergedir. Eğer lityum ilacı kullanıyorsanız ilacı tarif edildiği gibi kullanmıyor olabilirsiniz veya daha fazla kullanmanız gerekiyor olabilir. Doktorunuz buna göre bir doz ayarlaması yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. merhaba beş buçuk yaşındaki oğlumun lityum değeri 0.05 çıktı referans aralığı ise (0.6/1.2) ben bunu anlamadım çoçuk doktoru ltyumun ağır metal olduğunu düşük çıkmasının iyi anlama geldiğini söyledi.birde çoçuk psikiyatrisine mi sorsam teşekürler

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Lityum testi lityum ilacı kullananlara yapılır. Çıkan sonuca göre ilacın dozu ayarlanır. Eğer düşük çıkmışsa ilacın dozu artırılır. Eğer yüksek çıkmışsa ilacın dozu azaltılır. Çocuğunuz lityum ilacı kullanıyor mu?
    Eğer lityum ilacı kullanmıyorsa lityum testi yapılmasına da gerek yoktur.
    Eğer lityum ilacı kullanıyorsa bu durumda tahlil sonucunu doktorunuza gösteriniz ki ilacı dozunu ayarlayabilsin.
    Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. merhaba hocam oglum beşbuçuk yaşında böyle bir ilaç kullanmıyor doktor yapın dedi ama bize düşük çıktığı için lityum kullanın dedi çoçuk psikiyatrimizde zaten bu değer ilaç kullanılmadığı için böyle çıkar düşük çıkması daha iyidir ben şeyi anlmadım düşük çıkarsa sorunmu oluyor zaten bu yaştaki çoçuğada böyle bir tanı konulmazmış teşekürler cevabınız için

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Umarız faydalı olmuşuzdur. Sağlıklı günler dileriz

    YanıtlaSil
  15. ali hakan pekin6 Mart 2017 06:55

    lityum kan düzeyi 0,8 çıktı çocuğun. günde 900 mg kullanıyor acaba 600mg indirebilirmiyiz

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    Bu soruyu doktorunuza sormalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. lityum tahlil sonucum 0.614 çıktı.Normal mi

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,
    Tahlil sonucunuzun birimini ve referans aralığını yazmadığınız için bir şey söyleyemiyoruz. Sonucunuzu doktorunuza göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba hocam annem aşırı doz 6.0 lityum zehirlenmesine maruz kaldı 4 gündür yoğun bakimda diyaliz tedavisi ile 1,6 ya kadar düştü fakat konuşma ve hareket tepkisi hala yok yıllardır bipolar hastası Lithuril ve sereguel kullanıyor şu anda konuşmakta zorlanıyor el ve ayaklarını hareket ettiremiyor çoğu zaman uyku halinde bizi nasıl bir süreç bekliyor tedaviye nasıl devam etmemiz gerekiyor önerilerinizi bekliyorum Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,
    Annenizin durumu ve geçireceği süreç ile ilgili bilgileri doktorundan almanız uygun olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  21. 0.436 mg/dl.1.39 mg/dl.0.42-0.83 sonuçlar bunlar.normalmidir acaba.teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Merhaba,
    Sizin tahlil sonucunuzun ve testin referans aralığının ne olduğu anlaşılamadığı için bir değerlendirme yapılamamıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    Sizin tahlil sonucunuzun ve testin referans aralığının ne olduğu anlaşılamadığı için bir değerlendirme yapılamamıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  24. Selamlar,
    Benim lityum aralıklarım birincisinde 0.8 ikincisinde 0.6 çıktı.Günlük 4 tane lithuril ilacı alıyorum.(1200 mg.)Bu kan değerlerim normal mi?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Abdi bey,
    İkinci tahlil sonucunuz ilkine göre düşük çıkmış. Bu durumda doktorunuz belki bir doz ayarlaması yapmak isteyebilir. Bu sebeple sonucunuzu doktorunuza göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  26. merhaba lityum değerim 0.51 çıktı. Günde 2 kere alıyorum.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Nar Narcı,
    Lityum düzeyiniz alt sınırda çıkmış. Sonucu doktorunuza gösteriniz. Doktorunuz gerekli görürse doz ayarlaması yapmak isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  28. merhaba lityum için ilaç kullanmıyorum ilk tahlilim sonuç 0,05 çıktı.ilaç kullanmayan birine göre bu değer normalmi acana

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Tubi,
    Sonucunuz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  30. mèhaba yillardir duzenli olarak lithuril kullaniyorum tahlil sonucum 0.4 cikti bir hafta sonra ise 0.0 cikti lithuril tedavi etkisini kaybetmis olabilir mi?

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Tuğba hanım,
    Olabilir. Doktorunuza başvurmanız gerekir. O gereken doz ayarlamasını yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba hocam ilk tahlilim 0,8 ikinci ise 0,6 çıktı.Bunlar normal mi?

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Abdi bey,
    İkincisi daha düşük çıkmış, sonucu doktorunuza göstermenizi öneririz. belki bir doz ayarlaması yapmak isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba lityum düzeyini ölçmek için verilen kan için aç karnına olmak şartı var mı acaba. tok karnına kan verince doğru sonuç çıkar mı?
    Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  35. Merhaba,
    Tahlil için verilen kanın aç karnına olması tercih edilir. Bu konuda sitemizde bulunan bir yazının linkini size gönderiyoruz: https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/kan-tahlilleri-neden-ac-karnina-alinir.html Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  36. hocam ben günde ikisefer 5 adet lutiril kullanıyorum sonucum 0,45 çıkıyor günde enfazla kaç mg kadar kullanılıyor. teşk.ederim.

    YanıtlaSil
  37. Merhaba Harun bey,
    İlacı nasıl kullanmamanız gerektiğine doktorunuz karar vermelidir. Bu sebeple tahlil sonucunuzla birlikte doktorunuza başvurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  38. dradmin, 0,05 nasıl normal oluyor açıklar mısınız? yukarıdaki sorularda daha yüksek olan rakamlı sonuçlarda bir yorumda bulunmayıp doktora danışmalısınız diyorsunuz, burada çok düşük olan rakama normal diyorsunuz, sizin doktorluğunuz var mı?

    YanıtlaSil
  39. Merhaba Salih bey,
    Daha yüksek sonuç çıkan kişiler ilaç kullanan kişiler olup, çıkan sonucun tedavilerinin düzenlenmesi açısından doktorları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini düşünerek bu şekilde cevap verilmiştir.
    Lityum sonucu 0.05 çıkan kişinin ilaç kullanmadığını sanırım gözden kaçırmışsınız. Yoksa bu şekilde bir soru sormayacağınızı düşünüyorum. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  40. Hocam lityum test sonucum 1.24 çıktı nasıl normal mi değil mi?

    YanıtlaSil
  41. Sema hanım, Lityum ilacı kullanıyor musunuz?

    YanıtlaSil
  42. iyi günler.Bipolar hastasınınLityum kullanırken dozunda bir değişiklik yokken, kandaki lİtyum oranının değişmesi hastalığında farklı bir duruma(mani ya da depresyon) giriyor olmasının bir göstergesimidir.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Gizem hanım,
    Bu sorunun cevabını işin uzmanları olan psikiyatristler verebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder