Göz altı torbaları

Birçok kişi göz altı torbalarından şikayetçidir. Genellikle yaşlandıkça ortaya çıkan göz altı torbaları özellikle kadınlarda kozmetik açıdan şikayetlere sebep olan oluşumlardır. Göz altı torbaları hafif şişlikler olabileceği gibi, göz çevresinde koyu renkli halkalar şeklinde de olabilir. 


Göz altı torbalarının sebepleri nelerdir ?


Yaşlılık: Yaşlandıkça göz çevresindeki dokuda bulunan kaslar zayıflar. Kasların zayıflaması ile göz kapakları çevresindeki yağ tabakası göz kapaklarına da iner ve göz çevresinde şişkinlik oluşturur. Ayrıca göz çevresindeki deri de sarkmaya başlar. 

Sıvı toplanması: Göz çevresinde sıvı toplanması da şişkinliğe yol açar. Havanın sıcaklık ve nem değişiklikleri sıvı toplanmasına yol açabileceği gibi, hormonal değişiklikler ve tuzlu yiyecekler de göz çevresinde sıvı toplanmasına neden olabilir. 

Uykusuzluk: Göz altı torbalarının bir sebebi de yeterli uyku uyuyamamaktır.
Alerjiler: Göz altı torbalarına eşlik eden kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler de varsa sebep bir alerji olabilir.

Ailesel: Bazı kişilerin göz altı torbalarının sebebi ise aileseldir. 

göz altı torbaları


Göz altı torbaları nasıl ortadan kaldırılır ?

Göz altı torbaları kozmetik açıdan rahatsızlık yaratır. Aslında özel bir tedaviye gerek yoktur ancak göz altı torbalarını dert eden kişiler bunun için şunları yapabilir:
Göz altı torbalarının sebebinin herhangi bir alerji olup olmadığını öğrenmek için doktora başvurulmalıdır.

Çeşitli kozmetik merhemler göz çevresindeki kırışıklıklara olduğu gibi, şişkinliklere de iyi gelebilir. Son yıllarda kullanılmaya başlayan lazer tedavileri de bu açıdan etkilidir. 

Göz kapağı ameliyatları göz altı torbalarının tedavisinde önemli bir yer tutar. "Blefaroplasti" adı verilen bu ameliyat ile göz altı torbaları kesilerek çıkartılır. Bu ameliyatın göz kuruluğu ve enfeksiyon gibi riskleri olabilmektedir. 


Göz altı torbaları için kendi kendimize neler yapılabilir ?

Soğuk kompres uygulama

Yeterli bir süre uyuma

Alerjen maddelerden kaçınma

Yatarken baş tarafını yüksek tutma.

Yorumlar