Enginarın faydaları

Güney Avrupa ve Akdeniz kıyılarında yetişen enginarın sağlık açısından faydaları pek de bilinmez. Sıcak iklim bitkisi olan enginar en çok İspanya, ABD, İtalya ve Fransa'da yetiştirilir. Ülkemizde de özellikle Ege kıyılarında yetiştirilen bu sebzenin yapraklarından göbeğine kadar her yeri faydalıdır. Enginar yaprakları çiğ olarak tüketilebileceği gibi, yemeği veya dolması da yapılabilir. Ben en çok annemin çocukluğumda yaptığı enginar dolmasını severim. Bazıları ise bakla ile beraber enginar yemeğinden hoşlanır. Ayıklaması zor olduğu ve zaman aldığından pek uğraşılmak istenmese de  sağlık açısından enginarın faydaları çoktur.. Aşağıda  sağlık açısından enginarın faydaları özetlenmiştir.


Enginarda bulunan besinler nelerdir ?


C vitamini: Enginar C vitamininin oldukça iyi bir kaynağıdır. C vitamini güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Vücudun savunulmasında görev alan bağışıklık sistemi C vitamininin de sayesinde vücuda zarar gerebilecek mikroorganizmalarla savaşır. Ayrıca C vitamini vücuttaki antioksidan sistemin güçlenmesini ve serbest radikallerin ortadan kaldırılarak kansere neden olmalarını önler.

Potasyum: Enginardaki potasyum sayesinde vücuttaki sıvı miktarı dengelenir, normal ve sabit kalp atımı sağlanır. Potasyum aynı zamanda kas kasılmasını sağlayan sinir iletimi için de gereklidir.

Besinsel lif: Enginar besinlerle alınan lif içeriği açısında da zengindir. Herkesin bildiği gibi besinlerle alınan lifler sindirim sisteminin çalışmasını düzenlediği gibi kabızlığı da önler.

K vitamini: Enginarda önemli miktarda bulunan K vitamini sayesinde yaraların iyileşmesi için gerekli pıhtılaşma faktörlerinin yapımı sağlanır.

enginarın faydaları


Enginarın sağlık açısından faydaları nelerdir ?

Kalp sağlığı: Kolesterol kalp ve damar sistemi içinde dolaşan bir yağdır. Damar duvarlarına yapışarak damarların daralmasına yol açan ve bu nedenle kan akımını azaltan kolesterol ölümcül kalp krizlerine sebep olabilir. Harvard Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırmaya göre enginarda bulunan niasin adlı vitamin kan damarlarını tıkayan kötü kolesterolü azaltırken iyi kolesterolü artırır.

Normal kan basıncı: Yukarıda da yazıldığı gibi enginarda bulunan potasyumun vücuda birçok faydası vardır. Günlük alışkanlık olarak bol miktarda tuz tüketilmekte bu da kan basıncını artırmaktadır. Potasyum tuzun etkisiyle artan tansiyonun düzene konabilmesini sağlar. Ayrıca, tansiyon hastalarının kullandığı bazı ilaçlar vücuttan potasyum kaybına yol açarlar. Enginar sayesinde vücuttan kaybedilen potasyum doğal olarak yerine konabilir. Şeker hastalarının da kan basıncı ile ilgili istenmeyen durumlar ile karşılaşmamaları için enginar tüketmeleri tavsiye edilir.

Sağlıklı sindirim sistemi: Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan en önemli maddeler besinlerle alınan liflerdir. Enginar besinsel lif bakımından zengin bir kaynaktır. Bu sayede bağırsak hareketleri düzene girer ve kabızlık riski azalır. Besinsel lifler mide bağırsak sistemindeki gaz, kramp, hassasiyet ve rahatsızlıkları ortadan kaldırır. Sindirim sisteminde gelişebilecek kanser riskini de azaltır. Safra  üretimini ve salınmasını artırarak sindirimi kolaylaştırırken, safra kanallarındaki tıkanıklıkları önler.

Karaciğer sağlığı: Enginarda bulunan antioksidanlar karaciğerdeki toksinlerin (zehirlerin) vücuda zararsız hale getirilme sürecini hızlandırarak vücuttan daha çabuk atılmalarını sağlar. Böylece karaciğerin sağlıklı kalmasını sağlarken, hasar görmüş karaciğer hücrelerinin tamiri ve iyileşmesini sağlar.

Kemik sağlığı: Enginarda bulunan magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineraller kemik sağlığı, kemiklerin sağlamlığını sağlarken kemik erimesi gelişimini de önlerler.

Beyin fonksiyonları: Enginarın beyin için de faydalı olduğu, damarları genişleterek beyne daha fazla kan gitmesini sağladığı düşünülmektedir. İçerdiği fosfor sayesinde beyin hücrelerinin sağlıklı çalışmak için ihtiyaç duyduğu minerali de enginar sağlar.

Kanserin önlenmesi: Enginar içinde antioksidan bulunan besinlerden biridir. Antioksidanlar, vücutta kansere sebep olabilecek serbest radikallere karşı savaşan vücudun savunma sistemine yardımcıdır. Enginarda bulunan polifenoller de kanseri yavaşlatan, durduran veya tamamiyle geri döndürdüğü düşünülen maddelerdir. Enginarda bulunan kuersetin ve rutin'in kanser gelişimini önleyen diğer antioksidanlar olduğu ileri sürülmektedir. 

Yorumlar