Yumurta dondurma nedir ?

Yumurta dondurma, kadının üreme potansiyelinin korunmasına yardımcı olmak için kullanılan bir yöntemdir. Yumurtalıklardan elde edilen yumurta hücreleri dondurularak saklanır ve ileriki yıllarda zamanı geldiğinde eritilerek kullanılabilir. Saklanan yumurta eritildikten sonra laboratuvar şartlarında bir sperm ile birleştirilerek döllenir ve kadının rahmine yerleştirilir.


Yumurta dondurma işlemine neden gerek duyulur ?


Hamile kalmak için çeşitli nedenlerle hazır olmayan kadınlar için yumurta dondurma işlemi bir seçenektir. Bu kadınların dondurulan yumurtaları ileri yıllarda kullanılma zamanı gelene kadar saklanır.

Yumurta dondurma

Embriyo dondurma işlemi ile yumurta dondurma işlemi arasında ne fark vardır ?

Embriyo dondurma işlemi bir sperm ile döllenmiş bir yumurtanın dondurulma işlemidir. Halbuki yumurta dondurma işleminde yumurtayı dölleyecek bir sperme gerek yoktur. Çünkü yumurtalar döllenmeden dondurulur.


Hangi durumlarda yumurta dondurma işlemi yaptırır ?

Radyoterapi veya kemoterapi gibi bazı kanser tedavileri kadının doğurganlığını etkileyebilir. Bu sebeple tedavi öncesinde yumurtalıklarda yumurta elde edilerek dondurulur ve tedavi sonrası dönemde kullanılmak üzere saklanır.

Tüp bebek uygulamalarının bazılarında yumurtanın elde edildiği gün erkek yeterli miktarda sperm sağlayamaz. Bu sebeple yeterli sperm elde edilene kadar kadının yumurtası dondurulabilir.


Yumurta dondurma işleminin riskleri nelerdir ?

Kadının yumurtlamasını uyarmak için bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar bazen yumurtalıkların ağrılı şişliklerine sebep olabilir. Bunun yanında mide bulantısı, kusma ve ishal de görülebilir.

Dondurulacak yumurtanın elde edilme işlemi esnasında kullanılan iğne nedeniyle kanama, enfeksiyon veya yakın organlarda yaralanma olabilir.

İşlem sırasında kullanılan anestezik maddeye bağlı alerji görülebilir.


Yumurta dondurma gelecekte bebek sahibi olmanın garantisi midir ?

İlerki yıllarda kendi yumurtası ile bebek sahibi olmayı düşleyen anne adaylarının yumurta dondurma işlemi bebek sahibi olmayı garantilemez. Bu işlem yumurtayı korur ancak gelecekteki yumurta transferinin başarısı birçok faktöre bağlıdır. En büyük etkenlerden biri, yumurtanın elde edildiği dönemdeki anne yaşıdır. 


Yumurta dondurma işleminden önce neler yapılır ?

Saklanacak yumurtaların miktarı ve kalitesini belirlemek amacıyla FSH gibi hormon testleri yapılır. Ayrıca çeşitli hastalıklar açısından inceleme yapılarak, belirli hastalıklara sahip kişilerin yumurtalarının saklanmasına yönelik önlemler alınır.

Kaç tane yumurta dondurulacağına karar verilir. Genellikle 20-30 yumurta dondurulması önerilir. Yumurtalıkların buna göre uyarılması gerekebilir.

Taze yumurta kullanımına göre dondurulmuş yumurta ile gebelik şansının biraz daha düşük olabileceği unutulmamalıdır.

Yorumlar