Meme biyopsisi

Meme biyopsisi, memede bulunan şüpheli bir lezyondan laboratuvarda incelenmek üzere doku örneği alma işlemidir. Memede bulunan kitleler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Bunun belirlenmesi tedavi planlaması açısından büyük önem taşır. Bu sebeple kitleden alınan hücrelerin özellikleri incelenerek kitle hakkında fikir sahibi olunur. 


Hangi durumlarda meme biyopsisi yaptırmanız istenir ?


Memede bir kitle tespit edildiğinde,

Memedeki kitlenin kötü huylu olabileceği düşünüldüğünde,

Çekilen mammografide şüpheli bir alan belirlendiğinde,

Yapılan ultrasonografide şüpheli bir alan bulunduğunda,

Yapılan MR'da şüpheli bir alana rastlandığında,

Memede çeşitli değişiklikler saptandığında meme biyopsisi yaptırmanız istenir.


Meme biyopsisinin ne gibi riskleri vardır ?

  • Memede morarma,

  • Memede şişme,

  • Memede kanama,

  • Memede enfeksiyon,

  • Memede şekil değişikliği.


Meme biyopsisinden önce yapılması gereken şeyler nelerdir ?

Devamlı ilaç kullananlar kullandıkları ilaçları doktoruna göstermelidir. Doktorunuz bu ilaçlardan bazılarını kesmenizi isteyebilir. Özellikle aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar bunlara örnektir. 
Alerjisi olanlar da bunu doktoruna belirtmelidir.

Meme biyopsisi


Meme biyopsileri nasıl yapılır ?

Memelerden doku örneği almak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Memedeki kitlenin yeri ve büyüklüğüne göre farklı biyopsi çeşitleri kullanılabilir. 

Kullanılacak yöntem belirlendikten sonra meme üzerinde lokal anestezi yapılarak biyopsi bölgesi uyuşturulur. Gereken anestezi sağlandıktan sonra biyopsi gerçekleştirilir.



İnce iğne meme biyopsi tekniği nedir ?


Memede belirlenen bir kitlenin değerlendirilmesinde en basit yollardan biri ince iğne biyopsisidir. Muayene masası üzerine sırtüstü yatan hastanın memesindeki kitleye ince bir iğne batırılır. Bu iğneye bağlı bir şırınga yardımıyla kitle içinde bulunan sıvı veya hücreler çekilir. Böylece kitle içinden örnek elde edilmiş olur. 

İnce iğne biyopsisi memedeki kitlenin bir kist olup olmadığını anlamanın en hızlı yollarından biridir. Kitle sıvı dolu bir kist ise, şırınganın içine sıvı gelecektir.


Meme biyopsisi sonrası neler yapılır ?


Yapılan biyopsinin çeşidine göre meme biyopsisi sonrası uygulamalar değişebilir. Doktorunuz biyopsiden sonra neleri yapabileceğinizi, neleri yapamayacağınızı size bildirecektir. 

Biyopsi sonrası ağrı olabilir. Ağrı kesici olarak aspirin dışındaki ağrı kesiciler kullanılabilir. 

Biyopsi nedeniyle memede şişlik olmaması için buz uygulaması yapılabilir.

Biyopsi yapılan bölgeye dikiş atıldıysa, dikişler ile ilgili yapılması ve yapılmaması gereken şeyler doktorunuzdan öğrenilmelidir.

Normal şartlar altında işlemden bir gün sonra kişi normal aktivitesine dönebilir. 


Meme biyopsisi ile alınan örnek ne yapılır ?


Biyopsi işlemi ile memeden alınan doku örneği patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada çeşitli işlemlerden geçirilen örnek, mikroskop altında incelenebilecek duruma getirilir. Patoloji uzmanı hazırlanan örneği mikroskopta inceleyerek doku örneğindeki hücrelerin normal olup olmadığını değerlendirir. Onun değerlendirme sonucu rapor haline getirilerek biyopsiyi yapan doktora gönderilir veya hastanın kendisine verilir. Biyopsiyi yapan doktor çıkan sonucu muayene bulguları ve önceki tetkik sonuçları ile karşılaştırarak uyumlu olup olmadığını değerlendirir. Bu değerlendirmeye göre hastasına bilgi verir ve tavsiyelerde bulunur.

Yorumlar