Prostat biyopsisi

Prostat bezinde bulunan şüpheli bir oluşumdan incelenmek üzere doku örneği alma işlemine "prostat biyopsisi" adı verilir. Prostat erkeklerde bulunan bir bez olup sperm sıvısının bileşimine katkıda bulunur. Çeşitli nedenlerle prostat bezinin büyümesi erkeklerde idrar yapma problemlerine yol açar. Prostat iyi huylu veya kötü huylu büyüyebilir. Bunun belirlenebilmesi, prostat bezinden alınan doku örneğinin incelenmesi ile mümkün olabilir. Çıkan sonuca göre yapılacak tedavi yönlendirilir.


Hangi durumda prostat biyopsisi yapılır ?


Prostat bezinde büyüme meydana gelmesi durumunda erkeklerde idrar yapma ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu konu ile ilgili doktorlar Üroloji uzmanlarıdır. Bevliye uzmanı olarak da bilinen doktorlar gerekli muayeneyi ve kan testlerini yaptıktan sonra prostattaki büyümenin sebebini ortaya çıkarmak üzere "prostat biyopsisi" yapılmasını isteyebilir. Prostat biyopsisi yaptırılması aşağıdaki durumlarda önerilir:

Yapılan PSA test sonucu belirlenen normal sınırlardan yüksek çıktığında,

Doktorun parmakla yaptığı prostat muayenesi sonucunda büyüme veya kitle hissettiğinde prostat biyopsisi yaptırılması istenir.



Prostat biyopsisinin riskleri nelerdir ?


Enfeksiyon: Prostat biyopsilerinden sonra en sık görülen risklerden biri enfeksiyondur. 

Kanama: Prostat biyopsisi sonrası kanama da sık görülen durumlardandır.

Menide kan bulunması: Yapılan biyopsiden sonraki birkaç hafta boyunca menide kan bulunabilir. Ancak bu kanın miktarı çok azdır.

İdrar yapma zorluğu: İşlemden sonra bazen idrar yapmada zorluk meydana gelebilir. Bazı durumlarda idrar akışını sağlamak için kateter takmak gerekebilir.


Prostat biyopsisi öncesi nelere dikkat edilmelidir ?


İşlem öncesi dönemde alınan ilaçlar doktora bildirilmelidir. Buna göre bazı ilaçların kullanılmaması istenebilir. Örneğin kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde kanama riski artacağı için işlemden önce bu ilacı kullanan kişilerin ilacı kesmeleri gerekir.
Prostat biyopsisinden bir gece önce bağırsakların boşaltılması için ilaç kullanılması istenir.
Enfeksiyon gelişmesini engellemek için işlem öncesinden başlayarak antibiyotik kullanılması istenebilir.

Prostat biyopsisi

Prostat biyopsisi nasıl yapılır ?


Prostat biyopsi örnekleri farklı şekillerde alınabilir:

Transrektal biyopsi: Makattan girilerek prostata ulaşılır ve prostat örneği bu yolla alınabilir.

Transüretral biyopsi: Penis ucundan girilerek prostattan doku örneği alınabilir.


Biyopsi sonrası nelere dikkat edilmelidir ?


İşlemden sonra birkaç gün antibiyotik almanız gerekir. İşlem yapılan bölgede ağrı hissedilebilir. Bu sebeple doktorunuz bazı ağrı kesici ilaçların kullanımını önerecektir. Bir süre makattan az miktarda bir kanama olabilir, menide, idrarda veya dışkıda az miktarda kan görülebilir. 
Uzun süre aşırı kanama olması, hissedilen ağrının giderek artması, işlem yapılan bölgede şişlik olması, idrar yapmanın giderek güçleşmesi, idrar yaparken ağrı olması, penisten akıntı olması durumunda doktora müracaat edilmelidir. 


Alınan prostat biyopsi örneği ne yapılır ?


Alınan örnek patolojiye gönderilir. Patoloji uzmanı örneği çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra mikroskop altında inceleyerek anormal hücrelerin bulunup bulunmadığını araştırır. Prostat dokusundaki büyümenin nedeninin basit bir enfeksiyon veya prostat kanseri olup olmadığı belirlenerek rapor edilir. Üroloji uzmanı bu rapora göre gerekli olan tedaviyi belirleyerek hastasını tedaviye başlar.

Yorumlar

  1. Mehmet Yılmaz18 Nisan 2018 04:48

    Prostat biyopsisi yapıldı iyi huylu denildi ama kan kaçağı var biyopsiden kaynakli olabilir mi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mehmet bey,
    Olabilir. Bu konuda size en net bilgiyi biyopsi yapılan yerdeki doktorunuz verebilir. Ona müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder